Hinkelend rekentafels leren

woensdag 8 januari 2020
timer 4 min
Hoe verander je een grauw en saai speelplein in een uitdagende speelplek, en dat met een beperkt budget? Met die vraag ging ontwerpster Minka Haverkorn op zoek naar pleinplakkers. Wat de markt op dat punt te bieden heeft, viel tegen.

Wat ik onder ogen kreeg, vond ik sfeerloos en niet van deze tijd. Weinig inspirerend en niet uitdagend.” Minka Haverkorn, ontwerpster van openbare ruimten bij het bureau Buitenom in Amsterdam, ging zelf aan de slag. Met Pleinplakkers in Lelystad ontwikkelde ze All in the game, pleinplakkers en spel in een, met ren-, tik-, hinkel-, battle-, dans-, zoek-, spring-, kleur-, reken-, schrijf-, teken- en fantasieopdrachten. All in the game maakt van een plein een interactief bordspel met continue wisselende uitdagingen. 


All
in the game bestaat uit stapstenen voorzien van kleurplaatjes, woorden, schrijfletters, cijfers en rekentekens die met stoepkrijt kunnen worden ingekleurd, waarmee eigen sommen kunnen worden gemaakt en tracks uitgebreidDocenten kunnen samen met de kinderen hun spel samenstellen en eventueel later uitbreiden. Aan de woorden op de stapstenen zitten opdrachten gekoppeld, die je zelf kan uitbreiden. Want ons uitgangspunt is, is dat je niet gebonden bent aan een vast format. We willen de creativiteit van kinderen stimuleren.Daarin onderscheidt All in the game zich van andere,soortgelijke pleinplakkers, zegt Minka Haverkorn: “Die zijn vaak gebaseerd op elementaire vormen waar kinderen maar even mee spelen en dan snel op uitgekeken zijn. Het spel is vaak te dwingend, je kunt maar één spel spelen. De fantasie wordt niet geprikkeld.Haverkorn vervolgt: “Wat wij met All in the game hebben gedaan, is inhaken op wat kinderen op het speelplein meestal doen: vrij spelen, een eigen invulling geven, en heel veel bewegen. 

Vier onderdelen  

Met woorden, kleurplaatjes, cijfers en rekentekens kunnen meesters en juffen maar ook de kinderen zelf eindeloos veel spring-, ren- en tik-routes, opdrachten en uitdagingen creëren. Met stoepkrijt oefenen kinderen cijfers en letters, kleuren ze de plaatjes in, maken sommen, bedenken woorden en raadsels of verzinnen opdrachten. Het spel kan – letterlijk - alle kanten uitlopen. Je kunt het eindeloos uitbreiden in één vormentaal. Kinderen kunnen nieuwe woorden toevoegen die weer aanleiding zijn voornieuwe speelaanleidingen.Die ongebreidelde mogelijkheden, dat is de kracht van All in the game. Niks ligt vast. Opdrachten en regels wisselen. Het stimuleert kinderen om steeds nieuwe, eigen spelletjes en opdrachten te verzinnen.Uit dat gegeven is onder meer een hinkelbaan ontstaan en een tikspel en een parcours. Met de hinkelbaan kun je niet alleen hinkelen maar ook spelenderwijs sommen maken,inkleuren en cijfers leren schrijven. Kinderen kunnen al hinkelend rekentafels leren.De educatieve kwaliteiten sluiten heel goed aan op de trend van scholen om buiten te leren. 

Toelichting 

Minka Haverkorn verduidelijkt: “Het spel bestaat uit een tikspel en een parcours. Zowel het tikspel als het parcours kent vooralsnog twaalf woorden. Aan deze woorden en aan één kleurplaatje zitten opdrachten gekoppeld. Het is niet nodig om alle woorden te kiezen, je kunt ook kiezen voor een paar woorden. De opdrachten zijn naar eigen inzicht aan te vullen. Daarnaast zijn er nog een aantal losse spelletjes te verkrijgen, zoals battle, de hinkelbaan en de rekenbaan. En natuurlijk kun je ook je eigen woorden maken… maar om niet te verzinken in de hoeveelheid mogelijkheden hebben we vooralsnog gekozen voor een twaalftal woorden.

Eerste pilot 

All in the game’ is ontworpen en bedacht door ontwerpbureau Buitenom en verder uitgewerkt met Pleinplakkers. “We zijn op zoek gegaan naar een marktpartij en kwamen terecht bij Pleinplakkers in Lelystad. Samen met Pleinplakkers is het concept doorontwikkeld. Er is inmiddels een brochure gemaakt met de uitleg over het spel. Deze brochure is te downloaden via de site onder het kopje downloads. We verwachten in maart een kort instructiefilmpje op te nemen. Ook deze wordt op de site geplaatst. Het eerste interactieve bordspel wordt aangelegd in Lelystad.  


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Hinkelend rekentafels leren

Meer artikelen met dit thema

rerer
descriptionArtikel

Jantje Beton schrijft 'brandbrief' aan Nederlandse burgemeesters

2 jun om 09:25 uur
Op dinsdag 30 mei hebben alle burgemeesters een brandbrief ontvangen van Jantje Beton. Buitenspelen staat in heel…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Gouda is meest speelvriendelijke gemeente van Nederland

23 mei om 09:00 uur
Tijdens een feestelijke uitreiking is op het stadhuis van Leiden op 22 mei de Jantje Beton Prijs voor meest…
Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Mentale speelruimte is net zo belangrijk als fysieke speelruimte

15 mei om 10:22 uur

Eén op de vijf kinderen van 6 t/m 12…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Top 3 nominaties Jantje Beton Prijs 2023 bekend

25 apr om 14:38 uur
De vakjury van Jantje Beton nomineert Gouda, Nijmegen en Rijswijk tot de top 3 meest speelvriendelijke gemeentes.…
Lees verder »
foto cover BuitenSpelen 1 2023
descriptionArtikel

Lees nu het magazine 'Ruimte voor Spelen'

13 apr om 14:29 uur

In het nieuwste nummer van BuitenSpelen, laten we verschillende mensen aan het woord over het thema van dit…

Lees verder »
kind beeldscherm
descriptionArtikel

Officiële richtlijnen mediagebruik kleine kinderen steeds vaker overschreden

27 mrt om 11:22 uur

Een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen geeft aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen…

Lees verder »
op de schop enschede
descriptionArtikel

Smiley-terrein Enschede gaat op de schop

20 mrt om 08:40 uur

Smiley Stroinkslanden, Stichting Enschedese Speeltuinen en gemeente Enschede slaan de handen ineen! Samen…

Lees verder »
kind dat gamed
descriptionArtikel

1 op de 5 kinderen heeft te weinig tijd voor buitenspelen

8 mrt om 09:02 uur

Maar liefst 21 procent van de Nederlandse kinderen geeft aan te weinig tijd te hebben om buiten te spelen. Dat…

Lees verder »