Project

Ridders- en elfjesspeeltuin in stadspark Groningen

Het Stadspark is één van de meest populaire recreatieplekken in de stad Groningen. Het park biedt rust en groen vlakbij het centrum. Met een kinderboerderij, ruimte om te barbecueën en de grote stadspeeltuin biedt het Stadspark vermaak aan families met kinderen uit een brede leeftijdsgroep. De vrij toegankelijke speeltuin in het park werd begin 2014 helemaal opgeknapt in het thema 'Ridders en Elfjes'.

De speelplek is ingedeeld in drie thematische speelzones en geeft aanleiding voor het vinden van routes. Over de zig-zag evenwichtsbalk, een sprong over het in kunstgras gevisualiseerde water naar de glijbaan. Op de centraal gelegen ontmoetingsplek kunnen ouders de gehele speelplek overzien. 

 

Kleurrijk kunstgras

Het gras is gelegd op een zandbed. Vervolgens zijn hier één of twee basislagen schokabsorberende matten op gelegd bedekt met vliesdoek, die in puzzelverband in elkaar zijn  gelegd. Op deze manier ontstaat een duurzame, kleurrijke en stabiele constructie. In het kunstgras zijn figuren in de vorm van elfjes, ridders, kanonnen, een schat en leliebladen aangebracht om de speeltuin te thematiseren.

 

Thematische speeltoestellen

Het Stadspark is verdeeld in speelzones voor jongens en meiden. Voor de stoere jongens is er een groot speelkasteel met kanonnen ervoor. Er loopt een route door het gehele kasteel. Route helemaal gevolgd? Dan ligt aan het einde een schat, namelijk de in kunstgras gevisualiseerde geldzakjes. Voor de meiden en jonge kids is er een zone met het thema elfjes. Het speeltoestel visualiseert een elfenbos waar de elfen rondvliegen, die zijn gevisualiseerd in het kunstgras. De Lappset speeltoestellen zijn opgebouwd uit modulaire elementen, wat het mogelijk maakte om de toestellen op maat voor deze speeltuin te ontwikkelen. Het speelkasteel en elfentoestel zijn zo ontwikkeld aan de hand van de wensen van de gemeente Groningen. Het derde thema in de speeltuin is 'strand'.

 

Samen spelen

In het gehele speeltuinontwerp is rekening gehouden met de rolstoeltoegankelijkheid. Bijvoorbeeld door plaatsing van een vogelnestschommel, verharding van paden, toegankelijkheid van de kunstgraszones, de heuvelglijbaan, picknickbanken waar ook rolstoelers kunnen aanschuiven en de zandspeeltafel. Met deze afzonderlijke speeltoestellen is er mogelijkheid tot samenspel tussen valide en mindervalide kinderen.

 

Interactief spelen

Naast alle genoemde toestellen is er een Audionetic geplaatst. Voor dit interactieve toestel moeten de kinderen zelf de energie opwekken door het voetpedaal in te trappen. De Audionetic vertelt vervolgens een verhaal, geeft informatie of geeft een opdracht. Speciaal voor het Stadspark heeft de Audionetic een vormgeving met het thema elfjes. Rondom de Audionetic staan stappaaltjes die ook gebruikt kunnen worden als krukje. Zo ontstaat een luisterkring, waar ook schoolklassen kunnen samenkomen. 

 

Yalp maakte het algemeen ontwerp en leverde en plaatste de toestellen, inclusief de  Audionetic. Gemeente Groningen verzorgde zelf de voorbereidende civiel technische werkzaamheden. Donkergroen legde het kunstgras. 

 

Deel dit artikel

Geplaatst door

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Inschrijven