Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg

maandag 27 september 2010
timer 4 min
Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg Rondom de nieuwe multifunctionele accommodatie de Caleidoscoop in de wijk Vliedberg (Vlijmen) heeft Parklaan Landschapsarchitecten BV de buitenruimte heringericht. Het speelplein werd een 'Shared Space' met opvallende kenmerken zoals grote betonnen beesten, stenen mozaïek randen en speelbergen.
Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg

Shared Space speelplein in woonwijk Vliedberg

Rondom de nieuwe multifunctionele accommodatie de Caleidoscoop in de wijk Vliedberg (Vlijmen) heeft Parklaan Landschapsarchitecten de buitenruimte heringericht. Het gebied is ingericht volgens het Shared Space principe en heeft opvallende kenmerken zoals grote betonnen beesten, stenen mozaïek randen en speelbergen.

Een multifunctioneel ontwerp 


Parklaan Landschapsarchitecten kreeg in 2007 de opdracht om voor het plein rondom de Caleidoscoop een ontwerp te maken. Het gebouw herbergt een basisschool, een kinderdagverblijf, een buurtcentrum, levensloopbestendige woningen, zorgwoningen en kantoren. Aleks Droog van Parklaan: “KOW Architecten had het gebouw ontworpen en zij hebben ons gevraagd het ontwerp voor het plein te realiseren. Het hele plein kon worden ingedeeld naar functie en doelgroep. Eén deel moest fungeren als schoolplein voor de bovenbouw van de basisschool tijdens de pauzes en na schooltijd. Datzelfde deel moest tevens een mooie verblijfsplek bieden voor de ouderen in de aangrenzende zorgwoningen. Een ander deel werd de entree van het buurthuis en kinderdagverblijf.  En de buurtbewoners moesten zich overal thuis voelen.” Het plein werd dit voorjaar opgeleverd.

Shared Space: geen hekken of borden


Aan alle vier de kanten van de accommodatie is de openbare ruimte heringericht volgens het Shared Space principe. Trottoirs zijn verwijderd. Rondom is het plein omsloten door een mozaïekrand van kleine steentjes met daarbinnen banken, fietsbeugels, speelaanleidingen en verlichting. Buiten deze rand liggen de parkeerplaatsen en ontsluitingsweg. De mozaïekrand, de fietsenstandaards en de banken vervangen als het ware het traditionele hek. Droog: “De Shared Space inrichting oogstte in het begin wel wat onwennige reacties. Met name de ouders waren bezorgd. Het ontbreken van een hek en het feit dat fietsers, wandelaars en spelende kinderen de ruimte delen zonder dat borden en duidelijke scheidslijnen dit regisseren, veroorzaakte wat angst voor onveilige situaties. Maar al gauw bleek dat deze inrichting iedereen goed bevalt. Kinderen voelen zich niet ‘ingehekt’ en gebruikers van het plein zijn veel attenter voor elkaar nu er geen regels zijn.”

Schoolplein


Aan de kant van de schoolentree kaderen lange banken het speelplein in. Dit zitmeubilair werd al eerder voor een schoolplein in Den haag ontworpen door Buro Poppinga en geproduceerd en geleverd door Grijsen. Ze zijn geconstrueerd uit roestvrijstalen buizen en houten zittingen. De lengte van de banken varieert. Op het speelplein werden verschillende ‘vliedbergen’ gemaakt, kunstmatige heuveltjes met een rubberen oppervlak. Op deze speelbergen prijken verschillende toestellen van Kompan, namelijk de Sprinkhaan (SPV 24330) de Ballentrechter en klimtoestel Bloqx 3.

Kinderdagverblijf


Voor de ingang van het kinderdagverblijf prijken vier gladde, grote zwarte beestenbeelden. De kat, beer, kip en hond zijn zogenaamde aaistenen en vormen een tactiele speelaanleiding voor de kleinsten. De aaistenen werden geleverd door Spereco. Overal langs het plein zijn de bomen beschermd met de Lateraal boomspiegelplinten van Samson Urban Elements.

(Fiets)Parkeren


De voornaamste elementen voor de entree van het kantoor dat in de accommodatie gevestigd is, zijn fietsparkeerbeugels en heggen. De roestvrijstalen fietsbeugels model Leon 600 passen mooi bij de banken. De parkeervakken buiten het verblijfsplein zijn vorm gegeven als eenvoudige grijze kaders. Ook zonder auto's ontstaat een interessant patroon. De weg, parkeerstroken en wandelstroken langs de woning hebben allemaal een warme bruinrode kleur. Betonnen en natuurstenen verharding werd geleverd door Excluton.

In BuitenSpelen editie 4 van 2010 leest u een uitgebreid artikel over de evaluatie van het Shared Space speelplein in Vlietberg, Shared Space en buiten spelen: vrij spel of volstrekt onverantwoord?.

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
444
descriptionArtikel

Hoe bevorder je inclusief samen spelen?

12 feb om 11:32 uur
Hoe zorg je ervoor dat kinderen met en zonder beperking meer samen spelen en hoe bevorder je daarbij dat de…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online

25 jan om 13:41 uur
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Sporten in de natuur

19 jan om 12:21 uur
Tijdens de covidperiode moesten we voor onze ontspanning noodgedwongen meer naar buiten, ook om te sporten. De…
Lees verder »