Project

Kids kiezen voor interactief in Haagse Schilderswijk

Op het pleintje in de Van Damstraat, tussen de ‘s-Gravezandelaan en de Zusterstraat, omgeven door gebouwen van ‘De Voorsprong’, de ‘Al-Qoeba’ en de ‘Cosmicus’ scholen, is een onooglijke plek die door kinderen is omgetoverd tot een waar speelparadijs. Wethouder, kinderburgemeester en de stadsraad schaarden zich achter het project, waardoor het aan status won en er meer dan gemiddeld budget beschikbaar kwam.

Dave Smit van de gemeente Den Haag is enthousiast over het eindresultaat én het proces waarin participatie een belangrijke rol in nam. 

E-participatie

Al lang voor de Koning het begrip participatie vleugels gaf, realiseerde de gemeente Den Haag haar projecten in nauw overleg met haar bewoners. Afhankelijk van het type project wordt gekozen voor een hoog of laag participatieniveau. Bovendien is een Haagse ambtenaar volledig vrijgemaakt om participatie te bevorderen. “Bij een groot aantal speel- maar ook onderhouds- en groenprojecten denken bewoners en hun kinderen actief mee”, licht Smit het Haagse beleid toe. “Wanneer men instapt, hangt af van het project. We formuleren op voorhand  een aantal richtlijnen waarbinnen het project gerealiseerd moet worden, waarmee voor de participanten de grenzen zijn bepaald. Dat voorkomt dat er onrealistische ideeën ontwikkeld worden waarvan je op voorhand weet dat ze überhaupt niet gerealiseerd kunnen worden.  Bovendien werkt het niet om met een blank vel te beginnen”, laat Smit uit ervaring weten. “Visie, budget en andere randvoorwaarden zijn opgenomen in een Voorlopig Ontwerp dat als basis dient voor het participatieproces.” Sinds kort wordt ook aan e-participatie gedaan. Bewonersavonden en/of een of meerdere schouwen worden vertaald in een aantal (ontwerp)opties die vervolgens online aangeboden worden voor beoordeling door bewoners.

Schouwen

Bij speelprojecten maken een kinder- en volwassenschouw onderdeel uit van het proces om te komen tot een definitief ontwerp. Jong en oud gaan onder begeleiding van de gemeente op locatiebezoek, geven wensen door en denken mee over mogelijke oplossingen. Ook voor de kinderraad is een rol weggelegd. De leden, die sinds kort door het leven gaan als ‘Wijktijgers’, denken mee over speelvoorzieningen maar bijvoorbeeld ook over gezondheid, groen en cultuur in hun wijk.

Kinderen verleiden

Door het beschikbare budget was het mogelijk om het anders dan anders te doen. “We konden kiezen voor oplossingen die nog niet aanwezig waren in de Schilderswijk. En al snel lieten we het oog vallen op interactieve toestellen”, aldus Sander Smits van Kompan. “Hoewel kinderen nog altijd dol zijn op actief buitenspelen, zijn ze door de aantrekkingskracht van elektronische spelletjes vaker binnen dan ooit. Met de Icon willen we beide werelden combineren en ze verleiden om buiten te spelen én fysiek bezig te zijn. Juist in wijken als De Schilderswijk waar lang niet alle kinderen als lid van een sportvereniging aan hun broodnodige beweging toekomen.”

Op deze outdoor elektronische speeltoestellen gaan interactieve computergames samen met buiten plezier maken. Op elk toestel kunnen vier spellen worden gespeeld. De kinderen kunnen alleen spelen of in teams, regels en strategieën vaststellen en genieten van urenlang speelplezier in de buitenlucht. Zelfs in het donker gaat het spel nog door: de lichtjes op de ICON-toestellen nodigen iedereen uit om mee te doen. “De spellen zijn bewust vrij kort gehouden zodat de wachttijd beperkt is en veel kinderen mee kunnen spelen, bijvoorbeeld tijdens schoolpauzes.

Deel dit artikel