Project

Speelruimte centraal in nieuwe wijk Luchen

De uitbreidingswijk Luchen in Mierlo wordt een speelwijk. Speelplan ontwikkelde een visie voor de nieuwe wijk, waarin speelruimte en spelen voorop gesteld worden.

Visie voor de wijk

In opdracht van de gemeente Geldrop-Mierlo ontwikkelde Speelplan een visie voor de wijk. Daarin staan spelen en speelruimte centraal, waarvoor twee speelplekken opgenomen en ontworpen worden. In de wijk worden 720 woningen gebouwd, verdeeld over een aantal fasen.

 

Fase 2

De uitbreiding van Luchen heeft inmiddels fase 2 bereikt, waarin de openbare ruimte woonrijp gemaakt wordt. Trottoirs, parkeervakken en bomen krijgen in deze fase hun definitieve bestemming en het groene hof in het hart wordt ingericht. Daarnaast wordt in fase 2 ook een van de speelplekken in het groene hof gerealiseerd. Bij het ontwerp van de speelplek werd rekening gehouden met natuurlijk spelen, vlindernamen in de wijk en de mogelijkheid tot biodiversiteit. Daarnaast werd er rekening gehouden met eerdere archeologische vondsten die niet ongebruikelijk zijn in het plangebied.

 

Verassend ontwerp

Claudia  Terlou, stedebouwkundige en werkzaam bij de gemeente Geldrop- Mierlo vertelt over de speelplek :  “Het ontwerp is verrassend en passend voor de locatie. Het speelplein heeft de vorm gekregen van een vlinder. De padenstructuur naar en vanuit het speelterrein kis vormgegeven als ‘staartje’  en ‘voelsprieten’.”

 

Naast het spelen zal het de speelplek ook een ontdekkingsplek zijn voor kinderen. “De vlinder is op een natuurlijke manier vormgegeven door houten paaltjes en taluds die de vorm bepalen. In goede samenwerking met Speelplan is er een unieke plek vormgegeven voor Luchen. De kwaliteit van de verschillende producten is zeer professioneel en speelt letterlijk en figuurlijk in op de wensen van het kind”, aldus Terlou. In het najaar 2014 zal het speelterrein opgeleverd worden. 

Deel dit artikel