Project

Waterspeelplaatsen in de openbare ruimte

In de openbare ruimte gebeurt veel. Iedereen maakt gebruik van speel- en straatmeubilair, maar niet altijd wordt er de tijd genomen om écht te reflecteren op nieuwe ontwikkelingen. En soms blijken nieuwe ontwikkelingen in Nederland en omstreken elders in de wereld al tientallen jaren ingeburgerd en heel gewoon.

Spray Parks

Een goed voorbeeld hiervan is een waterspeelplaats in de openbare ruimte, ook wel bekend als een Spray Park. In Canada en de Verenigde Staten worden Spray Parks in stadsparken veelvuldig toegepast. In Nederland wordt het nog vaak ‘eng’ gevonden. Feitelijk zijn waterspeelplaatsen veiliger dan menig speeltoestel dat in de openbare ruimte wordt toegepast. Bovendien is er geen verdrinkingsrisico doordat er geen laag water is. 


Zuinig en vandalismebestendig
 

Bij goede materiaalkeuzes zijn Spray Parks ook ‘hufterproof’; er kan weinig kapot gemaakt worden, niet anders dan bijvoorbeeld een basketbalpaal of een straatlantaarn. Daarnaast biedt een Spray Park biedt wel het plezier van spelen met water, maar zorgt door het lage waterverbruik voor veel lagere exploitatiekosten dan een (gemeentelijk) zwembad.


Primeur voor
Capelle aan den IJssel 

De eerste gemeente in Nederland die de keuze heeft gemaakt om een Spray Park in de openbare ruimte te realiseren is Capelle aan den IJssel. De gemeente zoekt nu nog naar de perfecte locatie, maar dat er één komt is zeker! De keuze voor een waterspeelplaats is niet alleen om de stad een mooie attractie in de openbare ruimte te geven, maar ook om kinderen uit gezinnen die niet op vakantie kunnen, wel het vakantiegevoel te laten ervaren. Het gratis toegankelijke Spray Park moet zomer 2019 operationeel zijn.

Deel dit artikel