NISB Pilots BeweegVriendelijke Omgeving

vrijdag 4 januari 2013
timer 5 min
In negen wijken draait momenteel een pilot om te onderzoeken wat een omgeving  beweegvriendelijk maakt. Veiligheid en een gebrek aan een overkoepelende visie over sport en bewegen in de openbare ruimte, blijken tot nu toe de grootste uitdagingen.

NISB Pilots BeweegVriendelijke Omgeving

 

Initiator van de pilots is VWS, die graag wil weten welke sociale en fysieke maatregelen er toe doen om een beweegvriendelijke omgeving te krijgen. Uit de pilots moeten praktijkvoorbeelden rollen waarmee gemeenten aan de slag kunnen. Uitvoerder is het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Namens NISB kijkt Dayenne L’abée mee met de negen pilots en adviseert. L’abée: “Hoewel elke wijk en elke situatie anders is, gaan we de ervaringen in handzame tools gieten. Zodat we bijvoorbeeld ontwerpers richtlijnen mee kunnen geven. Daarbij kijken we niet alleen naar jeugd, maar bewegen is iets wat een gehele bevolking aangaat.” De pilots lopen nog tot medio 2013 door.

BVO-model: Hard-, soft- en orgware


NISB heeft haar visie op een beweegvriendelijke omgeving vertaald in een model waarin het draait om drie kernzaken: hardware, software en ‘orgware’. (zie BVO-model) Dit model wordt in de pilots getest.

Hardware


Voorbeelden van beweegvriendelijke ‘hardware’: stoepen, straten, pleinen, parken, groenstroken en veldjes, speelplekken en -tuinen, multifunctionele en sportaccommodaties, schoolpleinen, braakliggende terreinen en (recreatieve) wandel- en fietspaden. Een plek of ruimte om te bewegen wordt pas succesvol, wanneer wordt voldaan aan een aantal kwaliteitseisen en ontwerpprincipes, wanneer de gebruiker centraal staat en er een koppeling is tussen hardware en software.

Software


Software houdt in: organisatie van sportactiviteiten, spelmiddagen, instuiven, buurtbijeenkomsten, toernooien, fiets- en wandeltochten, sportieve opvang, et cetera. Ook vallen daaronder voorlichting en communicatie: buurtbijeenkomsten, bewegwijzering, bebording - met de spelregels van een Cruijff Court bijvoorbeeld. En begeleiding: inzet van een sportbuurtwerker, buurtsportcoach, jeugd- en jongerenwerker, pedagogische medewerkers NME-centra en kinderopvang, wijkmanager, etc. De begeleiding kan de vorm aannemen van het leiden van sport- en spelactiviteiten maar ook het beheren van een speeltuin.

Orgware


Derde onderdeel van het model is de orgware; de wijze waarop een beweegvriendelijke omgeving tot stand komt. Orgware bevat randvoorwaardelijke aspecten, aandachtspunten en procesaspecten. De orgware zorgt voor de realisatie van en de verbinding tussen een activiteitenprogramma met de fysieke inrichting van het gebied. Om tot een beweegvriendelijke omgeving te komen, geldt voor elk aandachtspunt dat een heldere definitie van de maatschappelijke urgentie wordt worden omschreven. Welke maatschappelijke kwestie (overgewicht/ veiligheid/ sociale cohesie) maakt dat er bereidheid bestaat of kan ontstaan om het gebruik van de openbare ruimte aan te pakken? Bewoners en professionals zullen op voorhand niet een gelijke omschrijving van die maatschappelijke urgentie geven. De uitdaging is de maatschappelijke urgentie zo te verwoorden dat zoveel mogelijk betrokken partijen zich hierin kunnen herkennen.

Pilots Nieuw West Amsterdam


Een van de wijken waar het concept van een BVO wordt getest is Nieuw West in Amsterdam, waar ondanks de aanwezigheid van veel kleine speelplekken, weinig buiten wordt gespeeld. Een belangrijke oorzaak hiervoor blijkt in het veiligheidsgevoel van allochtone moeders te liggen. Loek Leenen begeleidt in Nieuw West de pilot: “We gaan de komende maanden een marketingcampagne op poten zetten om te kijken hoe we dat gevoel kunnen vergroten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een ‘pooltje’ van toezicht door verschillende ouders.”

Slecht gebruik kleine speelplekken


De pilot in West biedt meer inzichten. Leenen: “We weten nu bijvoorbeeld dat er meer gespeeld wordt op grotere speelplekken. De kleine locaties dicht bij huis worden relatief minder gebruikt en staan er vaak ook qua onderhoud slechter bij. Als je dat weet, dan kun je daar in je beleidskeuzes rekening mee houden.” L’abée: “In Nieuw West zal dus vooral aan software en orgware-knoppen in het NISB-model gedraaid moeten worden.”

Aanbevelingen voor BVO


Kennis en ervaring leren dat een succesvolle beweegvriendelijke omgeving de volgende aandachtspunten kent:
•    gebruiker staat centraal: ga uit van de beweegbehoefte van de burger en gebruik de kracht van burgerparticipatie;
•    schaalniveau beweegvriendelijke omgeving; het maakt een groot verschil of je plannen maakt op straat-, wijk of regionaal niveau (buitengebied);
•    draagvlak is noodzakelijk voor een beweegvriendelijke omgeving ;
•    gemeente voert regie, maar hoeft niet de enige partij te zijn die verantwoordelijk is voor een beweegvriendelijke omgeving. Denk ook aan burgers en private partijen;
•    intersectoraal samenwerken, een integrale aanpak – waag die stap naar de andere sector;
•    sleutelfiguren inzetten;
•    gedragsbeïnvloeding: inzetten op duurzame beweegstimulering, zoals het organiseren van sport- en beweegactiviteiten.

Informatie en handvatten


Op de vernieuwde website van NISB www.nisb.nl/ruimtevoorbewegen zijn kennis en expertise, inspirerende praktijkvoorbeelden en projectenhandvatten te vinden voor het ontwikkelen van een beweegvriendelijke omgeving. Het Netwerk In Beweging is een online netwerk voor professionals werkzaam binnen de sector sport, bewegen, gezondheid. De werkgroep 'sportieve openbare ruimte' is interessant, om te horen en te zien wat er speelt onder professionals, een discussie te starten of mensen naar hun mening te vragen. Meldt u aan op www.netwerkinbeweging.nl/werkgroep/95

Op de foto’s


Foto 1: Het Wachterliedplantsoen in Nieuw West Amsterdam. De kinderboerderij en het verenigingsgebouw bieden toezicht waardoor allochtone ouders eerder gebruik maken van de speelplaats.
Foto 2: Goed voorbeeld van Orgware: de speelvoorzieningen op het Van Beuningenplein Nieuw West zijn opgezet i.s.m. met, en worden gebruikt door buurt- en jongerenwerk, basisscholen en een koffiecafé.
Foto 3: Het BVO model van NISB.



 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online

25 jan om 13:41 uur
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »