Artikel

'Inspelen op digitalisering speeltoestellen'

De digitalisering die oprukt in de wereld van speeltoestellen, noemt Dick van Rooij van ABOS een van de trends die diep ingrijpen in het vakgebied. “We zullen daarop in moeten spelen, door scholing en opleidingen aan te scherpen en medewerkers klaar te stomen voor de nieuwe actuele opgaves.” Ook door de herziening van het WAS, waaronder dadelijk ook sporttoestellen en opblaasbare speeltoestellen vallen, zorgt ervoor dat scholing en opleidingen noodzakelijk blijven.

ABOS heeft als kernactiviteiten  inspecties, onderhoud en reparaties van binnen- en buiten speeltoestellen en is al voorgesorteerd op de digitalisering, aldus Van Rooij. In het ABOS team, met zes buitendienstmedewerkers (vanaf januari zevenen zes mensen in de binnendienst, zitten twee collegas die een achtergrond hebben als elektricien. “Dat geeft rust”, zegt Van Rooij. Maar als bestuurslid van Stichting Veilig Spelen weet hij dat meer moet gebeuren. Daarom heeft hij ervoor gekozen om een samenwerking met Keurmerkinstituut aan te gaanom inspecteurs bij te scholen en te informeren hoe je met digitalisering omgaat en hoe je daar als inspecteur mee omgaat, maar ook klanten de basiskennis op het gebied van spelen bij te brengen. ABOS faciliteert en Keurmerkinstituut verzorgt de opleidingen. 

Opdrachtgevers 

Intussen heeft ABOS -  het adres voor beheer, advies en het maken van lange termijnplanningen op het gebied van onderhoud -  de handen vol aan de stroom opdrachten die bij het bedrijf binnenkomen. En dan niet alleen uit Nederland, maar ook uit België en Noord-Frankrijk. “Onze klanten zijn gemeenten, scholen, kinderdagverblijven, zorginstellingen, campings, horecabedrijven en speeltuinverenigingen.” Zo inspecteert ABOS de speeltoestellen van alle STAYOKAY ’s in NederlandHet team van ABOS is ook regelmatig actief met inspecties op de Waddeneilanden (Texel en Terschelling), en er zijn ook – alweer met de boot – vaak inspecties te doen op eilandjes in het waterrijke Nederland. Maar je kunt ABOS ook zomaar tegenkomen in Noord-Frankrijk of in België. Veel grote campings hier roepen de hulp in van ABOS. 

Onafhankelijkheid 

Centraal in de succesformule van ABOS staat onafhankelijkheid. “Wij werken onafhankelijk van speeltoestellenleveranciers, om belangenverstrengeling bij inspecties te voorkomen. Dat borgt de kwaliteit van de keuringen en voorkom je dat de slager zijn eigen vlees keurt!” 


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2020. Lees meer van BuitenSpelen in onze digitale bibliotheek


Wil je tweewekelijks op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen op het gebied van spelen, inspectie en onderhoud? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief >>

Deel dit artikel