Sportief speelplein Columbusschool Almere

dinsdag 21 september 2010
timer 4 min
Sportief speelplein voor Columbusschool Almere De Columbusschool in Almere Poort is een zogenoemde ‘sportactieve’ school. Wiebe Faber (leerkracht bewegingsonderwijs): “We besteden hier veel aandacht aan beweging want samen sporten en spelen is een gezonde basis voor hoe je met elkaar omgaat”. De school koos voor een KOMPAN Freegame veld.
Sportief speelplein Columbusschool Almere

Sportief speelplein voor Columbusschool Almere

De Columbusschool in Almere Poort is een zogenoemde ‘sportactieve’ school. Wiebe Faber (vakleerkracht bewegingsonderwijs): “We besteden hier veel aandacht aan beweging want samen sporten en spelen, is letterlijk een gezonde basis voor hoe je met elkaar omgaat”. De school koos daarom voor een KOMPAN Freegame veld met een apart kleuterpleintje op het schoolplein.

KOMPAN Freegame


Aan het einde van het eerste schooljaar telt de school nog slechts 65 leerlingen, maar dat zullen er snel meer worden, vertelt Wiebe. Volgend jaar zijn er al 130 pupillen ingeschreven. De populariteit van de school heeft veel te maken met de sfeer en de nadruk op sportiviteit.  Op de Columbusschool hoeven de leerlingen zich niet te behelpen met geïmproviseerde voetbaldoeltjes van opgestapelde jassen en met de hand getrokken krijtlijnen. De kinderen van deze nog maar een jaar oude school kunnen zich helemaal uitleven op een KOMPAN Freegame veld met échte doelen en baskets, of op de tennisbanen achteraan op het plein.


Sociale vaardigheden


“Sport en spel zijn niet alleen gezond, maar kinderen ontwikkelen spelenderwijs ook sociale vaardigheden”, vertelt Wiebe over de beginselen van sportactief onderwijs. Daarom neemt sport in het lesprogramma een belangrijke plek in en krijgen alle leerlingen ‘kanjertraining’. “Dat is een beproefd middel om pesten tegen te gaan en de onderlinge band tussen kinderen te versterken”, legt Wiebe uit. Het speelplein moest dus een sportief karakter hebben én kinderen stimuleren om samen te spelen. Dat gold ook voor het aparte kleuterpleintje. “Daar staat een zandbak waarin de kleuters samen kunnen graven en bouwen, plus een groot speeltoestel waarop je van alles kunt doen. Hoe je er ook opklimt, je komt altijd andere kindjes tegen.”

Rust door inrichting en afbakening


Op het grote speelplein is het voetbal- annex basketbalveld de grote blikvanger. Toch blijft er genoeg ruimte over voor andere activiteiten. “We hebben het veld express verdiept aangelegd,
zodat er als vanzelf een kadering ontstaat: hier voetbal je en buiten het veld niet”, vertelt KOMPAN adviseur Sjili Franken. Het zorgt ervoor dat er automatisch rust ontstaat op het plein en daar hebben de kinderen volgens Wiebe veel baat bij. “Het schoolplein kan voor kinderen een grote jungle zijn. Er gebeurt heel veel op het plein en er is niet altijd controle. Daarom is een overzichtelijke indeling zo belangrijk. Net als afwisseling. Als je een keer geen zin hebt om te voetballen maar gewoon wat wilt rondhangen, moet daar ook plek voor zijn”.


Bewuste en natuurlijke keuzes


In overleg met adviseur Franken is het plein zo ingericht dat iedereen er een veilig plekje kan vinden. “We hebben veel adviezen gehad om de inrichting nog beter te maken”, vertelt Wiebe. “De scheiding tussen het voetbalveld en de tennisvelden is een voorbeeld, maar ook de keuze voor veilige ondergronden”. Sommige elementen van het plein ontstonden als vanzelf, zoals de hangplekken bij de doorgang naar het plein. Deze worden gewoon gevormd door de betonnen dragers van de appartementen erboven. Andere keuzes zijn heel bewust gemaakt. “Veel ouders die hier voor het eerst komen, vragen naar het waarom van de tennisvelden. Die hebben we aangelegd om de filosofie van onze school te onderstrepen”.


Creatief sporten en spelen


Het speelplein van de Columbusschool is zo ingericht dat er sámen gespeeld kan worden. Wiebe: “Wij hanteren de basisfilosofie van het bewegingsonderwijs dat er zoveel mogelijk bewegingsmomenten moeten zijn die kinderen uitdagen om samen te overleggen, te ontdekken wat je leuk of juist niet en waar je goed in bent”. Dat leidt niet zelden tot verrassende nieuwe spelvormen. “Laatst hebben de kinderen zelf een nieuwe vorm van hockey bedacht, op waveboards nota bene”.

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »