Rotterdam zet in op meer sporten en bewegen

dinsdag 6 april 2021
timer 3 min
Structureel sporten en bewegen moet in Rotterdam de norm worden. Zo moet elke sport op fietsafstand bereikbaar zijn, komen er inspirerende sportevenementen naar de stad en wordt er ingezet op online sporten. Dat staat in de Sportnota 2021+.

In de Sportnota 2021+ staan de ambities van het college op sportgebied tot 2026. De nota is ter vaststelling aan de gemeenteraad verzonden. In de nieuwe Sportnota legt het college onder meer uit hoe Rotterdam een stad moet worden die uitnodigt tot bewegen. Dit gebeurt onder meer met aantrekkelijke sportaanbieders en moderne sportfaciliteiten.

Offline en online sporten

Rotterdam is een echt sportstad met een brede sportprogrammering. Veel Rotterdamse kinderen sporten bijvoorbeeld al iedere week. Toch blijft de sportdeelname van Rotterdammers momenteel achter bij het landelijke gemiddelde. Veel Rotterdammers stoppen met sporten bij de overgang van de ene naar de andere levensfase. Dat valt vooral op bij ouders en pubers.

Zo komt er vaak de klad in op de middelbare school. Jongeren hebben bijbaantjes, vrienden en andere prioriteiten. Daarnaast willen jongeren zelf bepalen waar en wanneer ze trainen. Om meer aan te sluiten bij hun belevingswereld gaan verschillende sportverenigingen onder andere aan de slag met esports, bijvoorbeeld met een FIFA-toernooi voor de hele club. Zo kunnen ze jongeren binden aan hun vereniging.


Verder wordt er ingezet op sterke en vitale sportverenigingen. Door voorzieningen te delen kunnen verschillende verenigingen van één sportterrein gebruikmaken. De gemeente vernieuwt en verbetert de sportaccommodaties. Steeds meer verenigingen experimenteren met verschillende en meer flexibele lidmaatschappen om zo beter in te spelen op de trainingsbehoefte.

Elke sport op fietsafstand

Rotterdam moet ook in 2026 over voldoende sportvoorzieningen, verspreid over de stad, beschikken. Het doel is dat er voor iedere leeftijd en op ieder niveau een activiteit is te vinden in de buurt. In een ring rond de oude naoorlogse stadswijken liggen meerdere sportverenigingen in de zogenaamde sportcirkel. De ruimte in de stad wordt steeds schaarser, maar de gemeente wil de voorzieningen in die sportcirkel behouden. Dit betekent dat er ook meer ruimte komt voor hardlopen, wandelen, skaten en fietsen en dat de openbare ruimte beter geschikt is voor sporten en bewegen.

Wereldse topsportstad

Het college wil verder dat Rotterdam in 2026 een doordachte meerjarenkalender heeft met tosportevenementen, waaronder iedere vijf tot tien jaar een werelds evenement. Zoals bijvoorbeeld de start van de Tour de France en de Youth Olympic Games. Lokale verenigingen kunnen met een eigen programma aanhaken bij de evenementen. Voor kinderen en jongeren worden samen met scholen activiteiten georganiseerd om kennis te maken met de sport.


Daarnaast moet Rotterdam in 2026 als thuisbasis fungeren voor voor Olympische topsport- en opleidingsprogramma’s, die ook toegankelijk zijn voor talent uit eigen stad. Zo wil Rotterdam de huisvesting van minstens vier landelijke en door NOC*NSF erkende topsport- en opleidingsprogramma’s naar de stad halen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rotterdam zet in op meer sporten en bewegen

Meer artikelen met dit thema

Een buitenaardse vakantieherinnering

11 okt om 16:12 uur
Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat en organiseert daarvoor in zes gebieden in…
Lees verder »

‘De naleving van kinderrechten in Nederland staat onder druk’

7 okt om 09:00 uur
Huri Sahin, sinds begin dit jaar voorzitter van het Kinderrechtencollectief, is kritisch over naleving van…
Lees verder »

'We kunnen weer dromen van een mooie beurs'

22 jun om 09:22 uur
Beursorganisator ExpoProof heeft groen licht gekregen om op 22 en 23 september de Vakbeurs Openbare Ruimte te…
Lees verder »

In een papieren verdrag kun je niet spelen

7 jun om 13:36 uur
Opkomen voor spel en speelruimte is een proces van lange adem. Eén van de lange en voor de meeste speelmensen…
Lees verder »

Flexibele pleinprogrammering laat kinderen in Rotterdam meer buitenspelen

18 mei om 15:35 uur
Vanaf 2022 gaan veel meer kinderen op veel meer plekken onder begeleiding buitenspelen in Rotterdam. Door…
Lees verder »

Factsheet vergroenen speelruimte

30 apr om 09:00 uurtimer1 min
Bij het vergroenen van speelplekken gaan de thema’s spelen, klimaat, biodiversiteit en gezondheid hand in hand.…
Lees verder »

Alle speelterreinen in Almere worden circulair

28 apr om 09:00 uurtimer6 min
Almere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen. Met…
Lees verder »

Spelen gebeurt in vele gradaties, van vluchtig tot intensief

23 apr om 09:00 uurtimer3 min
Spelen gebeurt in vele gradaties, van vluchtig tot intensief. Als speeldeskundigen zien wij natuurlijk graag dat…
Lees verder »