Project

Speelplek gebaseerd op het verleden

Op de fundamenten van Mottekasteel Holy in Vlaardingen is een nieuwe speelplek gerealiseerd. De speeltoestellen verwijzen naar ridders, een oude boerderij en de oude toegangspoort die nog steeds zichtbaar is. Op de speelplek kunnen kinderen spelenderwijs leren over de historie van de locatie.

Speelplek gebaseerd op het verleden

 

Gebaseerd op het verleden


De speelplek Hoog Lede in Vlaardingen is gebaseerd op het verleden en is geplaatst op de fundamenten van Mottekasteel Holy. Het terrein betreft een archeologisch monument met resten uit de Romeinse Tijd, Middeleeuwen en Nieuwe Tijd. Specifiek lag hier rond 1240 het kasteel. De speeltoestellen vormen een verwijzing naar de ridders, een oude boerderij en een grote toegangspoort die nog steeds zichtbaar is in de buurt van de nieuwe speelplek.
 

Overbrengen van historie


De gemeente Vlaardingen kwam met het idee om de geschiedenis weer te geven op de speelplek. David de Vries van de gemeente Vlaardingen vertelt: "Het is voor ons belangrijk dat de jeugd meekrijgt wat er vroeger in hun omgeving is gebeurd. Dit idee is door Yalp vertaald naar een veilige speelplek waar de geschiedenis op een speelse manier wordt overgedragen. Zij hebben dat vervolgens vertaald naar een plek met onder andere fraaie toestellen met veel speelwaarde, maar ook op zeer originele wijze nagedacht over de overbrenging van de historie."  
 


Geschiedenis op speelse manier


De contouren van het oude kasteel zijn zichtbaar door een gemetselde fundering in wildverband. De restanten van de boerderij worden weergegeven door een dijk met stappaaltjes. Het toestel de Audionetic vertelt op interactieve wijze de historie van Vlaardingen en een informatiebord met QR code ligt de historie toe, maar verwijst tegelijkertijd naar een internetpagina over van de gemeente Vlaardingen. Zo brengt Yalp kinderen binnen hun eigen belevingswereld in contact met het verleden van Vlaardingen.
 

Vier thema’s


Ontwerper van Yalp Ruben Hartmann vertelt over het inrichtingsplan: “Buurtspeelplek Hoog Lede is een speel- en ontmoetingsplek waar archeologische en historische waarden beleefbaar worden gemaakt.” De speelplek is opgedeeld in vier kernen met elk een eigen thema. Een toernooiveld om te voetballen, een natuurlijke speelplek met boomstammen, keien en natuurlijke beplanting om te ontdekken, en ‘Nottingham Forest’ voor de vrijbuiters waar geklommen en geklauterd kan worden en waar kinderen van de kabelbaan kunnen zoefen. Daarnaast is er natuurlijk het historische speelgedeelte. “Spelen, educatie, natuur, sociale verbinding en fantasie komen op deze speelplek op een fantastische wijze samen”, vertelt Hartmann.

Voor de kleintjes en de groten


Eén van de speelgedeelten bestaat uit kleinere speelaanleidingen zoals een speelhuisje met zitjes en een tafeltje, een zandbak met zitrand, een veerelement in de vorm van een paard en een schommel. Het tweede gedeelte bestaat uit uitdagende toestellen voor de wat oudere kinderen.

 

 

 

Deel dit artikel