Amazone kleuterspeelplek in wijk Veenendaal

woensdag 22 februari 2012
timer 3 min
Voor de gemeente Veenendaal ontwierp Speelmaatje recent een Amazone kleuterspeelplek. Opvallende elementen zijn Robinahout, driekleurig kunstgras, een verende speelboot en spellenparcours. De speelplek is onderdeel van een revitaliseringsproject voor de leefbaarheid van de wijk Het Schrijverspark.

Amazone kleuterspeelplek in wijk Veenendaal

Robiniahout en kleurig kunstgras

Deze speelplek tussen de flats is onderdeel van een revitaliseringsproject wat de leefbaarheid in de omgeving van de wijk Het Schrijverspark naar een hoger plan moet tillen. Als onderdeel van dat project ontwierp Speelmaatje voor de gemeente Veenendaal de Amazone speelplek voor kleuters. De spannende speelomgeving heeft een natuurlijke uitstraling door gebruik te maken van Robinia-hout. De kunstgras veiligheidsondergrond is uitgevoerd in 3 kleuren; blauw 'water', groen 'land' en gele 'stapstenen' die aansluiten op een cirkel van spelelementen rond een verende speelboot. 

Kleuterspellenparcours

In het cirkelvormig parcours van spelelementen zijn verwerkt; een zeilnet, balanceerbalken, stapstammen, looptouwen en een wigwam; qua omvang speelhoogte afgestemd op de doelgroep. De speelfuncties zijn gericht op rollenspel, verstoppen, balanceren en gezellig kletsen; speelwaarden die aansluiten op de belevingswereld van kleine kinderen en die allerlei fantasiespel stimuleren. De speelboot is voorzien van twee dempende torsieveren om bewegingen zo gecontroleerd mogelijk te laten plaatsvinden. Dit heeft als bijkomend effect dat de kinderen moeite moeten doen om het schip te laten deinen.    

 
Spelen speerpunt in Kijk mijn Wijk-project

De nieuwe kleuterspeelplek maakt onderdeel uit van Kijk mijn Wijk, een project van de gemeente Veenendaal en woonstichting Patrimonium. Zij slaan de komende jaren de handen ineen voor de Veenendaalse wijken Jan Roeckplantsoen, Engelenburg-noord en Schrijverspark, ofwel JES-gebied. Omdat uit onderzoek is gebleken dat deze drie wijken lager scoorden dan gemiddeld op o.a. sociale samenhang en leefbaarheid, wordt in deze drie wijken door verschillende partijen, waaronder de gemeente en de woningbouwcorporatie, extra geïnvesteerd. Doel is de drie wijken, in nauwe samenwerking met Welzijn Veenendaal, op te knappen tot een omgeving waar het fijn wonen, werken en leven is en waar mensen betrokken zijn bij elkaar. Het verbeteren van de fysieke buitenruimte, waaronder het spelen, is een belangrijk speerpunt van het JES-project.
 

Ontmoetingsplek voor hele buurt

De doelgroep waarvoor de buitenruimtes in HetSchrijverspark worden ontworpen bestaat overwegend uit gezinnen met jonge kinderen, vandaar de eenvoudig toegankelijke spelaanleidingen die in de kleuterspeelplek zijn verwerkt. Direct naast het speelveldje zijn schommels te vinden en zeer binnenkort wordt een klein kunstgrasveldje met ballenvangers gerealiseerd voor de oudere kinderen. Om sociale samenhang en leefbaarheid te bevorderen beoogt de gemeente met de inrichting van het speelterreintje ook een gezellige ontmoetingsplaats te creëren zodat de bewoners van de buurt op een ongedwongen manier met elkaar in contact kunnen komen.   

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Amazone kleuterspeelplek in wijk Veenendaal