Kids kiezen voor interactief in Haagse Schilderswijk

vrijdag 1 november 2013
timer 3 min
Op het pleintje in de Van Damstraat, tussen de ‘s-Gravezandelaan en de Zusterstraat, omgeven door gebouwen van ‘De Voorsprong’, de ‘Al-Qoeba’ en de ‘Cosmicus’ scholen, is een onooglijke plek die door kinderen is omgetoverd tot een waar speelparadijs. Wethouder, kinderburgemeester en de stadsraad schaarden zich achter het project, waardoor het aan status won en er meer dan gemiddeld budget beschikbaar kwam.

Dave Smit van de gemeente Den Haag is enthousiast over het eindresultaat én het proces waarin participatie een belangrijke rol in nam. 

E-participatie

Al lang voor de Koning het begrip participatie vleugels gaf, realiseerde de gemeente Den Haag haar projecten in nauw overleg met haar bewoners. Afhankelijk van het type project wordt gekozen voor een hoog of laag participatieniveau. Bovendien is een Haagse ambtenaar volledig vrijgemaakt om participatie te bevorderen. “Bij een groot aantal speel- maar ook onderhouds- en groenprojecten denken bewoners en hun kinderen actief mee”, licht Smit het Haagse beleid toe. “Wanneer men instapt, hangt af van het project. We formuleren op voorhand  een aantal richtlijnen waarbinnen het project gerealiseerd moet worden, waarmee voor de participanten de grenzen zijn bepaald. Dat voorkomt dat er onrealistische ideeën ontwikkeld worden waarvan je op voorhand weet dat ze überhaupt niet gerealiseerd kunnen worden.  Bovendien werkt het niet om met een blank vel te beginnen”, laat Smit uit ervaring weten. “Visie, budget en andere randvoorwaarden zijn opgenomen in een Voorlopig Ontwerp dat als basis dient voor het participatieproces.” Sinds kort wordt ook aan e-participatie gedaan. Bewonersavonden en/of een of meerdere schouwen worden vertaald in een aantal (ontwerp)opties die vervolgens online aangeboden worden voor beoordeling door bewoners.

Schouwen

Bij speelprojecten maken een kinder- en volwassenschouw onderdeel uit van het proces om te komen tot een definitief ontwerp. Jong en oud gaan onder begeleiding van de gemeente op locatiebezoek, geven wensen door en denken mee over mogelijke oplossingen. Ook voor de kinderraad is een rol weggelegd. De leden, die sinds kort door het leven gaan als ‘Wijktijgers’, denken mee over speelvoorzieningen maar bijvoorbeeld ook over gezondheid, groen en cultuur in hun wijk.

Kinderen verleiden

Door het beschikbare budget was het mogelijk om het anders dan anders te doen. “We konden kiezen voor oplossingen die nog niet aanwezig waren in de Schilderswijk. En al snel lieten we het oog vallen op interactieve toestellen”, aldus Sander Smits van Kompan. “Hoewel kinderen nog altijd dol zijn op actief buitenspelen, zijn ze door de aantrekkingskracht van elektronische spelletjes vaker binnen dan ooit. Met de Icon willen we beide werelden combineren en ze verleiden om buiten te spelen én fysiek bezig te zijn. Juist in wijken als De Schilderswijk waar lang niet alle kinderen als lid van een sportvereniging aan hun broodnodige beweging toekomen.”

Op deze outdoor elektronische speeltoestellen gaan interactieve computergames samen met buiten plezier maken. Op elk toestel kunnen vier spellen worden gespeeld. De kinderen kunnen alleen spelen of in teams, regels en strategieën vaststellen en genieten van urenlang speelplezier in de buitenlucht. Zelfs in het donker gaat het spel nog door: de lichtjes op de ICON-toestellen nodigen iedereen uit om mee te doen. “De spellen zijn bewust vrij kort gehouden zodat de wachttijd beperkt is en veel kinderen mee kunnen spelen, bijvoorbeeld tijdens schoolpauzes.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Kids kiezen voor interactief in Haagse Schilderswijk

Een uitdagende speelplek met interactieve speeltoestellen in de Schilderswijk zorgt voor veel spel, beweging en ontmoeting

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Urban Sports aantrekkelijk door vrijheid en laagdrempeligheid

18 apr om 10:20 uur

Het vrije en laagdrempelige karakter van urban sports zorgt ervoor dat jongeren gemotiveerder zijn en blijven…

Lees verder »
flash_onNieuws

Urban Sports aantrekkelijk door vrijheid en laagdrempeligheid

18 apr om 10:20 uur

Het vrije en laagdrempelige karakter van urban sports zorgt ervoor dat jongeren gemotiveerder zijn en blijven…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

De locatie als leidraad voor het inrichten van de speelplek

16 jan om 09:43 uur
Ontwerpen vanuit een ideaalbeeld. Met als uitgangspunt een speellandschap in de bestaande situatie, waarbij de…
Lees verder »