Inspelen op de belevingswereld van de jeugd

dinsdag 29 augustus 2023
“Een super spannende outdoor game” lokte jongeren van de gemeente Heusden tijdens coronatijd naar buiten. “Gebaseerd op het bekende tv-programma Hunted en op maat gemaakt voor onze gemeente”. Paulien Kok, bewegingswetenschapper en buurtsportcoach bij Stichting De Schroef, zet alles op alles om jeugd en jongeren in beweging te krijgen. En daarbij ziet ze gaming en gamification als veelbelovende middelen.

“Het gebruik van games en gamification staat bij ons nog in de kinderschoenen hoor”, relativeert Kok. “Met interactieve beweeggames, zoals een interactieve muur, en Blazepods hadden we al wel ervaring. Nu zetten we sinds eind vorig jaar ook gamen (op bijvoorbeeld de Playstation) in bij ons project NEXT LEVEL waarin we jongeren bij elkaar halen om samen te gamen en te bewegen. Hunted was onze eerste ervaring met gamification en die is positief. Als dief moet je uit handen van de politie blijven. Zeker tijdens corona hebben veel jongeren daar plezier aan beleefd, en nog steeds komen er jongeren op af. De combinatie van spanning, beloning en beweging werkt gewoon heel goed.” 

Naar buiten krijgen 

“We werken ook al met Blazepods en Smartclips die je in de openbare ruimte kunt plaatsen en waarmee je een parcours kunt uitzetten met allerlei opdrachten. En we hebben plannen voor beweegpaden met QR-codes of Augmented Reality die we in de buitenruimte verstoppen.”  

Het eigenlijke doel: de jeugd naar buiten krijgen, samen en in beweging. Kok ziet nog veel meer kansen: “Uit populaire games als Minecraft of Fortnite kun je elementen pakken die je buiten verder kunt uitwerken als spel. Of je verleidt jongeren om de voetbaltrucjes van hun helden buiten zelf te gaan oefenen.” 

Partners zoeken 

Het ontwikkelen van zulke games is arbeidsintensief en dus kostbaar. “Het is een klus om de financiering via fondsen bij elkaar te krijgen”, is Kok’s ervaring. “Hiervoor moet je echt partners zoeken. Binnen de gemeente werken we daarom samen met de bibliotheek, sportclubs en zorgorganisaties. Daarbuiten met andere gemeenten, met bedrijven als Embedded Fitness in Helmond, met Challenge Room uit Rotterdam en met het InnoBeweegLab uit Eindhoven. Er bestaan ook platforms zoals Seppo met basisspellen die je kunt aanpassen aan jouw situatie en wensen.” 

Een wens van Kok is om met jongeren zelf games te gaan ontwikkelen. “In ons project NEXT LEVEL werken we al met een jongerenpanel, waarin jongeren meepraten over bijvoorbeeld de renovatie van het sportpark en de aanleg van een beweegpad met digitale technieken.” 

Continuïteit borgen 

Kok kent inmiddels ook de valkuilen: “Er is zoveel aanbod dat je je er helemaal in kunt verliezen. Dus is het zaak te blijven kijken: wat is praktisch inzetbaar voor ons, waar zit de winst?” Nog een valkuil: de techniek ontwikkelt zich razendsnel. “Na een paar maanden is een game alweer verouderd en heb je een update nodig. Het borgen van de continuïteit is wel een uitdaging. Willen jongeren een spel wel blijven spelen, of verwachten ze na een paar maanden weer iets nieuws? En kunnen we daarvoor dan weer financiering  vinden?” 

Voor een deel probeert men dat in Heusden op te vangen door games te rouleren langs verschillende locaties en te delen met collega’s in andere gemeenten. “Zo kunnen we meer variatie bieden, zonder direct weer iets nieuws te hoeven ontwikkelen”, aldus Kok.  

Trial and error 

Al met al lijkt het gebruik van games in het buurtsportwerk veelbelovend, maar ook behoorlijk arbeidsintensief. Is dit het allemaal waard? Kok: “De belevingswereld van kinderen en jongeren verandert nu eenmaal, dus daar kun je maar beter op inspelen. Beter dan steeds maar te waarschuwen, kun je iets aanbieden waar de jeugd bij wil zijn. We merken dat we via deze activiteiten in contact komen met jongeren die we anders niet zo snel zien en die bijvoorbeeld niet zo snel lid worden van een sportvereniging. Op deze manier komen ze toch in beweging en in contact met andere jongeren. Vooral het ‘samen’ ervaren de jongeren als positief, blijkt uit vragenlijsten en gesprekken met jongeren waarmee we onze activiteiten evalueren. En bedenk wel dat we hier nog maar net mee bezig zijn. Wij werken voorlopig vooral via trial and error. Door samen met jongeren verschillende games en vormen van interactief bewegen uit te proberen, zien we wat wel en niet werkt. Op papier kan het nog zo goed bedacht zijn, de praktijk kan heel anders uitpakken. Maar geldt dat niet net zo goed voor de aanleg van speelplekken en sportfaciliteiten?” 

Dit artikel is verschenen in het digitale magazine van BuitenSpelen, thema gamification. Open het magazine om meer interessante artikelen te lezen. 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
watergames foto 1
descriptionArtikel

Verrijk uw gemeente met een duurzame waterspeelplaats

9 feb om 11:00 uur
Een duurzame waterspeelplaats, ook wel een spray park genoemd, kan uw gemeente een kleurrijke en…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »
rrr
descriptionArtikel

iGym Outdoor: innovatief, intuïtief en inclusief trainen

1 feb om 09:00 uur
iGym Outdoor is een serie recreatieve fitnesstoestellen voor training in de buitenlucht, voor elke leeftijdsgroep…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Platform BuitenSpelen wordt Buiten Spelen & Bewegen, stap naar online

25 jan om 13:41 uur
Het platform BuitenSpelen gaat verder als Buiten Spelen & Bewegen. Daarnaast verruilen we het papier…
Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Sporten in de natuur

19 jan om 12:21 uur
Tijdens de covidperiode moesten we voor onze ontspanning noodgedwongen meer naar buiten, ook om te sporten. De…
Lees verder »