Project

Natuur én toestellen in 't Speelduin Den Haag

In Duindorp (Den Haag) heeft Yalp een natuurlijke speeltuin gerealiseerd. Door natuurlijke elementen, groen en toestellen te combineren ontstond een omgeving die uitdaagt om zowel de natuur, als je eigen grenzen te ontdekken. ‘‘t Speelduin’ kwam met behulp van de kinderen tot stand. 

Natuur én toestellen in ‘t Speelduin Den Haag

Kinderinspraak

De speellocatie aan de Wieringsestraat is vroeger al een speeltuin geweest. De laatste jaren lag het terrein er echter verwaarloosd bij. Hier is met hulp van de kinderen verandering in gekomen. Voorafgaand aan het ontwerpproces van de speeltuin is aan de kinderen uit de buurt gevraagd hoe hun ideale natuurspeeltuin er uit ziet en dit in een collage te verwerken. Vanuit de plakwerkjes van de kinderen ontwikkelde Yalp de inrichting van de speeltuin.

Opening 't Speelduin

Het is een veilige speelomgeving geworden met houten Lappset toestellen, boomstammen, zandheuvels en keien die in een parcours zijn neergelegd. Begin dit jaar werden de eerste keien en boomstammen het terrein op gebracht. Al enkele weken voor de opening maakt de Duindorpse jeugd veelvuldig gebruik van ’t Speelduin, zoals het na opening werd gedoopt.

Uitdagende speeltoestellen met natuurlijke uitstraling    


Ondanks alle aandacht voor natuurlijk spelen is het volgens de leverancier belangrijk om in een natuurlijke speelomgeving ook herkenbare speelobjecten te plaatsen, met voldoende uitdaging. De toestellen aan de Wieringsestraat komen uit de Naturelijn van Lappset, een lijn van houten speeltoestellen afgestemd een natuurlijke omgeving. De nerven en noesten van de toestellen zijn zichtbaar en voelbaar aanwezig.

Natuurlijke speelaanleidingen

Alle aanwezige natuurelementen kunnen op meerdere manieren worden gebruikt. De keien kunnen worden beklommen, gebruikt als bankje of als attribuut in fantasiespel. Ook de vele boomstammen, rechtop en liggend, zorgen voor het nodige plezier als klimobject, setting voor tikkertje of een natuurlijk doolhof.
 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel