Artikel

'Breng het brein in beweging'

Kinderen doen niets liever dan lekker buiten spelen en actief spel is voor hen dan ook dé manier om te leren. Bewegend leren is hiervoor de ultieme leervorm. Door leren en bewegen op slimme wijze aan elkaar te koppelen wordt leren leuk en wordt lesgeven een feestje. Ervaren door te doen, zo is het advies van het nieuwe bewegend leren-lespakket 321Start!, voor bewegend leren op het schoolplein.

Bewegen als delende factor

Buitenspelen verdient een vaste plaats binnen de visie van scholen en het lesrooster van leerlingen. Het schoolplein is de ideale locatie om kinderen samen te laten ontwikkelen, elkaar te ontmoeten, te stimuleren, uit te dagen en te begeleiden. Uit onderzoek blijkt dat bewegen bijdraagt aan betere leerprestaties en een gezondere jeugd. Bewegend leren is een aantrekkelijke en dynamische manier van lesgeven en voldoet aan de wensen van de huidige tijd: educatief, verrassend, dynamisch en gericht op samenwerking. Minder kunstlicht, meer daglicht. Meer vitamine D door lekker te bewegen in de buitenlucht. Allemaal redenen om buiten aan de slag te gaan. Buiten bewegen en leren is de kers op de taart voor zowel de leerlingen als leerkrachten. 

Waarom bewegend leren 

Doordat we leven in een digitale wereld, zijn we steeds meer geneigd om minder te bewegen. Kinderen willen bewegen. Ze kunnen pas stilzitten als ze een goede balans en lichaamsbeheersing hebben ontwikkeld. Door veel te bewegen ontwikkelen kinderen hun motoriek, essentieel voor onder andere de zithouding en pengreep bij schrijven.Bewegen activeert het brein en zorgt voor een betere samenwerking tussen beide hersenhelften. Door te bewegen voelen kinderen zich energieker en blijft de lesstof beter hangen. Onderzoek naar het effect van bewegend leren laat zien dat de combinatie van factoren zorgt voor betere leerresultaten, zoals de prikkeling van beide hersenhelften, het kwijt kunnen van energie en het vrijkomen van dopamine.
Bewegen voor iedereen 

Het fijne van bewegend leren is: iedereen kan meedoen. Elk kind krijgt zijn eigen rol (observeren/ ondersteunen/ leiden/ uitvoeren e.d.). Daardoor is bewegend leren ook geschikt voor kinderen met dyscalculie of dyslexie en voor kinderen die binnen het regulier onderwijs een speciale aanpak nodig hebben. Het succes wat samen behaald wordt draagt bij aan het zelfvertrouwen van alle deelnemende kinderen. 


Kortom bewegend leren
: 
- ondersteunt de totaalontwikkeling van leerlingen 
- brengt het brein in beweging 
- verbetert de informatieverwerking door ervaren + beleven 
- zorgt voor betere concentratie in de klas 
- stimuleert cognitieve functies 
- is toegankelijk 
- draagt bij aan eigenwaarde & zelfvertrouwen 

D
aarbij zorgt bewegend leren voor meer plezier in de lessen, voor zowel de leerkracht als de leerlingen! 
Alles in één lespakket

Door lessen bewegend toe te passen op het schoolplein, ontstaat een dynamisch spel tussen theorie en inzicht door beweging. De combinatie van spelaanleidingen en lessen, met bijbehorende materiaalkaarten biedt meer dan 100 inspirerende manieren om op een veelzijdige en verrassende manier buiten bewegend les te geven. Het ondersteunt taal en rekenvaardigheden, stimuleert cognitieve functies, de motoriek en de sociaal emotionele ontwikkeling. Door actief bezig te zijn met de lesstof wordt het brein in werking gezet en blijft de lesstof letterlijk beter hangen.  


Het
321Start! lespakket is zo opgezet dat de leerkracht de instructie in de klas geeft. Vervolgens worden de lessen buiten toegepast. Het automatiseren van de lesstof gaat met hulp van bewegend leren effectiever. Bewegen, sociale interactie, samenwerken, ontdekken, beleven, inzicht en ervaren maken dat kinderen de lesstof beter begrijpen en toe kunnen passen. Dit alles stimuleert tevens de nieuwsgierigheid en de interesse naar meer leren. 

