Nieuws

Een nieuw schooljaar met unieke speelplaats voor SHLD Brugge

Zoals zovelen gingen de kindjes van SLHD Brugge na afloop van de zomervakantie op 1 september opnieuw naar school. Voor hen was deze dag echter eens zo speciaal. Hun school is inmiddels immers verhuisd naar een nieuwe gerenoveerde site met een volledig vernieuwde speelplaats. Deze bevat spelprikkels aangepast aan iedere leeftijdsgroep, zet de kindjes aan tot beweging en vormt het ‘groene hart’ van de school. Eye catcher is het podium met tegels met tot leven komende letters en cijfers ontworpen door juffrouw Stephanie.

Sport- en spelprikkels zonder inname van extra ruimte

 Eén van de belangrijkste uitgangspunten bij het ontwerp van de speelplaats was volgens Sophie Watelle van Architecten Bovijn & Watelle het stimuleren tot spelen en bewegen. In samenwerking met juf Stephanie Cool ging zij op zoek naar spelprikkels die geen extra ruimte innemen. Dit resulteerde onder andere in 2 verhoogde zones die werden aangelegd met tegels met allerhande cijfer- en lettersymbolen. Deze ‘designtegels’ van Stradus Infra worden gemaakt volgens een innovatief productieproces dat toelaat vrijwel elk ontwerp op een tegel te plaatsen. De ontwerper is dus volledig vrij in het ontwerp van de tegel, wat het mogelijk maakt volledig in functie van de toepassing te denken.

 Onmiddellijk verkocht aan het concept van de designtegels

 ‘Voor de omranding van het eiland en de andere zitelementen was al gekozen voor de Solid zitelementen van Stradus Infra. Ik kende de firma van vorige werken in opdracht van de Stad Oostende en ik ben echt fan van de Solid  zitelementen. Toen ik samen zat met een vertegenwoordigster van Stradus Infra besprak ik de ideeën van de spelprikkels op de tegels, waarop zij de mogelijkheden van de designtegels toelichtte. Ik was onmiddellijk verkocht.’ zegt Sophie Watelle.

 Tegels met tot leven komende letters en cijfers ontworpen door juffrouw Stephanie

 Juf Stephanie Cool ontwierp een pakket van tot leven komende letters en cijfers die tot de verbeelding van de kinderen spreken. De tegels stimuleren volgens Sophie Watelle elk van de verschillende leeftijdsgroepen. ‘De kleuters kunnen werken rond kleur en vorm. De beginnende lezers kunnen in spelvorm de letters en cijfers oefenen. En voor de grotere kinderen werden coördinaten in de ontwerpen verwerkt. Deze laatsten waren bovendien een handig en toch wel noodzakelijk hulpmiddel voor de aannemer bij de plaatsing.’ In totaal ging het om 530 unieke tegels in formaat 60x60 cm.

 Ook aandacht voor groen in combinatie met spel- en zitelementen

 Bij het ontwerp van de speelplaats werd eveneens aandacht besteed aan het behoud van het groen en een multifunctionele inrichting met spel-, zit- en structuurelementen. Er werd een eiland met veel speelgroen zoals gras, bomen en een zandbak voorzien, volledig omringd door Solid zitelementen uit het gamma van Stradus Infra. In dit eiland werd één van de podia met de speltegels verwerkt. Ook kregen de kindjes een sportveld, omgeven door Solid zitelementen en ook weer een sokkel met speltegels. De uitvoering werd verzorgd door aannemer De Jonghe uit Eeklo. ‘De samenwerking met Stradus Infra verliep zeer vlot en ik ben zeer tevreden van het resultaat. Ook de kinderen en het personeel van de school zijn in hun nopjes met de nieuwe speelplaats.’ aldus Sophie Watelle.

 Nominatie voor de Febe Elements Awards

 Elke betrokken partij is terecht trots op dit project. En deze trots werd bovendien erkend door de nominatie die het project in de categorie ‘precast in landscape’ kreeg voor de Febe Elements Awards. Deze awards worden jaarlijks georganiseerd door FEBE, de Federatie van de Belgische betonfabrikanten. De prijsuitreiking vindt plaats op 28 november … fingers crossed …

 Volledig vrij in het ontwerp van uw tegel met de designtegels van Stradus Infra

 De innovatieve designtegel van Stradus Infra maakt het mogelijk haast elk ontwerp op een tegel te zetten. Naast een aantal fraaie standaard designs, gaande van mozaïektegels tot imitaties van leisteen of hout, bent u dus volledig vrij in het ontwerp van uw tegel. Het logo van uw stad of bedrijf, een cartoontekening voor een schoolomgeving, een QR-code die linkt naar de historische informatie over gebouwen, … Voor grotere hoeveelheden is de techniek perfect toe te passen op tegels met een afmeting gaande tot 60x60 cm. Voor kleinere aantallen kan men zelfs tot een lengte van 1m20 gaan.Dit artikel komt uit ReScape

Deel dit artikel