Project

Sportief schoolplein in Deventer

 Sportief schoolplein in Deventer Kinderen van basisschool de Windroos in Deventer mogen sinds kort officieel spelen op hun Olympische schoolplein. Doel is om inwoners in de wijk rondom aan de dertig minuten bewegen norm te krijgen.

Sportief schoolplein in Deventer

 

Olympische ideeën van kinderen, leraren en bewoners


Vanuit de NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) is de wijk Voorstad Oost, waarin de school staat, uitgekozen tot een pilotwijk waar aandacht wordt besteed aan het beweegvriendelijk inrichten van de openbare ruimte. Binnen dit project heeft het de school voor de herinrichting van het schoolplein het thema ‘Olympische Spelen’ gekozen, om zo de kinderen aan te zetten tot het verzinnen van leuke ideeën voor de inrichting van het plein en hen aan te moedigen om meer te sporten en te bewegen. Er is namelijk een beweegachterstand onder de bevolking. Doel is om in de wijk de norm van dertig minuten beweging per dag te halen, zowel voor kinderen als voor volwassenen.


Samenwerken voor nieuw plein


Actieplan Voorstad Oost Beweegt (VOB) is een verlengstuk van een eerder beweegproject in de Rivierenwijk in Deventer. Daarin werken drie partijen nauw samen. Basisschool De Windroos, speeltuin De Driehoek en Eagles4Deventer die maatschappelijke doelen stimuleert, een verlengstuk van de voetbalclub. Bewoners worden door het actieplan uitgedaagd meer te bewegen, elkaar te versterken en de leefbaarheid te verbeteren. Samen met kinderen, leraren en bewoners zijn tijdens een grote schoolplein-participatiedag allerlei mooie, uitdagende en fantasievolle ideeën verzameld. Daarna is een ontwerpproces in gang gezet, wat geleid heeft tot een uitdagend sport- en speelplein.

Samen sporten en spelen


Het nieuwe schoolplein brengt de school in een sportieve Olympische sfeer. Met vrolijke en frisse kleuren in speeltoestellen en in de verharding worden kinderen aangemoedigd samen te sporten, te spelen en te bewegen. In het midden van het plein staan twee speeltoestellen, met een grote renbaan rondom. Deze renbaan doet meteen dienst als verkeersroute voor de kleuters. Ook is er op het plein een voetbalveldje, een basket en een tafeltennistafel te vinden. En na een wedstrijdje kunnen de winnaars worden gehuldigd op het erepodium. Speciaal op verzoek van groep 8 is in de hoek van het plein een felgekleurde chill-plek gerealiseerd. Daarnaast is er een zandbak gerealiseerd, die tevens fungeert als verspringbak.

Samenwerking en sponsoring


Het openbare schoolplein, dat ook toegankelijk is voor de kinderen in de buurt, is gerealiseerd met een subsidie van Jantje Beton. Ook heeft de school zelf bij het wijkoverleg een sponsoring binnengehaald om de gewenste inrichting te realiseren. Bureau Speelplan heeft de participatiedag georganiseerd, het ontwerp gemaakt en het realisatieproces begeleid. Nooijen terreininrichting heeft de uitvoering van het plan verzorgd.

Kijk hier voor meer informatie over het ontwerp.

Deel dit artikel