Project

Airtrampoline trekt kinderen naar buiten

Jan Bonten, medewerker van de Springkussen fabriek, ziet als voornaamste trend bij buiten spelen dat kinderen steeds meer binnen spelen. Om dat te doorbreken is volgens hem de airtrampoline een prima middel om ze naar buiten te krijgen. “Kinderen worden met een airtrampoline actief gestimuleerd om te bewegen.”

Door: Peter Bekkering


Tot 2014 was De Springkussen fabriek een springkussenverhuurbedrijf. In dat jaar besloot het bedrijf zelf springkussens te gaan maken. Bonten: “Er waren verschillende redenen. Ten eerste kwam er steeds meer concurrentie in de springkussenverhuurbranche. Daarnaast was het letterlijk een zwaar leven met altijd sjouwen en altijd in de weekenden werken. Daarom hebben we gezegd: we gaan lekker door de week werken en produceren.”

Recreatie en revalidatie 

Na het opstarten van de eigen productie van springkussens, voegdehet bedrijf waterbedden aan het assortiment toe. Beide producten hebben een eigen doelgroep, zegt Bonten: “Met de airtrampolines richten we ons met name op de recreatiesector, terwijl de waterbedden vooral voor revalidatiecentra zijn bestemd.” Momenteel verkoopt De Springkussen fabriek jaarlijks zo’n 150 airtrampolines en zo’n 20 waterbedden. “We merken dat er ten aanzien van waterbedden nog een bepaalde huivering bestaat bij de klant: ze zijn vaak bang voor lekkages of vandalisme. Bij springkussens is dat anders: daar gaan ze ervan uit dat iedereen er gewoon probleemloos lekker op kan bewegen en springen.”

Veilligheidseisen 

Klanten willen vooral dat het springkussen kinderen stimuleert om actief te bewegen. Daarnaast moeten de producten voldoen aan de Europese NEN-EN 14960-norm voor opblaasbare speeltoestellen, bedoeld voor gebruik door kinderen tot en met veertien jaar, in een groep of alleen. Deze norm specificeert veilige veiligheidseisen voor opblaasbare speeltoestellen waarvan de primaire activiteiten stuiteren en glijden zijn. De norm geeft maatregelen om risico's aan te pakken en om ongevallen te minimaliseren. 


Naast eisen voor de materialen waar de opblaasbare speeltoestellen van zijn gemaakt (incl
usief deugdelijke netten, ritsen en touwen) komen onder andere de volgende zaken aan bod in de NEN-EN 14960: verankering en plaatsing, toegang, vallen, beknelling, opblaasbare tunnels, botsen en elektrische installatie.Bij airtrampolines heb je geen gevaren van bovengenoemde aspecten.

Flexibel en snelle levertijd 

De Springkussen fabriek onderscheidt zich van veel andere bedrijven die airtrampolines produceren omdat ze alles in eigen beheer hebben. Daar waar andere bedrijven de airtrampolines bestellen in het buitenland, maakt hetbedrijf alles in de eigen werkplaats. Dat betekent snellere levertijden en een grotere flexibiliteit: “Bij de concurrenten kun je alleen kiezen tussen de standaardkleuren rood, geel, blauw en groen. Wij leveren ook oranje, lichtgroen en lichtblauw, zwart en wit.


Een ander voordeel is
dat het onze corebusiness is, terwijl het voor veel concurrenten een bijproduct is.De airtrampolines hebben geen standaardvormen en -maten. “We kunnen alle vormen en maten produceren vanaf vijf bij vijf meter.” Wel ziet Bonten een duidelijke trend het afgelopen jaar. “Vroeger verkochten we met name vierkante vormen, het afgelopen jaar steeds meer ronde vormen. Bovendien waren die bijna allemaal rood met witte stippen.”

Waterbed van 20 meter 

De waterbedden zijn vanwege de doelgroep - de revalidatiesector - gemaakt van veel dikker materiaal dan de standaard waterbedden voor huishoudelijk gebruik. Ook het materiaal is onderscheidend. “Voor slaapkamergebruik wordt alleen PVC-doek gebruikt; bij ons wordt PVC-doek verstevigd met canvas. Dankzij die zware kwaliteit zijn de waterbedden zo sterk dat er rolstoelen overheen kunnen rijden. Dat hebben we ook gedemonstreerd op de Supportbeurs in Utrecht, waar we een waterbed hadden staan van twintig bij vier meter.”


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2018. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek


Deel dit artikel