JOGG ondersteunt gemeenten met inzetten beweegapps om jeugd in beweging te krijgen

donderdag 17 augustus 2023
In hun streven om kinderen meer in de buitenruimte te laten spelen en te bewegen, kijken steeds meer gemeenten naar beweegapps. Bij JOGG, Gezonde Jeugd Gezonde Toekomst, kwamen hierover vragen binnen vanuit aangesloten gemeenten. Nicole Beukers, adviseur Gezonde Omgeving bij JOGG, vertelt hoe zij en haar collega’s hierop inspelen.

Tekst: Mark Bos 

Uit een onderzoek dat Kantar Public periodiek uitvoert voor Jantje Beton, bleek in 2022 dat slechts een op de vijf kinderen dagelijks buiten speelt. Bijna één op de zes kinderen speelt zelfs nooit buiten. Gemiddeld spelen kinderen 9,5 uur per week buiten, maar 58 procent van de kinderen blijft onder dat gemiddelde. Iets minder dan de helft van de kinderen geeft aan vaker buiten te willen spelen.  

De percentages verschillen per leeftijdscategorie, maar de trend is onmiskenbaar dat kinderen weinig buitenspelen. Als voornaamste reden geven de kinderen aan dat ze liever gebruik maken van digitale speelmogelijkheden zoals gamen en TikTok. Andere belangrijke oorzaken die ze noemen waarom ze liever binnen blijven: buiten zijn te weinig andere kinderen zijn om mee te spelen, het huiswerk, binnen hebben ze leuk speelgoed en leuke spelletjes en buiten zijn er te weinig dingen te doen. 

Beweegapp in opkomst 

De gemeenten proberen in te springen op de hoofdreden, merken ze bij JOGG. Met beweegapps pas je de kracht van de game-elementen die kinderen aan het gamen houden toe in de buitenruimte. “Een beweegapp is niet het doel uiteraard, het is een middel om de jeugd weer in de buitenruimte in beweging te krijgen”, licht Beukers toe. Een middel dat op dat moment nog niet in de gereedschapskist van de JOGG zat voor het stimuleren van laagdrempelig bewegen. 

“We kregen wel al vragen van gemeenten die aan de slag wilden met beweegapps, maar die niet wisten hoe ze dat moesten aanpakken. En in de coronatijd in 2021 kregen we vanuit het ministerie van VWS een steunpakket voor beweegstimulering in de wijk. Gemeenten konden een project konden indienen over hoe zij kinderen en jongeren in de wijken weer in beweging wilden krijgen. Van de zeventien goedgekeurde projecten gingen er zeven over digitale beweegroutes, relatief veel dus. Dat was wel een bevestiging van de opkomst van beweegapps. Je zag dat steeds meer gemeenten daarmee gingen experimenteren en daarover met vragen bij ons kwamen.”  

212 gemeenten aangesloten met gezondheid hoog op de agenda 

JOGG is kennispartner van gemeenten, met als doelstelling er samen voor te zorgen dat de jeugd van 0 tot en met 23 jaar gezond kan opgroeien. JOGG biedt daarbij advies, expertise en ervaring om lokaal de leefomgeving gezonder te maken, in het beleid en in de praktijk. Om er zo voor te zorgen dat er voor kinderen en jongeren geen barrières meer zijn voor een gezonde leefstijl.  

Landelijk verbindt JOGG bestuurders, beleidsmakers, ondernemers en professionals en ze benutten we de ervaringskennis van ouders, kinderen en jongeren. “Zo leren we van elkaar en stellen we concrete doelen voor een gezonde toekomst.” 

Beukers vervolgt: “We hebben inmiddels 212 gemeenten die zijn aangesloten en gezondheid hoog op de agenda hebben staan. In die gemeenten zit ook een lokaal JOGG -team, dus een regisseur die de praktische kant doet en een JOGG beleidsmedewerker die de koppeling naar het beleid maakt.” Die koppeling tussen praktijk en beleid zorgt voor een structurele verandering voor de gezondheid van de gemeente, vertelt Beukers, die zelf op het thema beweging in de buitenruimte zit. “Ik adviseer gemeenten over beweegstimulering in de wijk voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar.” 

Wat werkt wel en wat werkt niet? 

Om de gemeenten te kunnen ondersteunen en omdat ze zelf ook de potentie van beweegapps zagen, dook JOGG met het Kenniscentrum Sport en Bewegen en de WUR in de materie. “Het onderzoek dat wij uitvoeren is niet wetenschappelijk, maar we kijken meer naar de praktische kant van wat we zien gebeuren. Wat werkt wel en wat werkt niet en waarom wel of niet”, vertelt Beukers. 

JOGG heeft daartoe via haar regisseurs en beleidsmakers in de 212 aangesloten gemeenten volop mogelijkheden. Van de JOGG-regisseurs is 60 tot 65 procent buurtsportcoach, dus vanuit die praktijkervaring, de ervaring met de projecten uit het steunpakket en de contacten met appontwikkelaars, kan Beukers gemeenten van advies voorzien. 

Het volledige artikel lees je in het digizine BuitenSpelen #1, thema gamification. Open het magazine >>

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
rerer

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

‘Gamification in de buitenruimte hoeft niet technisch en ingewikkeld te zijn’

11 sep 2023

Hoe motiveer je kinderen om buiten te spelen en bewegen door aan te sluiten op hun belangstelling voor apps en…

Lees verder »
rererer
descriptionArtikel

Spelen tussen baksteen

6 sep 2023
Wat was jouw favoriete speelplek als kind? Was dat binnen of buiten? En was het een plek met of zonder supervisie…
Lees verder »
rerere
person_outlineBlog

Wie moet je via ‘gamification’ verleiden tot buitenspelen?

22 aug 2023

Het is echt nodig dat kinderen meer gaan buiten spelen en dat tieners en volwassenen meer gaan bewegen. Met…

Lees verder »
43434
descriptionArtikel

Van vierkante ogen naar ronde spierballen

11 aug 2023
"Onze buitenspeelindustrie is op het gebied van marketing geen partij voor de game-industrie. Wie niet sterk is…
Lees verder »
kind beeldscherm
descriptionArtikel

Officiële richtlijnen mediagebruik kleine kinderen steeds vaker overschreden

27 mrt 2023

Een op de vier ouders van 0- en 1-jarigen geeft aan dat hun kind minstens 2 uur per dag aan beeldschermen…

Lees verder »
rerererer
descriptionArtikel

Het speelbaar maken van de openbare ruimte met digitale technologie

20 dec 2022

Het verlies van de openheid en speelsheid, waarmee kinderen het leven benaderen, heeft negatieve effecten in…

Lees verder »
peter
descriptionArtikel

Na schermgebruik altijd buitenspelen

15 feb 2022

Thuis Op Straat werkt al 25 jaar aan een prettig en veilig speelklimaat, en organiseert daarvoor in zes…

Lees verder »
pleintje buitenspeelapp
descriptionArtikel

Deze online tools geven buitenspelen een boost

17 jan 2022

Online participatie, dat is de afgelopen maanden niet meer weg te denken. Bij Speelplan merken ze dat als…

Lees verder »