Nieuws

Patiëntjes Sint Jansdal spelen virtueel buiten

Kinderen die worden opgenomen in het Harderwijkse ziekenhuis Sint Jansdal kunnen voortaan samen buitenspelen in een virtuele speeltuin. Dit is mogelijk door middel van VR-brillen van Playground VR.

Op 24 februari jl. werd de eerste VR-bril officieel door het ziekenhuis in ontvangst genomen. In totaal ontving het ziekenhuis zes VR-brillen als gift in ontvangst mogen nemen. Het Sint Jansdal is het eerste streekziekenhuis in Nederland dat zes van dit type brillen heeft.

Noodzaak van buitenspelen

In het Harderwijkse ziekenhuis worden elk jaar zo'n 5000 kinderen opgenomen. Uit onderzoek blijkt dat zij buitenspelen het meeste missen. De virtuele buitenspeeltuin is met name bedoeld voor kinderen die hun kamer niet mogen verlaten vanwege zaken als een infuus. Playground VR wil het ook voor die kinderen mogelijk maken buiten te spelen. Kinderen die opgenomen zijn op de kinderafdeling of spoedeisende hulp kunnen elkaar online zien en samen spelen. Ze kunnen bijvoorbeeld samen ballen overgooien, in bomen klimmen of bij het kampvuur zitten. 


De bril zorgt niet alleen voor ontspanning, maar ook voor afleiding. Dankzij deze afleiding daalt de stress en ervaren kinderen minder pijn tijdens vervelende onderzoeken. Door de bril vergeten de kinderen even dat ze ziek zijn. 

Deel dit artikel