Speeltuin Assendorp Zwolle toegankelijk na renovatie

dinsdag 3 juni 2014
timer 5 min
De Speeltuinbende onthulde onlangs bij de heropening van speeltuin Assendorp in Zwolle het bordje ‘Hier kunnen wij GOED samen spelen’: kinderen met en zonder handicap kunnen hier optimaal samen spelen. Hiermee is de Zwolse speeltuin de twintigste ambassadeur Samen Spelen. Onze redacteur sprak met Ilse van der Put van de NSGK en Marc Haverkort van de speeltuinvereniging.

Veel speelplaatsen in het land zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet bereikbaar of bespeelbaar zijn met een rolstoel. De Speeltuinbende, die bestaat uit kinderen met én zonder handicap, wil hier verandering in brengen. “Er is veel bereidheid, maar mensen vinden het ook spannend. Ook ontbreekt het ze nog vaak aan de nodige kennis”, aldus Ilse van der Put van de NSGK Speeltuinbende.

 

Toegankelijk spelen op de kaart

De Speeltuinbende is een initiatief van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). De NSGK streeft ernaar de toegankelijkheid van tenminste vijfentwintig speeltuinen te verbeteren, zodat ze als voorbeeld kunnen dienen voor andere speelvoorzieningen in heel Nederland, maar ook om het onderwerp bij scholen en gemeenten goed op de kaart te zetten. Programmamanager Luuk van Term: “NSGK steunt talloze projecten die de ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen tot dertig jaar met een handicap stimuleren, zodat ze kunnen opgroeien tot zo zelfstandig mogelijke volwassenen. De projecten variëren op de onderwerpen wonen, werken en vrije tijd.”


Naar een inclusieve maatschappij

Van der Put: “Speeltuinen vormen hierbinnen een belangrijk onderwerp; we willen samen op weg naar een ‘inclusieve maatschappij’, iedereen moet kunnen meedoen aan de samenleving. Vier jaar geleden ontstond het idee voor de Speeltuinbende. Want inzetten op toegankelijkheid is een, maar hoe pak je dat aan in de praktijk?” De ‘bende’, bestaande uit kennis- en ervaringsdeskundige op het gebied van samen spelen, toegankelijkheid en bespeelbaarheid van speelplekken, neemt een speeltuin stevig onder loep, waar een rapport met foto’s en aanbevelingen uit rolt. Er wordt op vier manieren naar een speelplek gekeken: naar het fysieke aspect, de speelbaarheid van de toestellen, het sociale aspect (hoe word je welkom geheten, hoe veilig voel je je, staan er vrijwilligers tot je beschikking?) en – zeer belangrijk – de informatievoorziening.

 

Speeltuin Assendorp aan de test onderworpen

Speeltuin Assendorp is al 82 jaar prominent aanwezig in de wijk. Iedere dag komen er veel kinderen spelen en vervult de speeltuin een veilige speelomgeving. Speeltuin Assendorp heeft zich vrijwillig aangemeld voor het project Samen Spelen, wat twee jaar geleden resulteerde in een test van de Speeltuinbende. Marc Haverkort van de speeltuinvereniging: “We zijn het project aangegaan vanuit de gedachte dat ieder kind recht heeft om buiten te kunnen spelen.” Na de test is het bestuur van de vereniging met de aanbevelingen aan de slag gegaan. Zo kan bij de zitplekken nu ook een rolstoel aanschuiven, is het bestaande pad verbeterd zodat de hele speeltuin nu goed bereikbaar is, is de zand rand om het springkussen vervangen door rubbertegels en is de trampoline in de grond verzonken, zodat ieder kind erbij kan. “Een prominent toestel in de speeltuin – ‘Het Kasteel van de Zwarte Panter’ – is ook flink aangepakt, met behulp van subsidiering van de provincie Overijssel. Van der Put: “De aanpassingen laten zien dat toegankelijkheid niet duur en onoverkomelijk hoeft te zijn.” Haverkort onderstreept dit beeld: “We begonnen ietwat weifelend aan Samen Spelen, maar zagen al gauw dat je met minimale aanpassingen al heel veel kunt bereiken, zoals met extra handgrepen op speeltoestellen.” Dit is ook het beeld dat de vereniging vanuit de ambassadeursrol de komende tijd gaat uitdragen, om te beginnen binnen Zwolle.

 

De wereld is een speeltuin

“Kinderen zien de wereld als een grote speeltuin”, schetst Van der Put. “We vinden het mooi om te zien dat steeds meer gemeenten delen van de openbare ruimte tot speelplek omtoveren. Zo heeft de gemeente Nijmegen de openbare groenvoorzieningen tot speelplekken benoemd. Ook worden er steeds meer toestellen in winkelstraten geplaatst. Vanuit de WMO worden gemeenten steeds meer verantwoordelijk om deze plekken ook daadwerkelijk toegankelijk te maken.” De Speeltuinbende krijgt steeds vaker aanvragen vanuit verrassende hoek. Zo wordt in Rotterdam een speelkunstwerk gerealiseerd. Mede daarom is de Pleisureworld NSGK Speeltuinbende Award 2014 in het leven geroepen, om deze plekken te leren kennen. De award is daarnaast bedoeld om initiatiefnemers in het zonnetje te zetten, maar zeker ook om anderen te inspireren.


Zelf aan de slag? www.speeltuinbendewijzer.nl

 

Inschrijven voor de Pleisureworld Award

Heeft u of kent u een inspirerende, toegankelijke speelplek die volgens u mee moet dingen naar de Pleisureworld NSGK Speeltuinbende Award 2014? Schrijf u dan voor 15 augustus in via info@pleisureworld.nl. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Nationale Netwerk Lunch van 17 november a.s. in Gorinchem tijdens de Recreatie Vakbeurs.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Speeltuin Assendorp Zwolle toegankelijk na renovatie

Het bezoek van de Speeltuinbende aan Speeltuin Assendorp in Zwolle

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »