Artikel

Gemeente Eindhoven investeert in speels onderwijs

De afgelopen weken is Speelplan betrokken geweest bij een zeer bijzonder en positief project. Op het Eckartcollege in Eindhoven is de jeugd op een speelse manier aan het werk gezet.

Onder het mottoDe Jeugd heeft de toekomst hebben de kinderen de opdracht gekregen om een mooie, unieke en uitdagende speeltuin te ontwerpen. Hierbij moesten de kinderen, daar waar mogelijk, gebruik maken van technologische ontwikkelingen en dient de speeltuin niet alleen voor de jongste, maar ook voor wat oudere kinderen (12+) toegankelijk te zijn.  
Aangezien dit een van de kerntaken is van Speelplan,is aan operationeel directeur van Speelplan, Walid Rahman, gevraagd om hieraan mee te werken.  


Samen met het
Eckartcollege en de gemeente Eindhoven heeft Speelplan een programma van eisen (PVE) opgesteld. Uiteraard zijn hierin ook veiligheidsregels opgenomen zodat de ontwerpersook daar bewust mee om moesten leren gaan.  

Tevens
gaf Walid Rahman samen met Johan van den Boomen en Bjorn Hamers, beiden werkzaam bij de gemeente Eindhoven, een mini-college over spelen, bewegen en veiligheid. Daarnaast zijn er enkele tips&tricks gegeven voor het maken van een spannend ontwerp. Binnen de grenzen van het PVE mochten de kinderen zich vervolgens volledig uitleven en hun fantasie de vrije loop geven.  
En wat een resultaat: de ontwerpen varieerden van schetsen, tekeningen, spe(e)l-regels tot complete maquettes van speeltuinen en speeltoestellen. 

Het
Eckartcollege en de kinderen mogen bijzonder trots zijn op het enthousiasme waarmee is gewerkt en op het resultaat van deze bijzonder leuke opdracht. De gemeente Eindhoven en Speelplan zullen bekijken of een van de ontwerpen, of een combinatie van meerdere ontwerpen in de gemeente gerealiseerd kan worden. 


Samengevat hebben de diverse partijen weer het nodige van elkaar kunnen leren. Kinderen zijn zich bewust geworden dat inrichting van een speeltuin en ontwerpen van speeltoestellen met de nodige regels gepaard gaat. 
Zowel Speelplan als de gemeente Eindhoven hebben op hun beurt, door de rijke input van de kinderen, weer het een en ander geleerd over hoe kinderen tegen spelen en bewegen aankijken.  
 Al met al hebben Speelplan, de gemeente Eindhoven en het Eckartcollege deze opdracht als plezierig, leerzaam en verrijkend ervaren.  


Dit artikel is verschenen in Straatbeeld 06/2018. Lees meer van Straatbeeld in onze bibliotheek

Deel dit artikel