Spelenderwijs kennis opdoen bij GeoFort

donderdag 19 juli 2012
timer 3 min
Kinderen enthousiast maken over alles wat met geografie en geotechniek te maken heeft. Dat is het doel van het op 24 juni geopende GeoFort in Herwijnen. Een initiatief waardoor geografie en geotechniek toegankelijk wordt voor een breed publiek.

Spelenderwijs kennis opdoen bij GeoFort

 

Initiatief en bouw


Zeven jaar duurde het ombouwen van een oud forteiland tot een educatief themapark over geotechniek en geografie. De twee bedenkers, Willemijn Simon van Leeuwen en Bart Bennis, willen naast een leuk dagje uit, kinderen en jongeren enthousiast krijgen over alles wat met deze thema’s te maken heeft. “De geosector heeft een probleem. Er is te weinig instroom van nieuwe studenten”, licht van Leeuwen toe. “Bedrijven en organisaties uit de geosector zijn dan ook onze stakeholders, de sponsoren die dit mede mogelijk maken. De bedoeling is nu dat er zoveel mogelijk leerlingen komen. We zijn daarom druk bezig met het maken van lespakketten”.

Navigeren met landkaarten


Op het forteiland voeren de nieuwste geotechnieken de boventoon. Sinds de opening van het GeoFort is er al genoeg te doen op het eiland. In verschillende onderdelen worden bezoekers meegevoerd in de wereld van cartografie en navigatie. “We willen het best bemeten stukje van Nederland worden”, vertelt van Leeuwen. In de nabije toekomst kunnen kinderen op het eiland op een bootje de diepte van de gracht rondom het forteiland meten, zelf navigeren met landkaarten of zelfs een warmtekaart van hun land maken.

Living Lab


Het GeoFort beoogt een ‘Living Lab’ te zijn, waar bezoekers zelf het experiment aangaan met proeven en activiteiten. Zo is er een doolhof waarin ‘serious games’ gespeeld worden. Met een geurspeurtocht kunnen deelnemers kennismaken met de manier waarop een zalm navigeert. Door te zoeken kunnen kinderen de slimste weg door het intelligente doolhof vinden. En in de vleermuisspeurtuin kunnen ze in de huid van de vleermuis kruipen door de route te volgen die het verhaal van de vleermuis vertelt: waar ze slapen, hoe ze paren en hoe ze navigeren en jagen. Daarnaast is er de GeoExperience en een kennismaking met historisch landmeten.

Lees hier meer over de GeoExperience.

Geometrie als inspiratiebron


Ontwerpburo JanOoms heeft een enthousiasmerende  rol gespeeld bij het ontwerp van een groot aantal speelaanleidingen waarbij  geometrie  als inspiratiebron diende. Jan Ooms: “Naast de gebruikelijke aspecten als avontuurlijk, uitdagend en speelwaarde, kwam hier nog een factor bij:  bespeelbaarheid vanuit een geometrische dimensie.  Het bestaande hoofdstramien, een  zgn. ‘grid’ van exact 25 x 25 meter, inspireerde mij een  ‘klimgrid’ te ontwerpen die als het ware een natuurlijke verbinding zou vormen tussen twee bestaande historische bunkers. Zo’n grid is dan ook geen rigide beperking, maar een manier om een  gecompliceerde functie vorm te geven”. Staatsbosbeheer als opdrachtgever was blij met de keuze van uitsluitend natuurlijke materialen.


Natuur en educatie


De producten op het eiland zijn geleverd door Goede Speelprojecten. De keuze voor de producten van Goede Speelprojecten had alles te maken met het leveren van ‘kwaliteit op maat’ en  de natuurlijke uitstraling van de materialen. Allemaal uitgevoerd in eerste kwaliteit spintvrije Robinia,  waardoor bespeelbaarheid en  belevingswaarde optimaal gewaarborgd zijn. “Nog niet eerder mochten wij onze uitgangspunten zo naadloos op elkaar aan laten sluiten als bij dit unieke project, te weten: natuur en educatie”, aldus Kirsten Goede van GoedeSpeelprojecten.

Voor informatie over het GeoFort kijk op

www.geofort.nl

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »