Kleurige herkenbaarheid van de tijd van 'toen'

dinsdag 12 juli 2016
timer 3 min
In het voorjaar 2016 is er bij Pannekoekenbakker Zuidland een buitenspeeltuin gerealiseerd. Deze is geheel gekozen op de authentieke uitstraling zoals vele speeltuinen er vroeger uitzagen. Het te realiseren plan is een plan dat de komende jaren uitgebreid wordt om een complete en uitdagende speeltuin te worden.

Historie

Het begon allemaal in Heusden. In een prachtig historisch pand opende in december 1983 een Pannenkoekenrestaurant, genaamd De Pannekoekenbakker. Niet wetend dat dit concept zou uitgroeien tot een franchiseorganisatie met veertien vestigingen in Nederland, twee in België en één in Duitsland. De Pannekoekenbakkervestiging in Zuidland is gelegen op een schiereiland van de Stompaardseplas middenin natuurgebied Bernisse. Onder leiding van eigenaar Robert Broos is het interieur van deze vestiging eind 2013 van Oudhollands donkerbruin verbouwd tot een kleurrijk en helder pannenkoekenrestaurant met als thema 'kermis'.
 

Thema

De thematische kermiskleurigheid is nu naar buiten doorgezet met AVO speeltoestellen. Maar dat is niet de hoofdreden, volgens eigenaar Robert Broos: “In het restaurant hebben we ook een speelgedeelte. Hier gebruiken we voornamelijk speelzaken die bij de ouders een gevoel van vroeger oproepen. Geen hypermoderne X-box, maar de ouderwetse spelcomputerkasten van Atari met spellen zoals Pacman, een peuterhoek met houten treintjes en keukentjes, etc. AVO speeltoestellen geven dit nostalgische gevoel ook. Voor de kinderen zijn ze leuk en uitdagend en de ouders hebben de herkenbaarheid van de 'tijd van toen', toen zij als kind naar de speeltuin gingen. We zien zo vaak dat zowel vader als zoon niet weg te slaan zijn bij de Atari en moeder met de kinderen op de familieschommel zitten. We zijn een familierestaurant. Ons ultieme doel is om vader en moeder met de kinderen gezamenlijk te laten recreëren, daar hebben we met AVO speeltoestellen een volgende stap in bereikt.”
 

Toekomst

In het vijfjarenplan van De Pannekoekenbakker Zuidland staan nog forse uitbreidingen van de buitenspeelomgeving, volgens Broos. “De eerste tekenen zijn dat we dit eerder gaan realiseren dan gepland. Maar wij kiezen er bewust voor om geen kleine uitbreidingen te doen. We doen alles met sprongen. Uitbreiden met een enkel speeltoestel geeft namelijk geen marketingwaarde, een forse uitbreiding daarentegen wel. Een substantieel deel van de huidige aanschafprijs hebben we betaald vanuit ons toekomstig marketingbudget. De free publicity en mond tot mond-reclame rechtvaardigen dit dubbel en dwars!”
 

Speeltoestellen

Voor de speeltuin is in de eerste fase gekozen voor o.a. toestellen die de basisbehoefte in spelen beantwoorden. Hierbij dient men te denken aan de volgende speelelementen: Loopton, Oceaangolf, Draaimolen, diverse wippen, diverse schommels waaronder de Familie-Touwschommel, diverse klim- en duikelelementen en een kabelbaan. De toestellen zijn allemaal gekeurd volgens de laatste norm, zodat de veiligheid van het spelende kind gewaarborgd wordt. De toestellen zijn duurzaam door het gebruik van gerecycled staal. In plaats van een milieubelastende zinklaag is het staal behandeld met een polyester poedercoating die niet schadelijk is voor het milieu.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?

9 apr om 09:09 uur

Hoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »