Samen spelen in toegankelijke speeltuin Reijeroord

woensdag 7 mei 2014
timer 4 min
De NSGK Speeltuinbende onthult op zaterdag 10 mei in speeltuin Reijeroord in Rotterdam het bordje ‘Hier kunnen wij GOED samen spelen’. Het geeft aan dat in deze pas gerenoveerde speeltuin, kinderen met en zonder beperking optimaal samen kunnen spelen. Daarmee is Reijeroord de derde speelplek in de provincie Zuid-Holland waar het bordje van de NSGK Speeltuinbende staat.

Voor iedereen

De afgelopen periode is hard gewerkt aan de renovatie van de speeltuin. Reijeroord wil voor iedereen in de wijk toegankelijk zijn, dus ook voor kinderen met een beperking. Samen leven is immers ook samen spelen. Voor de renovatie, in 2011, onderwierp de Speeltuinbende Reyeroord aan een grondige test. Kunnen zij met hun handicap over de loopbrug en in het speelhuisje? En is het speeltuingebouw bereikbaar? Ook de ouders gaven hun oordeel. De speeltuinvereniging ging tijdens de herinrichting met de uitslag van de test aan de slag om zo de speeltuin volledig rolstoelvriendelijk aan te leggen en voor iedereen toegankelijk te maken. Ook aan de oudere bezoekers is gedacht: speciaal voor hen is een seniorentoestel aangeschaft. Jong, oud, met en zonder beperking  kunnen dus samen van de speeltuin gebruik maken.


Bekijk hieronder een filmdocumentatie van het bezoek van de Speeltuinbende aan Reyeroord.


Geslaagde herinrichting

Tijdens de herinrichting is er een speelheuvel aangelegd met een speelkasteel en tokkelbaan en een skelter/skatebaan. Het bestaande grasveldje van de speeltuin is veranderd in een modern trapveldje met kunstgras. Daardoor kan ook de oudere jeugd terecht in de speeltuin. Het centrum van de speeltuin wordt gevormd door een waterpaddenstoel. Een populair speelelement dat gevoed wordt door leidingwater en waar kinderen veilig met water kunnen spelen.

 

Trapveld voor jongeren

Daarnaast is in de openbare ruimte aangrenzend aan de speeltuin een trapveldje aangelegd voor de jongeren in deze wijk. Daarmee is de wijksportclub twee openbare toegankelijke veldjes rijker (een kunstgrasveldje en een trapveldje van gras), waardoor diverse sport- en beweegactiviteiten in en rondom de speeltuin kunnen worden geprogrammeerd voor zowel jong als oud.

 

Reijeroord 1 van 25

Veel speelplaatsen in het land zijn niet toegankelijk voor kinderen met een handicap, bijvoorbeeld omdat de toestellen niet bereikbaar of bespeelbaar zijn met een rolstoel. De Speeltuinbende wil hier verandering in brengen. NSGK (Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind) streeft er met de Speeltuinbende naar om 25 speeltuinen toegankelijk te maken zodat ze als voorbeeld kunnen dienen voor andere speelvoorzieningen in heel Nederland. Reijeroord in Rotterdam is samen met Kindervreugd (Bleskensgraaf) en Zuiderkwartier (Leiden) een van die voorbeelden in de provincie Zuid-Holland.

 

De Speeltuinbende

De NSGK vindt het vanzelfsprekend dat kinderen met een handicap in hun eigen buurt met leeftijdgenoten kunnen spelen. Daarom heeft de stichting de Speeltuinbende opgericht, een team van kinderen met en zonder handicap die overal in Nederland speelplekken test op toegankelijkheid en bespeelbaarheid. De NSGK Speeltuinbende is daarmee kennis- en ervaringsdeskundige op het gebied van samen spelen, toegankelijkheid en bespeelbaarheid van speelplekken voor alle kinderen, met én zonder handicap.

 

Speeltuinbendewijzer

Speeltuinen die zelf hun toegankelijkheid willen verbeteren, hoeven niet op de Speeltuinbende te wachten. Op de website www.speeltuinbendewijzer.nl vinden ze tips en informatie waarmee ze zelf aan de slag kunnen. En kinderen in heel Nederland kunnen de Speeltuinbende helpen door de speeltuin in hun eigen woonplaats te testen. Hun bevindingen kunnen ze doorgeven via de Facebook-pagina van de Speeltuinbende, www.facebook.com/speeltuinbende.


De renovatie van speeltuin Reyeroord is financieel mogelijk gemaakt door het NSGK fonds, het VSB fonds, de Stichting Bevordering Volkskracht, Pact op Zuid, de Stichting Aelwijn Florisz fonds, Van Leeuwen van Lignac Stichting, de gemeente Rotterdam en de deelgemeente IJsselmonde.

 

Ga naar de wesbite van Wijksportclub Hordijkerveld-Reyeroord, waar de speeltuin onderdeel van uitmaakt.


 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »