Project

Nieuwe speelplaats bij basisschool De Timp in Hengelo

Basisschool De Timp in Hengelo beschikt sinds kort over een fonkelnieuwe speelplaats. Bij de opening trappelden de kinderen vol ongeduld om de nieuwe, door hen zelf uitgekozen speeltoestellen in gebruik te nemen.

Nieuwe speelplaats bij basisschool De Timp in Hengelo

 

Waar voorheen houten toestellen stonden, koos de jeugd nu voor een zeer kleurrijke en deels futuristische invulling van haar speelplaats. De speelplaats werd gerealiseerd door Kühlkamp Buitenspelen. Er zaten wel een aantal voorwaarden aan de inrichting: de speeltoestellen moesten duurzaam zijn en door hun openbare functie door alle kinderen uit de wijk gebruikt kunnen worden.

School- en wijkspeelplaats


Basisschool De Timp staat in de wijk Hasseler Es in Hengelo, een grote dichtbebouwde wijk met onder andere een groot winkelcentrum, een gezondheidscentrum en een eigen Kulturhus. Het speelterrein bij de school bestaat uit twee delen. Ten zuiden van de school een speelterrein voor de groepen 1 en 2. Aan de andere kant van de school een terrein voor de kinderen van de groepen 3 t/m 8. Beide terreinen hebben de functie van school-/buurtspeelplaats en zijn daarom open terreinen die uitnodigend voor alle kinderen uit de buurt moeten zijn. Het speelproject bij De Timp werd mogelijk gemaakt dankzij de gemeente Hengelo, de zogeheten buurtbon en een activiteitensubsidie. De buurtbon is een cadeautje in de vorm van een gift van de gemeente voor een idee of initiatief om een buurt leuker, veiliger of gezelliger te maken.

Kleurrijke keuze door kinderen


Afgelopen jaar heeft een werkgroep bestaande uit afgevaardigden van de school, ouders en de wijkraad een plan uitgewerkt. Omdat de leerlingen van De Timp nadrukkelijk bij de keuze betrokken werden, konden zij via een enquêteformulier aangeven welke speeltoestellen zij het mooiste vonden. Kernwoorden voor de keuze van de speeltoestellen waren eigentijds, duurzaam, uitdagend en onderhoudsarm. Ook hier werd in eerste instantie gesproken over hout, tenslotte dienden de nieuwe als vervanging van de verouderde houten speeltoestellen. Bovendien paste hout ook prima in de natuurlijke omgeving. De jeugd besliste echter anders en gaf een duidelijke voorkeur aan kleurrijk. En alhoewel er eerst twijfel heerste over deze keuze, passen de gekozen speeltoestellen toch uitstekend in de bestaande buurt.

Futuristische speeltoestellen


Onder meer een tweetal zeer futuristisch vormgegeven speeltoestellen bleken een grote aantrekkingskracht op de kinderen te hebben. Deze moderne speeltoestellen met de namen Atlantis S en Endeavour bestaan voornamelijk uit kleurige stangen. Deze stangen bieden een uitdagende combinatie van klimmen, klauteren, kracht en glijden. Met name de glijbaan zonder zitvlak vereist een bijzondere en nieuwe glijtechniek. De speeltoestellen zijn vandalismebestendig door het gebruik van materialen als metaal, rvs, aluminium, kunststof en staalkabel. Ze zijn geschikt voor een brede leeftijdsgroep en bezorgen zelfs de oudere jeugd tot 15 jaar nog voldoende speelplezier.

Veel klimmogelijkheden


Als derde nieuwe toestel werd het Arendsnest aan de speelplaats toegevoegd. Ook hier kozen de kinderen weer voor veel kleur. Het Arendsnest is een compact zeshoekig klimtoestel waarbij van alle kanten via stangen naar boven geklommen en naar beneden gegleden kan worden. Opvallend aan dit klimtoestel is de bijna twee meter hoge gele klimwand die al van verre zichtbaar is en een grote aantrekkingskracht op de kinderen uitoefent. Bovendien blijkt het “arendsnest-net” bovenin het speeltoestel een uitstekende ontmoetingsplek voor een gezellige babbel met vrienden.

Balanceren


Als laatste kozen de kinderen voor twee metalen behendigheidstoestellen uit de serie Avonturenpad. Het Avonturenpad bestaat uit tien verschillende evenwichtstoestellen die tezamen een parcours vormen. De uitdaging van dit parcours is om het einde te bereiken zonder de grond te raken. Al naar gelang het budget is het mogelijk de toestellen afzonderlijk aan te schaffen en eventueel later aan te vullen totdat het parcours compleet is. Maar ook als losse elementen vormen deze speeltoestellen een prima aanvulling op het speelplein.

Deel dit artikel