Artikel

Ontwerpatelier Eckhartcollege: leerlingen ontwerpen speeltuinen

In oktober 2018 organiseerde Speelplan een ontwerpatelier op het Eckartcollege in Eindhoven. Leerlingen werden aan het werk gezet om een mooie, unieke en uitdagende speeltuin te ontwerpen.

Leerlingen kregen een extra opdracht mee. Daar waar mogelijk moesten ze in hun ontwerp inspelen op technologische ontwikkelingen. En van belang was dat de speeltuin geschikt zou zijn voor verschillende leeftijdscategorieën, voor de jongste, maar ook voor wat oudere kinderen (12+). 

Programma van eisen 

Samen met het Eckartcollege en de gemeente Eindhoven had Speelplan een programma van eisen (PVE) opgesteld. Met daarin ook aandacht voor veiligheidsregels om de jonge ontwerpers bewust te maken hoe met dit thema om te gaan.
Mini-college 

Onderdeel van het ontwerpatelier was een mini-college over spelen, bewegen en veiligheid door Johan van den Boomen en Bjorn Hamers, beide werkzaam bij de gemeente Eindhoven, en door WalidRahman, directeur Speelplan. Leerlingen kregen nog enkele tips & tricks voor het maken van een spannend ontwerp. 


Binnen de grenzen van het PVE mochten de kinderen zich vervolgens volledig uitleven en hun fantasie de vrije loop geven. En wat een resultaat! De ontwerpen varieerden van schetsen, tekeningen, spe(e)l-regels tot complete maquettes van speeltuinen en speeltoestellen. Trots

Het Eckartcollege en de kinderen mogen bijzonder trots zijn op het enthousiasme waarmee is gewerkt en op het resultaat van deze bijzonder leuke opdracht.  
De gemeente Eindhoven en Speelplan onderzoeken nu de mogelijkheid om een van de ontwerpen, of een combinatie van meerdere ontwerpen in de gemeente te realiseren.Zowel Speelplan als de gemeente Eindhoven en het Eckartcollege  hebben het ontwerpatelier als plezierig, leerzaam en verrijkend ervaren.  


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 01/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek

Deel dit artikel