Frequente inspectie en onderhoud in ieders belang
Om het speelareaal zo optimaal mogelijk te houden, is het advies om regelmatig inspecties en onderhoud uit te voeren. Leveranciers van speeltoestellen schrijven vaak een hoge inspectie- en onderhoud frequentie voor om alles veilig en heel te houden. Zo wordt voorgeschreven om maandelijks controles uit te voeren op onder andere het aandraaien van de bouten, smeren van lagers en het tijdig signaleren van slijtage. Ook de norm EN 1176 schrijft voor om maandelijks of minimaal eenmaal per kwartaal een inspectie uit te voeren (NEN-EN 1176-7:2008).
Frequente inspectie loont
Goed en frequent inspecteren is nuttig. Vooral nu tijdens de huidige Coronaperiode de intensiteit van het gebruik van speel- en sportobjecten in de openbare ruimte toe neemt. Als de intensiteit van het gebruik hoger ligt, zal de slijtage ook toenemen. Door regelmatig te inspecteren signaleer je gebreken vroegtijdig en kun je op tijd ingrijpen om erger te voorkomen. Onderhoudskosten blijven zo beperkt.
Inspectiewaaier
Een handige tool bij het inspecteren is de Inspectiewaaier van Speelplan. In de waaier staat een samenvatting van relevante normen. De inspectiewaaier wordt onder meer gebruikt bij cursussen over veiligheid die door Speelplan worden georganiseerd.
Meerjarenonderhoudsplan
Om als gemeente of organisatie inzicht te krijgen in de werkzaamheden en kosten voor het onderhoud van speel- en sportobjecten met hun ondergronden is het raadzaam om een onderhoudsplan op te stellen. Met een meerjarenonderhoudsplan kan er een inschatting worden gemaakt welke financiële middelen er vrij gemaakt moeten worden in de komende jaren, om het speelareaal goed en veilig te houden.
Frequent inspecteren en het goed bijhouden van onderhoud loont! Wil je meer weten over inspecties, de inspectiewaaier of een meerjarenonderhoudsplan, neem dan contact op met Speelplan.

Bij het thema van dit artikel betrokken organisaties
Meer artikelen met dit thema
Circulair versus leuk? Duurzaamheidscheck je speelplek!
4 jul om 09:11 uurNatuurlijke, circulaire, speelplekken…
’Kinderen hebben plezier in bewegend leren in een groene omgeving‘
23 jun om 14:35 uurZaanstad gaat de komende tien jaar 65 basisschoolpleinen vergroenen. Tegels er uit en groen erin. Per jaar gaan…
Veilig klimmen en klauteren in Groningse speeltuinen
23 jun om 08:34 uurIn een nieuw gedicht schijft stadsdichter van de stad Groningen Myron Hamming over de speeltuin als metafoor…
Kunst en de magie van het spel
23 mei om 10:18 uurOp 8 juni vindt er weer een Ruimte voor de Jeugd Speelforum plaats. In dit artikel lichten we alvast kort voor…
Alle speelterreinen in Almere worden circulair
9 mei om 11:16 uurAlmere gaat de komende jaren alle speelterreinen binnen de gemeente omvormen tot circulaire speellandschappen.…
Iedereen kan spelen in speeltuin in Zwolse wijk Dieze-Oost
2 mei om 09:14 uurEen kale zandvlakte met een paar speeltoestellen erop. Dat is in een notendop hoe de oude speelplek naast de…
Hey Gemeenteraad! Staan jullie voor alle buitenspelers paraat?
22 apr om 09:20 uurKinderen en jongeren hebben een…
Binnen- en buitenruimte ontworpen vanuit een integrale huisvestingsvisie
15 apr om 10:00 uurTwee bestaande verouderde jenaplanschoolgebouwen in Malden zijn samengevoegd in de nieuwbouw van Kindcentrum De…
Reactie toevoegen