Project

Avontuurlijk belevenissenbos in Lelystad

In opdracht van Scouting Ascanen en Staatsbosbeheer heeft Donkergroen een avontuurlijke survivalroute in het belevenissenbos in Lelystad aangelegd. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 16 jaar kunnen zich hier op 25 hectare groen, water en speelaanleidingen uitleven.

Avontuurlijk belevenissenbos in Lelystad

 

Survivalroute


De survivalroute loopt door het bos langs een speciaal gegraven watergang welke gebruikt kan worden als kanoroute. Over de kanoroute zijn uitdagende oversteekelementen geplaatst zoals boomstammen en touwbruggen. Alle elementen zijn door de Donkergroen ontworpen, deels zelf geproduceerd en alles is gecertificeerd door TÜV SÜD Benelux. Met boomstammen en touwbruggen zijn overgangen gemaakt waarmee kinderen avontuurlijk het water kunnen oversteken.

Avontuurlijke speelaanleidingen


De survivalroute bevat zo'n vijftig survivalhindernissen, waarbij geklauterd kan worden over boomstammen, touwbruggen en klimnetten. De snelheidsduivels kunnen sjezen van kabelbanen of denderen over de stormbaan. Kortom Het Belevenissenbos is een bos vol vrij spel voor de beleving. Het totale belevenissenbos is een buitenspeelplek geworden van maar liefst vijftig voetbalvelden groot.

Jeugdorganisaties en regiofunctie 


In het belevenissenbos wordt al volop gespeeld en is bovendien erg populair bij sportclubs en scholen. Hoewel het in eerste instantie bedoeld was voor de inwoners van Lelystad vervult het belevenissenbos een regiofunctie. Het Belevenissenbos is mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie.
Belangrijkste eigenschappen:

- Voor leeftijd 6 tot 16 jaar
- 25 hectare ‘natuurlijk spelen’
- Natuurlijke omgeving met bos, weide en water
- Midden in leefgebied van bevers, reeën, ijsvogels, roofvogels, spechten en paarden
- Talloze speelplekken, tientallen speelaanleidingen, kilometers aan routes en waterpartijen
- Vervlochten met educatieve thema’s op gebied van natuur, sport&beweging, kunst, waterbeheer en geschiedenis
- Groepsaccommodatie voor lessen en school- en verenigingskampen

Veiligheid speeltoestellen


Alle speeltoestellen en speelaanleidingen zijn gekeurd door een daartoe bevoegde keuringsinstantie en voldoen zodoende aan de eisen van de Voedsel- en Warenwet Autoriteit (VWA). Maandelijks worden alle toestellen langsgelopen. Een veilige speelomgeving betekent echter niet dat kinderen geen letsel kunnen oplopen; het Belevenissenbos is een omgeving waar kinderen hun grenzen leren kennen. Spelen in Het Belevenissenbos is dus voor eigen risico.

Water en veiligheid


Er is veel water in Het Belevenissenbos. De diepte varieert van 0,5 tot 1 meter. Kinderen die niet (goed) kunnen zwemmen mogen alleen in en rondom het water spelen als zij onder permanent toezicht staan van een volwassene. Het water in Het Belevenissenbos is geen officieel zwemwater. Dat betekent dat de waterkwaliteit niet wordt gecontroleerd.

Klik hier voor de website van Het Belevenissenbos.

 

 

 

 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven