Nieuws

5 punten die de bewegingsarmoede moeten oplossen

De sportkoepel NOC*NSF en de KNVB hebben een petitie overhandigd aan politici om beweging bij kinderen te promoten. Tegelijkertijd werd aandacht gevraagd voor de groeiende bewegingsarmoede onder jonge kinderen in Nederland.

De petitie werd overhandigd door beachvolleybalcoach Gijs Ronnes en Jan Dirk van der Zee van de KNVB. "Wij weten wat bewegen en sporten doet voor je toekomst. Het helpt je motorische ontwikkeling en tegelijkertijd om betere resultaten op school of in je werk te behalen. Als je fit bent, krijg je simpelweg meer voor elkaar", zo begint de petitie.

 

Onderzoek heeft uitgewezen dat sport en bewegen positieve effecten heeft voor de fysieke en cognitieve ontwikkeling, ook op de langere termijn. “Helaas zitten Nederlandse kinderen gemiddeld zo’n 10,5 uur per dag, waarvan drie tot vier uur achter de tv of computer. Ook biedt twintig procent van de basisscholen niet de minimale twee uur bewegingsonderwijs aan per week”, valt te lezen in de petitie.

Serieus probleem

Dit heeft tot gevolg dat 23 procent van de Nederlandse jeugd tussen zes en elf jaar over onvoldoende bewegingsvaardigheden beschikt. Daarnaast heeft 13,7 procent van de kinderen tussen vier en twintig jaar overgewicht. De conclusie is duidelijk: bewegingsarmoede onder kinderen is een serieus en groot probleem.

 

De KNVB en NOC*NSF spreken zich uit voor de volgende oplossingen:

  • Meer buiten spelen en een schoolomgeving die uitnodigt tot bewegen (bewegend leren);
  • Introductie toets voor het bewegen: het fysieke alfabet;
  • Minimaal twee uur per week gymles door een bevoegde leraar;
  • Minimaal twee sporten beoefenen en leren genieten van sport en omgaan met winst en verlies tijdens de basisschoolleeftijd;
  • Beter geschoolde trainers en vrijwilligers bij onze duizenden sportverenigingen.

Deel dit artikel