Betonnen schoolplein na transformatie veranderd in speelomgeving vol natuur

dinsdag 13 april 2021
timer 5 min
Ook bij onze zuiderburen voltrekt zich een groenblauwe golf in schoolpleinen. Een prachtvoorbeeld van deze trend is de transformatie van het schoolplein van de Sint-Paulusschool in Kortrijk. Onder leiding van een gedreven leerkracht, Cedric Ryckaert, veranderde een grijs, betonnen schoolplein in een bijzondere natuurspeelplaats met volop groen, ruimte voor water en biodiversiteit. Met dank aan de Vlaamse Overheid, die 250.000 euro subsidiegeld beschikbaar stelde.

Vooral bij kinderen en jongeren heeft een natuurlijke omgeving een positief effect op het welbevindenZon omgeving daagt uit om te ontdekken, om de fantasie te prikkelen en stimuleert de creativiteit. Daarom zijn groene schoolpleinen ook bij uitstek geschikte locaties voor buitenlessen. Voor Cedric Ryckaert waren dat voldoende aanleidingen om de betonnen speelplaats van zijn school onder handen te nemenHet enthousiasme van Cedric werkte aanstekelijk op zijn collega’sAllen deelden dezelfde droom: het scheppen van een groene en avontuurlijke speelplek, waar voor kinderen veel te beleven is en waar ze op ontdekking kunnen gaan in het groen.  

Team Speelplaats Junior  

De transformatie was een project waar iedereen die bij de school betrokken is, aan mee heeft gedaan. Niet alleen het team van meesters en juffen, maar vooral ook de leerlingen van de Sint-PaulusschoolDaarnaast participeerden de ouders. Via een enquête werden wensen, verwachtingen, ideeën en opmerkingen in kaart gebracht. 260 ingevulde enquêteformulieren kwamen binnen. Deze overweldigende deelname was te danken aan de inzet van het Team Speelplaats Junior, een werkgroep van leerlingen uit de bovenbouwDe uitvoering van de enquête was in handen gelegd van dit teamDe leerlingen van Team Speelplaats Junior fungeerden ook als woordvoerder van het project en hielden alle leerlingen op de hoogte van de voortgangOuders en leerkrachten vormden een eigen werkgroep. Zij bezochten natuurspeelplaatsen bij andere scholen en lieten zich bijpraten over outdoor teaching en van duurzaamheid.  

Financiering 

Alle plannen die gaandeweg op tafel kwamen, overstegen het aanvankelijke budget. De directeur en beleidsvoerder die van meet af aan nauw betrokken waren, zagen echter het belang in van het projectDat hielp. De school slaagde erin om geld binnen te halen bij organisaties, zoals Kind & Samenleving, Pimp je speelplaats, en MOS Vlaanderen. Maar de grootste bijdrage kwam van het Vlaamse Departement OmgevingHet transformatieproject van de Sint-Paulusschool was aangewezen als een van de drieëntwintig projecten voor de Proeftuin Ontharding van dit departement. Met het Proeftuinprogramma wil de Vlaamse regering klimaatadaptatie en -mitigatie onder de aandacht brengen en in de praktijk brengen. Het groene speellandschap van de Sint-Paulusschool voldeed aan de eisen. Uit meer dan driehonderd inzendingen ontving de school een subsidie van 250.000 euro. 

Hoge heuvel met toren 

In juli 2019 werden de eerste tegels verwijderd en kon de aanleg van de speelplaats van start gaanVanwege de omvang van de klus -  de totale projectoppervlakte bedraagt vierduizend vierkante meter  vergde de transformatie negen maanden. Er werd centraal een hoge heuvel aangelegd met bovenop een toren voorzien van een constructie van buizen (zie bijstaande foto’s – red.). Op en rondom de heuvel zijn vooral oudere kinderen actief. Voor de kleinste kinderen is een eigen plek gemaakt, om in het zand te spelen, ehier vind je ook voor de kleintjes een eigen klim- en klauterparcours. Een trekpleister is de zand- en waterspeelplek waar leerlingen aan de slag kunnen met water en natuurlijke materialen.  

Meerwaarde van groen 

Dbeplanting op de natuurspeelplaats is streekeigen. Kinderen beleven zo nadrukkelijk de wisseling van seizoenen in hun directe leeromgeving. De meerwaarde van de vergroening is natuurlijk ook de afvlakking van de hoge zomerse buitentemperatuur (minder hitte-stress) en het bevordert de luchtkwaliteit. Tegelijkertijd krijgt biodiversiteit een flinke impuls 

Europees robiniahout  

Goede Speelprojecten te Tilburg was als leverancier van de speeltoestellen nauw betrokken bij de totstandkoming van de natuurspeelplaats in Kortrijk. Het bedrijf is specialist in duurzaam geproduceerde speelobjecten van Europees robiniahout. Voorzien van het prestigieuze duurzaamheidspaspoort van NLGreenLabel realiseert het bedrijf met dat hout natuurlijke en avontuurlijke speelplekken. Zoals de natuurspeelplaats van de Sint-Paulusschool. Kirsten Goede, directeur van Goede Speelprojecten bv, is heel gelukkig met het resultaat in Kortrijk: “Spelen zit in onze natuur. Daar moet je ruimte voor creëren.  En dat hebben ze heel goed gedaan bij de Sint-Paulusschool. Cedric en zijn mensen hebben echt ingezien dat de kwaliteit van de natuur en de inrichting van het schoolplein van directe invloed zijn op de kwaliteit van de (school)samenleving.” 


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 01/2021. Lees BuitenSpelen gratis in onze digitale bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

skills garden veendam 2
descriptionArtikel

Project uitgelicht: Skills Garden Veendam

23 nov om 10:08 uur

Afgelopen jaar, in 2021, is in Veendam een Skills Garden gerealiseerd. Deze Skills Garden is uniek. Het past…

Lees verder »
kinderrechten award 2022
descriptionArtikel

Wie wint de Rotterdamse Kinderrechten Award 2022?

18 nov om 13:40 uur

Op 20 november – aan het einde van de Week tegen Kindermishandeling – wordt de Rotterdamse Kinderrechten Award…

Lees verder »
speeltuinbouwer
descriptionArtikel

Wat is er nodig voor een toekomstbestendige ruimte waar kinderen graag spelen?

16 nov om 10:07 uur

Circa honderd geïnteresseerden kwamen…

Lees verder »
bootcamp elementen
descriptionArtikel

Solid bootcamp elementen - zitrand en bootcampelement in één

16 nov om 09:58 uur

De openbare ruimte wordt steeds vaker…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen en de (on)veiligheid van water

9 nov om 09:34 uur

Wat is er nou leuker dan op een warme dag met water te spelen? Ook deze zomer hebben we vele warme dagen gehad…

Lees verder »
ttyt
descriptionArtikel

'Groener spelen heeft zoveel voordelen'

2 nov om 10:56 uur

In totaal zeventig speelplekken in de gemeente Tilburg krijgen in 2022 en 2023 een make-over. Later volgen er…

Lees verder »
experts buitenspelen 1
descriptionArtikel

'Kinderen zijn experts als het gaat om buiten spelen'

31 okt om 10:16 uur

Zomer 2021 is een nieuwe natuurspeeltuin in het Staatsliedenkwartier in Apeldoorn-Zuid geopend. De aanleg van…

Lees verder »
woeste westen 1
descriptionArtikel

Dit past bij elk kind

24 okt om 13:05 uur
Zoefff. In een oogwenk is de hele schoolklas verdwenen tussen het riet. Even later klinkt er gelach en een plons.…
Lees verder »