Handvatten voor particuliere en informele speelvoorzieningen Amersfoort

dinsdag 2 april 2013
timer 4 min
Informeel daar waar het kan, voorzieningen daar waar het moet. Dat is het credo van de aanpak van Amersfoort aangaande speelvoorzieningen. Een werkdocument geeft handvatten voor de situatie dat burgers leegstaande veldjes omtoveren tot een tijdelijke speelplek met informele, particuliere of zelfgebouwde speelvoorzieningen. De burgers aan zet: hoe ga je daar als gemeente mee om? In deze Op Locatie de gemeente Amersfoort, waar facoliteren het sleutelwoord is.

Geen beleid, wel een werkdocument

De gemeente Amersfoort heeft geen regulerend beleid inzake dit soort speelplekken. Met het oog op de bezuinigingen heeft Amersfoort in 2010 wel het ‘Werkdocument aanpak speelvoorzieningen’ opgesteld met als leidraad ‘Informeel daar waar het kan, formeel daar waar het moet.’ Momenteel wordt in samenwerking met bureau Cyber een afwegingskader ontwikkeld waarmee op basis van demografie kan worden bepaald welke speeltoestellen moeten worden vervangen en waar ze moeten worden verwijderd om plaats te maken voor een informele, natuurlijke inrichting die eenvoudig en veilig door de buurt kan worden beheerd.

 

Faciliteren is het sleutelwoord

Burgerinitiatieven zijn in dat beleid ongekend waardevol. "Voor sociale cohesie, het opvangen van de gevolgen van de bezuinigingen en het tegengaan van verloedering en van vereenzaming van werklozen, ouderen en alleenstaanden.” Daarom is volgens Arthur het devies voor gemeenten: “Gewoon faciliteren en vrijlaten”. Maar hoe zit het dan met de veiligheid en aansprakelijkheid? “Tijdens de aanleg vinden we dat er iemand aanwezig moet zijn met verstand van zaken, zoals de beheerder of inspecteur. Na aanleg moet de gemeente toezicht houden op de plek en het eventueel zelfonderhoud, en zijn we uiteraard verantwoordelijk voor de inspectie van eventuele toestellen. Maar we moeten vooral niet overdrijven. Het is de taak van Beheer om in te grijpen als de situatie onverantwoord dreigt te worden, niet om voortijdig mooie plannen in de weg staan.”

 

Picknickplek Hoogland

De kleine groenstrook voor haar huis in Hoogland werd tot grote ergernis van Wendy te Velde, vooral gebruikt als hondenuitlaatveldje. En dat terwijl de jonge kinderen uit de buurt zich er graag vermaken. In juni 2008 besloot ze verandering af te dwingen. Op eigen houtje maar in contact met het wijkbeheerteam, zette Wendy plannen uit voor de realisatie van een natuurlijke picknickplek. Nadat haar handtekeningenactie door de hele buurt was ondertekend en haar aanvraag voor buurtbudget was goedgekeurd, vroeg Wendy ontwerpster en schoonzus  Ity Busstra, om samen met de kinderen een ontwerp te maken.

 

Social Return en begeleiding

De realisatie werd gedaan door vrijwilligers van het lokaal gevestigde advies- en ingenieursbureau RoyalHaskoning-DHV . Het bedrijf had contact opgenomen met Arthur Wopereis, adviseur Beheer Openbare Ruimte, om in het kader van MVO hands-on projecten voor teambuilding-dagen te realiseren. Arthur: “De gemeente doet er alles aan om dit soort initiatieven vanuit het bedrijfsleven te stimuleren. In alle aanbestedingen is vastgelegd dat minimaal 5% van het bedrag geïnvesteerd moet worden in ‘Social Return’.” De DHV-medewerkers en buurt stonden tijdens de realisatie onder begeleiding van wijkbeheerder Joop van de Bunt die tevens alle materiaal en materieel regelde, waarvan veel gratis of goedkoop.  Met dank aan het vrijwillig klein onderhoud door Wendy en de buurt staat de plek er al 4,5 jaar mooi bij.

 

Spannend spel aan de Surinamelaan

In de groene wijk Berg, realiseerde Edgar van Groningen en zijn buren op het veldje tegenover de Surinamelaan een waar klimtoestel.  Tijdens een workshop ‘creatief met hout’ op een wijkdag in 2010 maakte de buurt onder leiding van houtkunstenaar David van der Kaade een klimconstructie van ingegraven stammen met dwarstakken. “Het eindresultaat was een niet al te hoog, stevig klimrek, wat in de buurt bekend stond als ‘het Skelet’. De kinderen hebben er bijna een jaar veel plezier van gehad”, beschrijft Edgar.

 

Toezicht en begeleiding

Wijkbeheerder van team Zuid, Theo van Ziel, was op de hoogte en hield de staat van de constructie nauwlettend in de gaten. In 2011 oordeelde hij dat het toestel onveilig was geworden en afgebroken diende te worden. Met nieuw wijkbudget werd vorig jaar het Skelet 2.0 gemaakt. Vervaardigd uit kastanjehout met metalen verbindingen, was dit klimtoestel een stuk hoger dan zijn voorganger. Bijna twee jaar speelden de buurtkinderen op het toestel. Toch geven zowel Arthur als Edgar toe dat aan deze constructie letterlijk en figuurlijk ‘wel wat haken en ogen zaten’ zoals beknellingsgevaar. Arthur: “ Na een urgentiebeoordeling van de Inspecteur hebben we de buurt het toestel laten verwijderen. Dit was simpelweg niet verantwoord in de openbare ruimte. Mochten de bewoners van Berg weer zoiets willen, dan stellen we de voorwaarde dat het ditmaal wordt gebouwd onder toezicht van een specialist op het gebied van speeltoestellen en normeringen.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »