Een nieuwe trend graag: integraal beleid voor spelen

vrijdag 12 januari 2024

Er wordt heel veel geprobeerd om spelen en bewegen te stimuleren. Maar het is niet effectief. En dat komt doordat de oorzaken en dus het beleid versnipperd zijn over allerlei verschillende beleidsterreinen. 

In het afgelopen najaar is er in de media veel aandacht geweest voor spelen: van voorstellen voor een buitenspeelwet tot het uiten van de zorgen over de bewegingscrisis met alle oplopende en niet meer betaalbare zorgkosten van dien. En voor hoe belangrijk spelen is, onder meer voor de gezondheid van kinderen, als opgroeiende, nieuwe generatie. Buiten spelen is bewegen. En daarvoor geldt: jong geleerd, oud gedaan. Al die aandacht voor spelen is positief. Want besef van het belang van spelen, daar begint het mee.  

De media-aandacht helpt dus hopelijk de minder goede trend te keren; want over de hele linie bewegen jong en oud in Nederland te weinig. Een artikelenreeks in het NRC in oktober/november analyseert de oorzaken. En de pogingen van de politiek om hier via beleid verbetering in te brengen.  

Het beeld van dat beleid is tamelijk onthutsend: er wordt heel veel geprobeerd om spelen en bewegen te stimuleren. Maar het is niet effectief. En dat komt doordat de oorzaken en dus het beleid versnipperd zijn over allerlei verschillende beleidsterreinen. Met allerlei verschillende – en helaas steeds tijdelijke – geldpotjes. Dit belemmert de integrale benadering van spelen, waar ik steeds voor pleit. Wat zou het mooi zijn als er langdurige samenwerking zou komen tussen alle terreinen die voor spelen belangrijk zijn. Als het maken van ruimte en tijd om buiten te spelen een integraal speerpunt wordt. Een speerpunt van langlopend beleid vanuit gezondheid, ruimtelijke ordening, sociaal-economisch, welzijn en/of onderwijs samen. 

Tweede Kamerverkiezingen geven mij altijd hoop dat een nieuwe coalitie inziet hoe belangrijk buiten spelen is. Nieuwe rondes, nieuwe kansen. Een eerste kans is dat de aandacht voor gezondheid blijft. En dat er nóg meer aandacht komt voor preventie; het voorkómen van welvaartsziekten, door op alle beleidsterreinen aan dit onderwerp te werken. Ik hoorde laatst het motto “health in all policies”; gezondheid in alle relevante beleidsterreinen. Een tweede kans is het beleidsmatig koppelen van spelen aan gezondheid en preventie. Spelen is goed tegen overgewicht en goed voor meer lichaamsbeweging. Meer buiten spelen is - nu en voor de toekomst - onverminderd belangrijk! 

Het is bekend dat iedere crisis een kans is. Laten we ook de bewegingscrisis dan als een kans zien voor buiten spelen. Een kans om een trendbreuk te forceren, door spelen en bewegen integraal onderdeel te maken van het beleid. En daarmee bij te dragen aan een gezonde volgende generatie 

Michel van Campen 
Voorzitter branchevereniging Spelen & Bewegen