Den Haag sluit zich aan bij Child Friendly Cities van UNICEF

maandag 4 december 2023

Den Haag is de eerste grote Nederlandse gemeente die zich aansluit bij Child Friend]y Cities van UNICEF. De stad gaat zich hiermee nog kindvriendelijker maken. Op 30 november ondertekende wethouder Hilbert Bredemeijer een overeenkomst voor de verdere ontwikkeling van een kindvriendelijk beleid.

UNICEF heft een Child Friendly Checklist gemaakt, waarmee gemeenten kunnen beoordelen hoe kindvriendelijk ze zijn: Kan een kind veilig op straat spelen? Of sporten, ook als ouders daar geen geld voor hebben? Is de toegang tot onderwijs en voorschoolse educatie geregeld voor álle kinderen? Met de checklist kan de gemeente doelen stellen voor de komende jaren, om zo het officieel het predikaat 'kindvriendelijk' te kunnen voeren.

Den Haag gaat samen met organisaties in de stad en met kinderen en jongeren  aan de slag om deze doelen te halen. Bredemeijer is trots dat Den Haag deze primeur heeft: "Deze samenwerking met UNICEF is enorm belangrijk voor onze kinderen. Zij verdienen de kans om het beste uit zichzelf te halen en fijn en veilig op te groeie', zegt de wethouder op de website van de gemeente. "Door bijvoorbeeld in te zetten op taalonderwijs en kwetsbare kinderen gratis voorschool te bieden, doet Den Haag al heel veel voor kinderen. De aansluiting bij de ‘Child Friendly Cities’ helpt ons de rechten en kansen van kinderen nog beter mee te nemen in ons beleid."

Bron: Gemeente Den Haag