Project

Klimmen en klauteren bij De Zevenster

De speelplaats van vrijeschool De Zevenster in Oldenzaal is onlangs voorzien van een compleet nieuw speeltoestel uit robiniahout. Om aan alle speelwensen te voldoen werd besloten tot een speeltoestel met diverse klim- en klauterfuncties

Klimmen en klauteren bij De Zevenster

Ook voor kinderen uit de wijk

Dit - door producent Quappen Holz op maat gemaakte - speeltoestel is geleverd en geïnstalleerd door Kühlkamp Buitenspelen en wordt niet alleen gebruikt door de kinderen van De Zevenster maar heeft ook een openbare functie voor alle kinderen uit de wijk.

Vervanging speeltoestel noodzaak

Door een inspectie van het oude speeltoestel bij De Zevenster door de gemeente Oldenzaal werd al snel duidelijk dat deze aan vervanging toe was. Reparatie om het aan de gestelde eisen te laten voldoen zou meer kosten dan een nieuw speeltoestel aanschaffen. De gemeente trad in overleg met de school, die op haar beurt de ouderraad, buurtvereniging en de wijkraad bij de beslissing betrok. Tenslotte wordt het schoolplein niet alleen gebruikt door de leerlingen van De Zevenster maar door alle kinderen uit de buurt.

Speeltoestel met natuurlijke uitstraling

Omdat het oude speeltoestel van robinia hout gemaakt was, was de keuze voor het materiaal niet moeilijk, dat moest weer hout worden. In overleg met de leverancier Kühlkamp Buitenspelen maakte de gemeente Oldenzaal vervolgens een voorstel. De uitstraling van het speeltoestel moest zo natuurlijk mogelijk zijn en goed in de bestaande omgeving passen. Bovendien moest het nieuwe speeltoestel meerdere speelfuncties hebben en voldoende uitdaging bieden voor een brede leeftijdsgroep aan kinderen.

Maatwerk

Om aan alle aangegeven wensen te voldoen, werd besloten een speeltoestel op maat te laten maken. Dit werd een klim- en balanceercombinatie bestaande uit verschillende modules, die zo aan elkaar gekoppeld zijn dat één groot speeltoestel ontstaat. Eén van de uitdagingen voor de kinderen is om via klimmen, klauteren, kracht (hangfunctie) en balanceren van de ene kant van het toestel naar de andere kant te komen, bij voorkeur zonder ook maar één keer de grond te raken. Het speeltoestel, dat twee keer zo groot is als het vorige, bestaat onder andere uit twee uitkijktorens die op verschillende manieren beklommen kunnen worden, klimnet, balanceerstelten, twee glijstangen en een hangbrug. Dat de keus voor dit speeltoestel een goede was, heeft zich in korte tijd al bewezen. Volgens de leerkrachten van de school en ervaringen uit de buurt zijn er “dag en nacht” kinderen op het speeltoestel te vinden. 

Deel dit artikel