Project

Kindermoestuin op landgoed Haanwijk geopend

In Haanwijk is op Nationale Boomfeestdag een Kindermoestuin geopend. Het streven is om kinderen onder leiding van vrijwilligers een grote rol in de tuin te geven en om met de oogst kinderworkshops te organiseren in het buitenlokaal op het landgoed.  Ook lokale scholen zijn betrokken.

Kindermoestuin op landgoed Haanwijk geopend


Organisatie en gebruik


De moestuin in Haanwijk wordt geleid door ervaren vrijwilligers, en moet gaan functioneren als een mooie ontmoetingsplek worden voor jong en oud. Ook scholen uit de omgeving zijn actief betrokken. Streekraad het Groene Woud, Brabants Landschap en gemeente Sint-Michielsgestel maken het (financieel) mogelijk dat vrijwilligers onder leiding van de Natuurgroep Gestelop Landgoed Haanwijk deze natuurlijke Kindermoestuin aanleggen. Brabants Landschap heeft een zeer vruchtbaar stukje grond aangeboden aan Natuurgroep Gestel om de moestuin te realiseren.

Bijzondere oude akker


Het is een oeroude akker, een enkeerd. Deze is door de eeuwen heen hoger komen te liggen door zanderige potmest uit de nabij gelegen schapenstallen. Door toepassing van de permacultuur principes bij de aanleg van de tuin wordt er gehandeld met respect voor het kind, de natuurlijke omgeving en het cultuurhistorische karakter van deze bijzondere plek binnen de stedendriehoek ‘s-Hertogenbosch – Tilburg – Eindhoven.

Belang moestuin voor kinderen


Een moestuin beheren is erg goed en gezond voor de ontwikkeling van kinderen. Het is goed voor hun kennis en begrip van planten, voedsel, de natuur en seizoenen, maar ook voor hun vocabulaire, zelfstandigheid, zelfvertrouwen, welbevinden en motorische vaardigheden. Dat blijkt uit een Brits onderzoek van National Foundation for Educational Research(NFER).

Opening door Kinderburgemeester


De openingshandeling op Nationale Boomfeestdag op 20 maart, werd uitgevoerd door kinderburgemeester Ymke Veenstra uit gemeente Sint-Michielsgestel. Nederland kent 4 kinderburgemeesters. Tijdens de opening werd ook het toegangsbord onthuld dat door een kinderjury is uitgekozen n.a.v. een ontwerpwedstrijd voor kinderen.

Zie hier:
•     Ontwerp toegangsbord door Selma Vollenberg
•     Website Kindermoestuin
 

 Dit artikel komt uit Straatbeeld

Deel dit artikel