Openbaar jeugd- en sportcluster Engelerhart

vrijdag 17 augustus 2012
timer 3 min
De Engelense gemeenschap heeft samen met de gemeente ‘s-Hertogenbosch Jeugd- en sportcluster Engelerhart tot stand gebracht. Op deze locatie hebben alle facetten van jeugd- en jongerenwerk, maar bovenal sportbeleving een plaats gekregen.

Openbaar jeugd- en sportcluster Engelerhart

 

Inspringen op behoefte van jeugd


Al in 2006 werden er door de bestuursraad van Engelen een aantal speerpunten geformuleerd ten behoeve van de jeugd in de gemeenschap Engelen. Er heerste namelijk een groot tekort aan voorzieningen voor de jeugd tot ca. 18 jaar en gezien de te verwachten groei van het aantal jongeren zou dit tekort alleen maar toenemen. Het college van de gemeente ’s-Hertogenbosch reageerde positief op de intentieovereenkomst van een groot aantal jeugd- en jongereninstellingen en voerde een haalbaarheidsstudie uit.  Na een positief advies kon in 2011 eindelijk de eerste paal de grond in en inmiddels is het jeugd- en sportcluster Engelerhart volledig in bedrijf en wordt het overspoeld door officiële  bezoeken  uit binnen- en buitenland.

Een sociaal sporthart


“Zelden heb ik binnen een gemeenschap een zo groot saamhorigheidsgevoel meegemaakt  en zoveel bevlogen bestuurders als rond dit project”, aldus Godfried van den Braak (projectleider van het Engelerhart). “Het ontstaan van dit project is niet alleen uniek door de wijze van samenwerken maar ook door de manier waarop vanaf het begin is gecommuniceerd met omwonenden en toekomstige gebruikers. Hierdoor kon met heel veel wensen en opmerkingen rekening gehouden worden. De gemeenschap Engelen heeft nu echt zijn sporthart.”.

Bewegen in de natuur


In nauwe samenwerking met de Jenaplanschool AntoniusAbt mocht Goede Speelprojecten een natuurspeelplek inrichten ten behoeve van de basisschoolleerlingen, kinder- en buitenschoolse opvang, en voor de kinderen in het dorp. “De Jenaplan-filosofie sluit nauw aan bij onze visie op ´natuurlijk en avontuurlijk spelen’, aldus Kirsten Goede. Ze verwijst daarbij tegelijkertijd naar recente onderzoeken van o.a. bewegingswetenschapper prof. Eric Scherder  die het belang van beweging benadrukt voor het ontwikkelen van cognitieve functies bij kinderen, en de grote rol die verrijkte , uitdagende schoolomgeving daarbij kan spelen. “Voeg daarbij de natuurlijke uitstraling van de schoolomgeving en alle condities zijn optimaal om kinderen uit te dagen tot vrij spel, beweging en sport”, vervolgt Kirsten Goede.

School, kinderopvang en sport gecombineerd


Tot de betrokken organisaties behoren onder andere  voetbalclub FC Engelen, jongerenorganisatie De Schuilplaats, kinderdagverblijven Dribbel en Eijgenwijze, kinderopvang Kanteel, de Jenaplanschool Antonius Abt en de gemeente ’s-Hertogenbosch. Inmiddels groeit de jeugdafdeling van FC Engelen explosief en zien alle partijen grote potentie in het sporthart, bij het in een zeer vroeg stadium in contact brengen van jongeren met georganiseerd sporten. Tatjana Hoofs (kinderopvang Kanteel/Kongzi): “Door de clustering van kinderopvang, BSO en sportactiviteiten worden de kinderen al snel in aanraking gebracht met sport en bewegen. De buitenschoolse opvang is maar liefst open van half acht ’s-morgens tot half zeven ’s-avonds; dat betekent dus 11 uur open!”. Peter Sonnenberg (directeur Jenaplanschool AntoniusAbt): “Wij zien enorme voordelen van èn school  èn kinderopvang èn sporten op dezelfde locatie”.

Sportclinics


De spil binnen het Engelerhart is John Cornelissen (coördinator/beheerder van het Engelerhart):  “Niet alleen tussen de deelnemende instellingen is er een goede samenwerking ook met externe partijen zoals de tennisclub en de beheerder van de sporthal. Zo willen we trainingen/clinics laten verzorgen door sterk getalenteerde jeugd van voetbal-, hockey, tennis- en golfclubs.”

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrrrrrrrrrrr
descriptionArtikel

Onvoldoende steun Tweede Kamer aan IVN

30 jan om 16:05 uur
Ondanks de inzet van een groot aantal partijen heeft de Tweede Kamer besloten geen prioriteit te geven aan het…
Lees verder »