Ontzorgende speelcontracten

vrijdag 16 mei 2014
timer 2 min
De gemeente Dronten renoveert jaarlijks een aantal speellocaties die niet meer voldoen aan de wensen van de gebruikers of waarvan de technische staat onvoldoende is. Om te voorkomen dat elke locatie apart voorbereid en aanbesteed moet worden, gaat de gemeente met een coördinatiebestek en leverantiecontract speelvoorzieningen werken. BTL Advies adviseerde de gemeente bij het opstellen hiervan.


Totstandkoming

BTL Advies heeft de gemeente Dronten begeleid in de keuze voor de contract-vorm en de aanbestedingswijze. Met deze werkwijze kan naast het inrichten van een locatie met toestellen ook het informeel spelen met spelaanleidingen/ spelen in ’t groen beter toegepast worden. Welke speellocaties worden gerenoveerd en wat de inrichting gaat worden, was bij de aanbesteding nog niet bekend. De renovaties omvatten de integrale inrichting van de speelplekken, uiteenlopend van beplanting, ondergronden tot het vervangen van speeltoestellen.


Aannemer eindverantwoordelijk

De gewenste werkwijze en de specialisaties van de markt zijn bepalend geweest voor de keuze van de contractvorm. De gemeente wil zelf de speelplekken ontwerpen en de speeltoestellen kiezen, maar wil de verantwoordelijkheid van de uitvoeringsfase bij de markt neerleggen. De eindverantwoording voor de totale renovatie is daarom in het coördinatiebestek bij de aannemer neergelegd, zodat de gemeente niet tussen uitvoerende aannemer en leverancier hoeft te staan. Het coördinatiebestek is een RAW-Overeenkomst Met Open Posten (OMOP) en omvat de reguliere aannemersrol. De volledige werkzaamheden van de renovaties zijn ondergebracht in dit contract. De aannemer is verantwoordelijk voor de coördinatie van de leverantie en installatie van de speeltoestellen. Daarnaast is zij ook verantwoordelijk voor de planning, de communicatie met de speeltoestellenleverancier en de eindoplevering.

 

Leverantiecontract

De gemeente heeft, op basis van prijs, plan van aanpak en kwaliteit, vijf speeltoestellenleveranciers gecontracteerd. Hierdoor hebben ze een ruime keuze aan speeltoestellen die goed aansluiten op de wensen van de beheerder en gebruikers van de speellocatie. In het contract zijn de algemene leverantie-voorwaarden en de minimale kwaliteit vastgelegd. De raamcontractanten zijn verantwoordelijk voor het leveren en installeren van toestellen.

Het resultaat zijn twee aan elkaar verbonden contracten. Met een duidelijke en concrete taakverdeling, waardoor gedurende het proces de gemeente enkel betrokken is waar zij het zelf wenst. Beiden contracten zijn aanbesteed met het gunningscriteria Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI), volgens het gunnen op waarden principe.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

Buitenspelers nemen plaats in kinderjury Jantje Beton Prijs

20 okt om 08:45 uur
In de strijd om de titel meest speelvriendelijke gemeente van Nederland zijn inmiddels 10 gemeenten door naar de…
Lees verder »

Programma Duurzame Gezonden Scholen Congres compleet!

19 okt om 13:55 uur
Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over…
Lees verder »

Een buitenaardse vakantieherinnering

11 okt om 16:12 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »

‘De naleving van kinderrechten in Nederland staat onder druk’

7 okt om 09:00 uur
Huri Sahin, sinds begin dit jaar voorzitter van het Kinderrechtencollectief, is kritisch over naleving van…
Lees verder »

Project Kindcentrum Avenhorn

13 sep om 13:28 uur
Aan de Buitenroede in Avenhorn (gemeente Koggenland) is eind augustus 2021 het nieuwe Kindcentrum Avenhorn…
Lees verder »

Kinderen willen het oude plein niet terug

8 sep om 09:20 uur
Er is veel aandacht voor groene én groenblauwe schoolpleinen. Een plein dat onlangs een nieuwe inrichting heeft…
Lees verder »

Whitepaper: De waarde van een natuurrijke, gezonde buitenruimte rond scholen

30 aug om 11:06 uur
Nu de eerste basisscholen weer zijn begonnen is het de hoogste tijd het belang van groene schoolpleinen nog een…
Lees verder »

Goed beheer van speelruimte begint met een goed plan

24 aug om 09:05 uur
De ene gemeente heeft 10 speelplekken in beheer, de ander 100 of meer dan 1000. Bureau Speelplan komt in veel…
Lees verder »