Project

Pieter Jelles Troelstraschool heeft speelruimte voor alle leeftijden

Het oude gebouw van de Pieter Jelles Troelstraschool in Amsterdam is gesloopt. Hiervoor in de plaats is een nieuw schoolgebouw gerealiseerd, dat een basisschool, een voorschool en een gymzaal combineert. Het ontwerp van is gemaakt door Architect Bonnemayer uit Uden. Tevens is een nieuwe buitenruimte met drie nieuwe schoolpleinen gerealiseerd, mogelijk gemaakt door Proludic

De buitenruimte loopt zo goed als geheel rondom het nieuwe schoolgebouw en is te verdelen in drie schoolpleinen. Zo is er een schoolplein voor de groepen 1 en 2, waarbij ook ruimte is gereserveerd voor de voorschool. De strook achter de school is ingericht als ontdekpad voor de groepen 1 tot en met 4. De strook die om de hoek van de school gelegen is, is geschikter voor de groepen 3 tot en met 6. Hier moeten de kinderen relatief rustig spelen, omdat het naast een aantal klaslokalen ligt. Het speelgedeelte aan de Colijnstraat is het Bovenbouwplein voor de groepen 3 tot en met 8.

Alleen of samen schommelen

Bij de entree vanaf de fietsenstalling naar het schoolplein van de onderbouw staat een combinatieschommel met vogelnest en twee schommelzitjes. Hierop kunnen de kinderen zich tijdens de pauzes uitleven, zowel samen als individueel. Centraal op dit schoolplein staat toestel J45253, de Biibox. Dit is een soort hypermodern klimrek met diverse uitdagingen om te klimmen, klauteren en glijden. De Zandfabriek J5000-M is geplaatst tussen de voorschool en de Biibox. 

 

Kunstgras

Het gedeelte van de voorschool is ontwikkeld met een eigen werkgroep van Impuls Kinderopvang. Deze plek is van de rest van de buitenruimte afgesloten door middel van een houten palenwand. Het ontdekpad aan de achterzijde van het nieuwe schoolgebouw is ingericht met Origin speelstructuren. De ondergrond is gemaakt van kunstgras in verschillende kleuren met diverse speelaanleidingen in de vorm van een denkbeeldige rivier, een krokodil of keien. 

 

 

Sport en spel

Het bovenbouwplein focust zich op sporten en bewegen. Er is een groot trapveld aangelegd met aan de korte zijden grote voetbaldoelen (3x2 m) en aan de lange zijden vier pannadoeltjes (1,2 x 0,80 cm). Eveneens beschikt het schoolplein over een atletiekbaan met daarop drie renbanen. Proludic heeft de toestellen voor het vernieuwde speelplein geleverd.

Deel dit artikel