Project

Speelbuurt Bollebieste Zwolle: spelen in stenige wijk

In de Zwolse wijk Bollebieste wordt momenteel gewerkt aan de ontwikkeling van een speelbuurt. Bollebieste is onderdeel van de vooroorlogse wijk Diezerpoort, een stenige wijk waar veel bewoners een lage sociaal economische positie hebben. Overgewicht en obesitas komt relatief vaak voor bij kinderen uit deze buurt.

 

De Bollebieste telt ruim 1.500 inwoners waarvan zo’n 300 kinderen in de leeftijd t/m 14 jaar. De buurt ligt in het westen van de wijk Diezerpoort. De buurt telt twee basisscholen, de Springplank en de Smaragd. Daarnaast zijn er twee speelplekjes. Deze vier elementen liggen als het ware in een soort kruis verdeeld over de buurt. Onderdeel van de speelbuurt zal een soort paadje worden tussen die elementen. Projectleider Joost Vonk van Jantje Beton: "Die kinderen weten heus de weg wel van de speelplek naar de school, maar door met kleuren en symbolen te werken, maken we ze nieuwsgierig. Er komen geen toestellen langs de route, maar speelaanleidingen in andere vormen. Hoe dit er precies gaat uitzien is momenteel nog niet bekend." Met de route moet buiten spelen aantrekkelijk worden. Kinderen kunnen hier hun eigen spel maken en verzinnen. Eén van de wensen van de buurtkinderen is dat ze kunnen stoepranden in de straat. Nu is dat vaak onmogelijk door de vele geparkeerde auto's. "We willen met kleurmarkeringen ervoor dat automobilisten bepaalde plekken vrijhouden. De markeringen fungeren tevens als puntenverdelingen voor het stoepranden. 


Zelfvertrouwen

"Door de kinderen in de buurt te betrekken bij de ontwikkeling van hun speelbuurt willen we het zelfvertrouwen van deze doelgroep opkrikken. We laten hen zelf aan het woord. We willen daarbij ook de betrokkenheid van organisaties en bewoners bij onderhoud en beheer vormgeven. De wijk Diezerpoort is daarnaast opgenomen in het programma Zwolle Gezonde Stad, omdat relatief veel kinderen kampen met overgewicht en obesitas. Het speelvriendelijk maken van de Bollebieste kan helpen in het veranderen van beweeggedrag van kinderen."

 

BuitenSpelen op Locatie over speelbuurten

In de rubriek BuitenSpelen op Locatie van de aanstaande juni-editie van BuitenSpelen magazine, is de redactie in speelbuurt De Heeze te Apeldoorn op zoek gegaan naar praktische vragen rondom het creëren van een speelbuurt. Lezen? Word lid van Acquire Publishing en ontvang BuitenSpelen magazine en geniet van alle mogelijkheden en voordelen! 

Deel dit artikel