'Te veel gifstoffen in rubberen speelondergronden'

dinsdag 18 oktober 2016
timer 3 min
Niet alleen in de rubberen korrels op kunstgrasvelden zitten toxicologische stoffen, ook de rubberen tegels op speelplekken zijn niet vrij van gevaarlijke chemicaliën. Dit melden twee Nederlandse hoogleraren op radio BNR.

De hoogleraren stellen dat de rubberen tegels ook van oude autobanden gemaakt zijn. In die banden zitten de gevaarlijke stoffen waar momenteel veel om te doen is bij kunstgrasvelden. De Europese Unie onderzoekt momenteel hoe schadelijk dit rubbergranulaat nu eigenlijk is, met name voor kinderen.

 

KSP Kunstgras is één van de leveranciers van onder meer valondergronden van kunstgras. "Het is net als met de kunstgras discussie niet bewezen dat het schadelijk is voor de volksgezondheid", stelt Joost Sweep van KSP Kunstgras. "Aan de andere kant is er ook nog geen wetenschappelijk onderzoek dat aantoont dat het onschadelijk is. Ik denk wel dat we moeten waken voor voorbarige conclusies. Nader onderzoek zal moeten plaatsvinden." Overigens neemt de populariteit van kunstgras als ondergrond bij speelplekken toe. "Wij hebben diverse oplossingen die voldoen aan de Reachnorm en kunnen daarmee een goede oplossing bieden. Wij krijgen nu veel vragen van gemeentes die vragen om ipv rubbertegels toch kunstgras toe te passen. We hebben de tigermulch plus variant ontwikkeld. Dit is een EPDM mulch die PAKS vrij is." Als het gaat om de veiligheid van kunstgras verwijst Sweep tevens naar de reactie van het RIVM.

 

SofSurfaces is één van de grootste producenten van rubber tegels als valondergrond. Bert Kösters van SofSurfaces krijgt inderdaad vragen over zijn producten, maar van echte ongerustheid is geen sprake. “Dat er bezorgdheid is over de rubber tegels begrijpen wij. Die leeft ook bij ons, juist omdat wij dag en nacht bezig zijn om de veiligheid van kinderen te vergroten. Wij gaan dan ook verder dan de richtlijnen voorschrijven als het gaat om demping en levensduur van de ondergronden.”

 

Kösters bepleit vooral om rustig te blijven. “Er is momenteel veel emotie naar aanleiding van de uitzending van Zembla. Ik, en ik denk dat ik voor een groot deel van de producenten van rubber valondergronden spreek, vind wel dat we ondanks die emotie naar de feiten moeten blijven kijken. Rubbergranulaat maakt een groot deel uit van rubber tegels, misschien wel 90 procent. Maar wij houden ons aan het rapport van RIVM uit 2008 waarin staat dat dit rubber onschadelijk is voor de gezondheid. De juistheid van dit rapport wordt nu in twijfel getrokken en er komt een aanvullend onderzoek dat eind dit jaar afgerond zou moeten zijn. Laten we dus geen voorbarige conclusies trekken en de uitkomsten afwachten.”

 

Kösters benadrukt dat rubber tegels een wezenlijk ander product is dan de rubberen korrels die in kunstgras sportvelden worden verwerkt. “De korrels die gebruikt worden voor rubber tegels zijn ingepakt in een hoogwaardig bindmiddel. Het gevaar bij sportvelden zit erin dat de korrels aan de huid kunnen blijven plakken, in de kleren kunnen gaat zitten en ingeslikt kunnen worden. Bij goede kwaliteit rubber tegels is dat niet aan de orde. Daar is normaal gesproken alleen sprake van kortstondig contact met de huid.  Kortom, we moeten niet alleen kijken naar welke gevaarlijke stoffen in rubber producten zitten, maar ook hoe ze in contact met het lichaam komen.”

 

Inmiddels heeft SofSurfaces een tegel op de markt gebracht met een TPV toplaag welke geen PAKs bevatten. “Er is dus keuze”, stelt Kösters. “Wij willen ons altijd blijven verbeteren, ongeacht welke discussie. Als men dat wil, is er keuze.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
'Te veel gifstoffen in rubberen speelondergronden'

De rubberen korrels in kunstgras zouden schadelijk kunnen zijn

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun om 09:25 uur
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei om 09:00 uur
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Mentale speelruimte is net zo belangrijk als fysieke speelruimte

15 mei om 10:22 uur

Eén op de vijf kinderen van 6 t/m 12…

Lees verder »
groenblauw schoolplein
descriptionArtikel

Groenblauw schoolplein vormt verbinding tussen twee Schiedamse basisscholen

15 mei om 10:15 uur
Twee scholen in Schiedam, De Violier en De Vlinder, zijn al jarenlang buren en al een tijdje bezig met…
Lees verder »
foto van marco te brommelstroet
descriptionArtikel

De rechtvaardige straat

9 mei om 09:18 uur
Een veel te klein schoolplein, waar kinderen zich verdringen om een plekje. Met aangrenzend een riante Kiss &…
Lees verder »
ruimte als speelbal
descriptionArtikel

Speelruimte als speelbal

1 mei om 11:15 uur
In het zicht van de nieuwe woningbouwopgave houden de pleitbezorgers van buiten spelen een hartstochtelijk…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Top 3 nominaties Jantje Beton Prijs 2023 bekend

25 apr om 14:38 uur
De vakjury van Jantje Beton nomineert Gouda, Nijmegen en Rijswijk tot de top 3 meest speelvriendelijke gemeentes.…
Lees verder »
foto cover BuitenSpelen 1 2023
descriptionArtikel

Lees nu het magazine 'Ruimte voor Spelen'

13 apr om 14:29 uur

In het nieuwste nummer van BuitenSpelen, laten we verschillende mensen aan het woord over het thema van dit…

Lees verder »