Rotterdam zet in op meer sporten en bewegen

dinsdag 6 april 2021
timer 3 min
Structureel sporten en bewegen moet in Rotterdam de norm worden. Zo moet elke sport op fietsafstand bereikbaar zijn, komen er inspirerende sportevenementen naar de stad en wordt er ingezet op online sporten. Dat staat in de Sportnota 2021+.

In de Sportnota 2021+ staan de ambities van het college op sportgebied tot 2026. De nota is ter vaststelling aan de gemeenteraad verzonden. In de nieuwe Sportnota legt het college onder meer uit hoe Rotterdam een stad moet worden die uitnodigt tot bewegen. Dit gebeurt onder meer met aantrekkelijke sportaanbieders en moderne sportfaciliteiten.

Offline en online sporten

Rotterdam is een echt sportstad met een brede sportprogrammering. Veel Rotterdamse kinderen sporten bijvoorbeeld al iedere week. Toch blijft de sportdeelname van Rotterdammers momenteel achter bij het landelijke gemiddelde. Veel Rotterdammers stoppen met sporten bij de overgang van de ene naar de andere levensfase. Dat valt vooral op bij ouders en pubers.

Zo komt er vaak de klad in op de middelbare school. Jongeren hebben bijbaantjes, vrienden en andere prioriteiten. Daarnaast willen jongeren zelf bepalen waar en wanneer ze trainen. Om meer aan te sluiten bij hun belevingswereld gaan verschillende sportverenigingen onder andere aan de slag met esports, bijvoorbeeld met een FIFA-toernooi voor de hele club. Zo kunnen ze jongeren binden aan hun vereniging.


Verder wordt er ingezet op sterke en vitale sportverenigingen. Door voorzieningen te delen kunnen verschillende verenigingen van één sportterrein gebruikmaken. De gemeente vernieuwt en verbetert de sportaccommodaties. Steeds meer verenigingen experimenteren met verschillende en meer flexibele lidmaatschappen om zo beter in te spelen op de trainingsbehoefte.

Elke sport op fietsafstand

Rotterdam moet ook in 2026 over voldoende sportvoorzieningen, verspreid over de stad, beschikken. Het doel is dat er voor iedere leeftijd en op ieder niveau een activiteit is te vinden in de buurt. In een ring rond de oude naoorlogse stadswijken liggen meerdere sportverenigingen in de zogenaamde sportcirkel. De ruimte in de stad wordt steeds schaarser, maar de gemeente wil de voorzieningen in die sportcirkel behouden. Dit betekent dat er ook meer ruimte komt voor hardlopen, wandelen, skaten en fietsen en dat de openbare ruimte beter geschikt is voor sporten en bewegen.

Wereldse topsportstad

Het college wil verder dat Rotterdam in 2026 een doordachte meerjarenkalender heeft met tosportevenementen, waaronder iedere vijf tot tien jaar een werelds evenement. Zoals bijvoorbeeld de start van de Tour de France en de Youth Olympic Games. Lokale verenigingen kunnen met een eigen programma aanhaken bij de evenementen. Voor kinderen en jongeren worden samen met scholen activiteiten georganiseerd om kennis te maken met de sport.


Daarnaast moet Rotterdam in 2026 als thuisbasis fungeren voor voor Olympische topsport- en opleidingsprogramma’s, die ook toegankelijk zijn voor talent uit eigen stad. Zo wil Rotterdam de huisvesting van minstens vier landelijke en door NOC*NSF erkende topsport- en opleidingsprogramma’s naar de stad halen.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Rotterdam zet in op meer sporten en bewegen

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »
descriptionArtikel

Onderzoek: hoe beweegvriendelijk is Nederland?

8 nov 2023
Het Mulier Instituut brengt in kaart hoe beweegvriendelijk Nederland is. Dat doen we met de Kernindicator…
Lees verder »
descriptionArtikel

Per 1 juli nieuw Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen

1 jul 2023

Per 1 juli vervangt de Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen 2023 (WAS2023) het Warenwetbesluit…

Lees verder »
descriptionArtikel

“Er is nog onvoldoende aandacht voor het belang van een beweegvriendelijke buitenruimte”

12 jun 2023
Het Rijk streeft ernaar dat driekwart van de Nederlandse bevolking in 2040 aan de beweegrichtlijnen voldoet. In…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun 2023
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei 2023
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »