Project

Primeur parkour openbaar schoolplein De Lunetten

Als eerste basisschool van Nederland koos De Lunetten in Heemskerk bij de inrichting van hun nieuwe schoolplein voor Lappset Parkour. Ze spelen hiermee in op de trend die ook wel bekend is als ‘freerunning’. Het openbare plein is mede dankzij de gemeente tot stand gekomen.

Primeur parkour openbaar schoolplein De LunettenParkour enthousiast gebruikt

Het doel van parkour is om zo soepel mogelijk van A naar B door de omgeving te bewegen. Iedere leerling kan dit op zijn eigen niveau en in zijn eigen tempo doen. Dit resulteert in enthousiast gebruik van het openbare schoolplein, in de pauzes, voor en na schooltijd en zelfs in de weekenden. Voor gebruik in de pauzes is een rooster gemaakt zodat alle kinderen aan de beurt komen. Leerlingen die minder geïnteresseerd zijn in de traditionele sporten lijken door Parkour toch gemotiveerd te worden tot bewegen.

Professionele begeleiding

De parkourtoestellen van leverancier Yalp zijn pas geïnstalleerd. In de lessen bewegingsonderwijs kregen de leerlingen deze winter in de gymzaal al les in het veilig beoefenen van de sport parkour. Professional Philip van Ees leerde de kinderen en de vakleerkrachten de filosofie van parkour en hoe ze zo veilig mogelijk kunnen bewegen. Nu het schoolplein buiten klaar is kunnen de leerlingen van de Lunetten hun skills ook buiten laten zien. Ze krijgen ook buiten les in het bewegen en spelen op de toestellen.

Samenwerking Methode Basislessen bewegingsonderwijs

Uniek is de samenwerking tussen Yalp en de auteurs van de methode Basislessen bewegingsonderwijs, een methode die ca. 60% van alle basisscholen in Nederland in bezit heeft voor de lessen bewegingsonderwijs. In Heemskerk werken de auteurs, samen met professional Philip van Ees aan een speciaal lesprogramma. Deze onderbouwing betreft zowel de lessen parkour in de gymzaal als buiten. Eveneens kan parkour een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de motoriek en daarmee in de valpreventie bij kinderen.


Officiële opening

Op 24 april werd het parkour op het schoolplein in Heemskerk officieel geopend. Naast een demonstratie van parkourspecialist Philip van Ees lieten de leerlingen van de Lunetten zien wat ze geleerd hebben. Het plein is mede dankzij de gemeente Heemskerk tot stand gekomen; wethouder Cees Beentjes verrichtte daarom de officiële openingshandeling.

Deel dit artikel