Slimme koppeling tussen bewegen en leren 

Het 321Start lespakket zorgt voor betere leeropbrengsten en plezier in de lessen dankzij het slim koppelen van bewegen en leren:  

  • breed inzetbaar, voor zowel onder-, midden- als bovenbouw 

  • met, door en voor leerkrachten 

  • methode-onafhankelijk 

  • leerdoelen en werkvormen aangepast naar onderwijsfase 

  • flexibel en laagdrempelig in gebruik 

  • compleet & kant en klaar (geen lamineer, printjes of kopietjes meer nodig ) 

  • spelaanleidingen ook buiten de les bruikbaar 

  • ruimte voor eigen creativiteit en suggesties 

“We maken bewegend leren laagdrempelig door een kant en klaar pakket te bieden waar groep 1 t/m 8 van de basisschool meteen mee aan de slag kan. Met lessen, voor onder-, midden- en bovenbouw en verrassende en gevarieerde spelideeën. Gekoppeld aan de SLO doelen van het primair onderwijs. Tevens iseen workshop bewegend leren inbegrepen, om de lessen direct te kunnen implementeren binnen het onderwijsprogramma. Ook de spelaanleidingen, zes in totaal, zijn inbegrepen en worden door ons geplaatst op het schoolplein”, legt commercieel directeur Willem Butz van BOERplay uit. 

De workshop is ontwikkeld met en door leerkrachten en wordt door twee enthousiaste leerkrachten uit het basisonderwijs gegeven. “Door bewegend, coöperatief en kleurrijk te leren, gaan kinderen weer met plezier ontdekken en zich ontwikkelen. Daarom willen wij door middel van onze trainingen collega’s en onderwijsprofessionals in het basisonderwijs inspireren en uitdagen om bewegend leren in de klas in te voeren. Want bewegen en leren is een prachtige combinatie, die geweldige resultaten oplevert.” Zo licht
en Rietje en Janneke, de leerkrachten van JufJuf, toe waarom iedere school zou moeten starten met bewegend leren.Bewegend leren betekent plezier, betrokkenheid en betere resultaten. Dus kom in beweging, ga mee naar buiten en beweeg je wijs! 

Meer informatie

321Start is een samenwerking tussen uitgeverij Zwijsen, JufJuf (leerkrachten primair onderwijs) en inrichtingsexpert BOERplay. 

www.321start.nl 
info@321start.nl 
0183 - 73 07 14

Weetjes

Wist je dat?...je binnen één som wel 9 keer heen en weer gaat van je rechterhersenhelft naar je linker hersenhelft en vice versa. 


Wist je dat?...
je door buiten bewegen je steeds afstanden in moet schatten? Je kijkt ver weg en vervolgens weer dichtbij. Je ogen leren samenwerken, waardoor je beter kunt focussen op het bord en daarna op het werk op je tafel?
 


Wist je
dat?....touwtje springen goed is voor het ritmegevoel & de concentratie. T
ouwtje springen is inschatten van afstand en ritme. Deze ritmiek is goed te gebruiken bij rijmen, (snelheid) lezen (hakken en plakken). De tafels werden vroeger niet voor niets geleerd in een cadans met de hele klas. 


Wist je dat?
….behalve bewegen ook leren stoppen belangrijk is. Denk aan spelletjes als Annemaria koekoek, waarbij kinderen leren gaan én stoppen. Leren stilstaan. Je
spieren trainen. Je in balans houden. Controle te hebben over het eigen lichaam.  


Wist je
dat?....het lopen van de kruisloop de linker- en rechterhersenhelft laat samenwerken?
 


Wist je
dat?....hinkelen niet alleen goed is voor het evenwichtsorgaan (bewegen & stoppen) maar ook begrijpend lezen ondersteunt?
 


En zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen waarom bewegend leren zo belangrijk is… Kortom: een kind leert met zijn lijf. Ga aan de slag en breng leren door beweging tot leven! 


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 01/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek

Deel dit artikel