Hinkelend rekentafels leren

woensdag 8 januari 2020
timer 4 min
Hoe verander je een grauw en saai speelplein in een uitdagende speelplek, en dat met een beperkt budget? Met die vraag ging ontwerpster Minka Haverkorn op zoek naar pleinplakkers. Wat de markt op dat punt te bieden heeft, viel tegen.

Wat ik onder ogen kreeg, vond ik sfeerloos en niet van deze tijd. Weinig inspirerend en niet uitdagend.” Minka Haverkorn, ontwerpster van openbare ruimten bij het bureau Buitenom in Amsterdam, ging zelf aan de slag. Met Pleinplakkers in Lelystad ontwikkelde ze All in the game, pleinplakkers en spel in een, met ren-, tik-, hinkel-, battle-, dans-, zoek-, spring-, kleur-, reken-, schrijf-, teken- en fantasieopdrachten. All in the game maakt van een plein een interactief bordspel met continue wisselende uitdagingen. 


All
in the game bestaat uit stapstenen voorzien van kleurplaatjes, woorden, schrijfletters, cijfers en rekentekens die met stoepkrijt kunnen worden ingekleurd, waarmee eigen sommen kunnen worden gemaakt en tracks uitgebreidDocenten kunnen samen met de kinderen hun spel samenstellen en eventueel later uitbreiden. Aan de woorden op de stapstenen zitten opdrachten gekoppeld, die je zelf kan uitbreiden. Want ons uitgangspunt is, is dat je niet gebonden bent aan een vast format. We willen de creativiteit van kinderen stimuleren.Daarin onderscheidt All in the game zich van andere,soortgelijke pleinplakkers, zegt Minka Haverkorn: “Die zijn vaak gebaseerd op elementaire vormen waar kinderen maar even mee spelen en dan snel op uitgekeken zijn. Het spel is vaak te dwingend, je kunt maar één spel spelen. De fantasie wordt niet geprikkeld.Haverkorn vervolgt: “Wat wij met All in the game hebben gedaan, is inhaken op wat kinderen op het speelplein meestal doen: vrij spelen, een eigen invulling geven, en heel veel bewegen. 

Vier onderdelen  

Met woorden, kleurplaatjes, cijfers en rekentekens kunnen meesters en juffen maar ook de kinderen zelf eindeloos veel spring-, ren- en tik-routes, opdrachten en uitdagingen creëren. Met stoepkrijt oefenen kinderen cijfers en letters, kleuren ze de plaatjes in, maken sommen, bedenken woorden en raadsels of verzinnen opdrachten. Het spel kan – letterlijk - alle kanten uitlopen. Je kunt het eindeloos uitbreiden in één vormentaal. Kinderen kunnen nieuwe woorden toevoegen die weer aanleiding zijn voornieuwe speelaanleidingen.Die ongebreidelde mogelijkheden, dat is de kracht van All in the game. Niks ligt vast. Opdrachten en regels wisselen. Het stimuleert kinderen om steeds nieuwe, eigen spelletjes en opdrachten te verzinnen.Uit dat gegeven is onder meer een hinkelbaan ontstaan en een tikspel en een parcours. Met de hinkelbaan kun je niet alleen hinkelen maar ook spelenderwijs sommen maken,inkleuren en cijfers leren schrijven. Kinderen kunnen al hinkelend rekentafels leren.De educatieve kwaliteiten sluiten heel goed aan op de trend van scholen om buiten te leren. 

Toelichting 

Minka Haverkorn verduidelijkt: “Het spel bestaat uit een tikspel en een parcours. Zowel het tikspel als het parcours kent vooralsnog twaalf woorden. Aan deze woorden en aan één kleurplaatje zitten opdrachten gekoppeld. Het is niet nodig om alle woorden te kiezen, je kunt ook kiezen voor een paar woorden. De opdrachten zijn naar eigen inzicht aan te vullen. Daarnaast zijn er nog een aantal losse spelletjes te verkrijgen, zoals battle, de hinkelbaan en de rekenbaan. En natuurlijk kun je ook je eigen woorden maken… maar om niet te verzinken in de hoeveelheid mogelijkheden hebben we vooralsnog gekozen voor een twaalftal woorden.

Eerste pilot 

All in the game’ is ontworpen en bedacht door ontwerpbureau Buitenom en verder uitgewerkt met Pleinplakkers. “We zijn op zoek gegaan naar een marktpartij en kwamen terecht bij Pleinplakkers in Lelystad. Samen met Pleinplakkers is het concept doorontwikkeld. Er is inmiddels een brochure gemaakt met de uitleg over het spel. Deze brochure is te downloaden via de site onder het kopje downloads. We verwachten in maart een kort instructiefilmpje op te nemen. Ook deze wordt op de site geplaatst. Het eerste interactieve bordspel wordt aangelegd in Lelystad.  


Dit artikel is verschenen in BuitenSpelen 04/2019. Lees meer van BuitenSpelen in onze bibliotheek

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Hinkelend rekentafels leren

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »