Artikel

Spelen met beton

Steeds meer vervullen speel- en ontmoetingsplekken een belangrijke rol voor de hele wijk. Een plek die de sociale smeltkroes van de school samenbrengt en meerdere wijkfuncties faciliteert. Groene schoolpleinen en natuurlijke speelplekken schieten hierbij als paddestoelen uit de grond. “Bij het transformeren van pleinen tot een veelzijdige speel- en ontmoetingsplek blijft beton een belangrijk onderdeel van het schoolplein. Het materiaal is alom aanwezig in het straatbeeld. We zijn letterlijk allemaal opgegroeid met beton. Wie herinnert zich niet nog als gisteren dat we buiten aan het stoepranden of voetballen waren?” Aan het woord is Eric Boon, productmanager Street Art bij Struyk Verwo Infra.

Beton vormt dan ook een goede basis waar kinderen met stoepkrijtjes de plaatjes kunnen inkleuren, haasje-over spelen en ongeremd kunnen voetballen, skelteren en enthousiast tikkertje spelen. “Door te kiezen voor betonnen tegels hebben kinderen meer grip tijdens het bewegen dan enkel gebruik van gras of houtsnippers. De textuur van onze tegels maakt dat kinderen minder snel uitglijden en je kunt er allerlei sporten op organiseren zoals hockey, basketbal en softbal. Beton kan tegen een stootje en is eenvoudig te onderhouden. Vrij buitenspelen en bewegen blijft essentieel voor de gezonde ontwikkeling van kinderen. Verharding op en rondom speelplekken is dan ook onmisbaar. Want ook voor de minder valide kinderen dienen de speelplekken toegankelijk te zijn”, aldus Boon.


Varieer in bestrating

Een betonnen verharding biedt veel mogelijkheden naast de standaard grijze 30x30 trottoirtegels. Boon: “Nodig bijvoorbeeld uit tot spelen door een hinkelbaan aan te leggen of gebruik tegels met een knikkerpotje erin. Simpel, goedkoop en uiterst doeltreffend. Want een schoolplein met tegels hoeft niet saai te zijn. Maak bijvoorbeeld meer gebruik van kleur om een schoolplein te verdelen in speelzones. Of kies voor een mix van formaten waardoor speelse patronen ontstaan om het plein attractiever te maken. En door simpelweg tegels juist weg te halen, creëer je eenvoudig een minituintje of een klein doolhofje op het schoolplein.” 


Groen en ruimte

Beton als materiaal is robuust, solide met lage onderhoudskosten. “Je kunt meer met beton dan je denkt”, vervolgt Boon. Het is heel goed mogelijk om natuur te integreren met beton en zo aan te sluiten op de vergroening van speelplekken. Denk daarbij aan omranding van groeneilanden en moestuintjes. “Je beschermt de groenzone en tegelijkertijd fungeert de omranding als zitelement en krijgt het een extra sociale functie. Kinderen kunnen lekker ravotten, terwijl de ouders of leraren plaatsnemen en zo een oogje in het zeil kunnen houden.”

 

De veelzijdige betonnen elementen zijn een uitkomst voor het omranden van speelplekken en individuele speeltoestellen. Combineer de elementen als afscheiding en zitelement bijvoorbeeld bij een voetbalveldje . Door meerdere elementen te gebruiken maak je een tribune. Je hebt hierdoor geen extra zitbanken meer nodig. Het gebruik van dergelijke tribunes zie je ook veelvuldig toegepast bij scholencomplexen en universiteitscampus. 


Aaibaar

Betonnen verharding en zitranden zijn goede basiselementen voor een speelplek, maar met beton kunnen ook andere speelse elementen worden toegevoegd. Ook hier valt op dat beton multifunctioneel is. Want een betonnen stapsteen kan tevens dienen als buutplek, sierbollen en zit- en klimappels die in elke gewenste kleur te coaten zijn, zijn vrolijke uitnodigende klim- en klauter speelkameraadjes. “En omdat het een herkenbaar materiaal is voor kinderen, is beton zelfs heel aaibaar”, besluit Eric Boon.


Watertegels

Altijd al heeft water een onweerstaanbare aantrekkingskracht op kinderen. Het is dan ook jammer dat kinderen vaak binnen worden gehouden als het regent. Terwijl er juist zo veel leuke dingen met water zijn te doen. Dat vond Kathlijn de Booij ook. Een paar jaar geleden studeerde zij aan de kunstacademie in Arnhem. Voor haar afstudeerproject liet ze zich inspireren door ‘the Green Hour’ - een uit Amerika afkomstig initiatief dat stelt dat kinderen om goed te ontwikkelen elke dag een uur naar buiten moeten om ongeremd te spelen en in contact te komen met natuurlijke elementen. “Ik dacht daarbij na over mijn eigen jeugd”, vertelt De Booij. “Ik ging boompje klimmen, fikkie stoken en in de plassen springen. Maar als je opgroeit in een stedelijke omgeving wordt dat lastiger. Toen kwam ik op het idee van de Watertegels.” De Watertegels zijn 30x30 betonnen stoeptegels, met daarin verschillende uitsparingen voor stroompjes en plassen. “De tegels hebben een standaard formaat en zijn daarom overal toe te passen. Ook voldoen ze aan alle normen”, weet De Booij. “Je kunt er gewoon overheen fietsen, lopen of met een rolstoel rijden.”

 

Door verschillende Watertegels te combineren ontstaat een patroon in de verharding dat vol kan lopen met water. “Een hele leuke spelaanleiding. Voor peuters is het al genoeg om zes tegels bij elkaar te leggen. Voor oudere kinderen kun je een groter veld maken, zoals bij een school in Amsterdam waar we wel vijftig tegels hebben gecombineerd.”

 

De collectie bestaat uit vijftien verschillende Watertegels die op allerlei manieren met elkaar gecombineerd kunnen worden. Er zijn zes voorbeeld-patronen, maar het is ook mogelijk om een op maat gemaakt patroon samen te stellen. Vaak worden de tegels gecombineerd met een regenton of waterpomp, maar ook het water dat uit de lucht valt is een prima spelaanleiding. “Ik vind het leuk dat met deze tegels de regen juist een reden wordt om naar buiten te gaan, in plaats van binnen te blijven zitten.”

Deel dit artikel