Artikel

Speeltuin Buitenwereld in Houten gerenoveerd en vernieuwd

Speeltuin Buitenwereld is gerenoveerd en vernieuwd. De indeling en een aantal elementen zijn behouden. Het klimgedeelte werd aangepakt en uitgebreid met een op maat gemaakt klim- en klauterparcours. "Wijkbewoners, volwassenen en kinderen hebben een belangrijke stem gehad in het ontwerp van de vernieuwde speeltuin", zegt Dennis Wildenbeest van gemeente Houten.

Wildenbeest is in Houten verantwoordelijk voor de 1033 sport- en speeltoestellen die verspreid over 600 speelplekken in de gemeente staan opgesteld. Alle speelplekken plus toestellen zijn eigendom van de gemeente, inclusief speelvoorzieningen op openbare schoolpleinen

Inspraak 

Driemaal per jaar worden in Houten alle toestellen geïnspecteerd. Gekeken wordt of onderhoud nodig is, of er gerepareerd moet worden of toch maar vervangen. Constateren Wildenbeest en zijn team van inspecteurs dat vervanging noodzakelijk is dan treedt een inspraaktraject in werking. Bewoners rondom de locatie waar vervanging van toestellen aan de orde is,krijgen een oproep om mee te praten over de vervanging. De buurt geeft tijdens inspraaksessies te kennen wat ze willen. Aan de hand van kaders, over geld, vervangingsopties,door bijvoorbeeld te verwijzen naar relevante websites, komen bewoners tot een keuze", aldus Wildenbeest. Deze weg is ook bewandeld voor de vernieuwing van Speeltuin Buitenwereld. Na dertien jaar waren onderdelen van de speeltuin aan het einde van hun levenscyclus. Circulaire ambities 

Gemeente Houten heeft circulaire ambities, wat zich ook vertaalde naar vernieuwing van Speeltuin Buitenwereld. Wildenbeest: “We wilden niet alles rücksichtlos vervangen. De opdracht aan leveranciers was een plan te maken waarin bestaand en nieuw gecombineerd zou zijn. Vijf leveranciers werden uitgenodigd om ontwerpvoorstellen in te dienen. Twee daarvan hadden goed naar onze circulaire wensen en die van de kinderen en bewoners geluisterd. Hun ontwerpvoorstellen zijn voorgelegd aan het bestuur van Speeltuin Buitenwereld. Het ontwerpvoorstel van BOERplay kreeg de voorkeur.Renovatie 


Berdi
Viveen, BOERplay: “De houten klimtorens van Speeltuin Buitenwereld in Houtenwaren toe aan vervanging. Dit omdat het materiaal sterk verouderd was. De wens van de kinderen en de opdrachtgevers, de gemeente Houten en Speeltuin Buitenwereld, was om de klimtorens te renoveren en terug te plaatsen en de RVS-glijbanen te behouden. Aangevuld met meer uitdaging en variatie. Wij hebben hier een ontwerp gemaakt voor een groot en speciaal op maat gemaakt uitdagend klimklauterparcours met een variatie aan speelwaarden. 

Toevoeging speelwaarden 

BOERplay verbond de klimtorens met elkaar door middel van aparte klim- en klauterverbindingen. Er zijn diverse opgangen zodat je zelf kunt kiezen waar je je avontuur begint. Via spannende trapjes, klimwandjes of netconstructies. Boven aangekomen, kunnen kinderen kiezen om via een van de glijbanen terug te gaan of om via een oversteek naar het volgende gedeelte te klauteren. Op de heuvel is een vernieuwde robuuste hardhouten trap gemonteerd als opgang naar de uitkijktoren. De uitkijktoren maakt zo deel uit van het geheel en zorgt voor nog meer klim- en klauterplezier. 
Natuurlijke materialen 

Er is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen. Diverse FSC-gecertificeerde houtsoorten, waaronder het Robiniahout, zijn gecombineerd en zorgen samen voor een natuurlijke uitstraling. De keuze voor hout sluit aan bij de circulaire ambities van gemeente Houten, zoals dat ook het geval is met het behoud van onderdelen van de bestaande speeltuin, zoals de RVS-glijbanen. Dat die glijbanen behouden moesten blijven, was een nadrukkelijke wens van de kinderen. Het resultaat is een compleet vernieuwde uitdagende natuurspeeltuin, met een spannend en veelzijdig klim- en klauterparcours met een gevarieerd aanbod aan speelwaarden. 

Circulair spelen 

Met het oog op de toekomst wordt de inrichting van buitenruimte steeds meer toegespitst op circulaire speel- en beweegruimte, waarbij duurzame materialen de boventoon voeren. Er wordt gebruik gemaakt van speelelementen met een zo laag mogelijke footprint; denk hierbij aan materialen uit de bestaande situatie die hergebruikt worden en zo een nieuwe creatieve bestemming krijgen. Voorbeelden zijn speelelementen die (deels) hergebruikt kunnen worden, maar ook tegels uit het straatwerk die als zitbank worden ingericht, een gesloten grondbalans of een wilgentunnel van snoeiafval. Zo wordt de ruimte niet alleen ingericht voor de ruimtegebruikers van vandaag, maar ook van morgen. 
Toetsing door kinderen 

Nathalie Broeders, BOERplay: Circulair spelen is vooral een volwassen gedachte, die we natuurlijk ook graag getoetst zien door kinderen. Wij zijn supertrots dat we samen met de gemeente Houten met dit project door een kinderjury zijn verkozen tot winnaar van de Circulair Spelen Award 2019. Het is uitermate interessant om te zien hoe zij reageren op speelplekken die met deze gedachte zijn ingericht en een enorme eer dat ze ons als winnaar hebben bestempeld. Daar doen we het uiteindelijk allemaal voor!”  


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 03/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek

Deel dit artikel