Wet- en regelgeving op het schoolplein

vrijdag 28 september 2012
timer 4 min
Om een veilige schoolomgeving te creëren moeten het schoolgebouw en het schoolplein aan bepaalde wetten en normen voldoen. Wat zijn relevante wetten en normen met betrekking tot het schoolplein?

Wet- en regelgeving op het schoolplein

 


Verordening


Vroeger bestond het Bouwbesluit WBO (Wet op het Basisonderwijs) voor de grootte van een schoolplein. Deze wet is inmiddels vervallen. Nu is er de modelverordening onderwijshuisvesting van de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) voor de grootte van het schoolplein. Het verharde gedeelte heeft ten minste een oppervlakte van 3m2 per leerling, met een minimum van 300 m2. Bij een school van meer dan 200 leerlingen kan worden volstaan met een oppervlakte van het verharde gedeelte van 600 m2. De inrichting van het speelplein is zodanig dat in ieder geval de jongste leerlingen in staat worden gesteld op een bij hun leeftijd passende wijze te spelen.

Warenwetbesluit Attractie- en Speeltoestellen (WAS)

- Verplichtingen van de beheerder; De beheerder moet ervoor zorgen dat het toestel veilig te gebruiken is. Dat wil zeggen dat het veilig geïnstalleerd en goed onderhouden moet zijn. Dit geldt ook voor het bodemmateriaal.

- Typekeuring; Speeltoestellen van na 1997 moeten een certificaat van goedkeuring hebben. Meestal zorgt de fabrikant of importeur voor een typekeuring. Als zij dat niet doen verschuift de verplichting naar de beheerder. De norm voor speeltoestellen (EN-1176) vormt de basis voor deze keuring.

- Beheer en onderhoud; De beheerder is verantwoordelijk voor de veiligheid van het toestel en moet daarom het toestel regelmatig inspecteren en goed onderhouden. Dit mogen ze zelf doen of uitbesteden aan anderen. In de praktijk komt het er op neer dat er regelmatig globaal naar het toestel gekeken moet worden en jaarlijks een grondige inspectie door een deskundige wordt uitgevoerd. Uit deze inspecties volgen onderhoudsacties die noodzakelijk zijn.

- Sinds 2012 is er de Stichting Veilig Spelen (SVS); een register van vakbekwame inspecteurs van speeltoestellen. Dit openbare register bevat de namen van alle inspecteurs die met goed gevolg een van de SVS-examens hebben afgelegd. Organisaties in de kinderopvang kunnen via dit register in contact komen met inspecteurs en inspectiebedrijven die hun vak verstaan. www.stichtingveiligspelen.nl.

- Logboek; De beheerder moet voor elk speeltoestel een logboek hebben en bijhouden. In dit logboek staan gegevens over het toestel zelf (fabrikant, eigenaar en beheerder), keuringen, inspecties, onderhoud en ongevallen. De Voedsel en Warenautoriteit houdt namens de overheid toezicht op deze wetgeving en kan altijd het logboek van een toestel opvragen.

Risico-inventarisatie en -evaluatie(RI&E)


Volgens de Arbowet is het verplicht periodiek een RI&E uit te voeren. In de Arbomeester, de leidraad voor scholen om de RI&E uit te voeren, is een eis opgenomen dat:
- er voldoende gelegenheid is voor het veilig stallen van fietsen
- het binnengaan van een inpandige fietsenstalling alleen lopend mag/ kan.
- op het schoolplein niet mag worden gefietst.

Keurmerk omheining


Er is geen wetgeving die het plaatsen van hekken om het schoolplein verplicht stelt. Het Keurmerkinstituut geeft een veiligheidscertificaat uit voor omheiningen die geschikt zijn voor speelplaatsen en om gevaarlijke situaties af te schermen. Om in aanmerking te komen voor dit certificaat moet de omheining voldoen aan de eisen uit het eisenpakket. De in het eisenpakket opgenomen criteria hebben betrekking op de veiligheid van omheiningen van openbare ruimtes waarin kinderen verblijven. Deze omheiningen zijn speciaal geschikt voor plaatsing bij kinderdagverblijven scholen, speelplaatsen en –tuinen etc. Omheiningen die aan de in dit document beschreven criteria voldoen, beperken het risico op verwonding van kinderen aan de omheining. Verder worden er o.a. eisen gesteld aan de vergrendeling van de poort en de overklimbaarheid van de omheining, zodat kinderen die zich binnen de omheining bevinden niet zelfstandig de omheining kunnen verlaten.

Ze moeten onder andere voldoen aan de volgende eisen:
- spijlafstand tussen 45 en 89 mm
- hoogte vanaf de grond minstens 120 cm
- geen opstapmogelijkheid tussen 20 en 70 cm vanaf de grond
- sluiting niet te openen door kinderen
- stevige constructie en verankering in de grond

Bron: Keurmerk kindveilige omheiningen; eisenpakket 144.
De eisen voor omheiningen zijn door het keurmerkinstituut opgesteld en gebaseerd op o.a. de nieuwste Europese normen voor speeltoestellen. De eisen aan het poortje zijn ontleend aan de Europese norm voor traphekjes, waarin de kinderveiligheid van de vergrendeling is geregeld. Het Keurmerkinstituut beoordeelt ook de duidelijkheid en volledigheid van de plaatsing- en montage-instructie.
 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Sport en preventie hoger op agenda in lokale sportakkoorden

7 feb om 11:00 uur
Bij de herijking van de lokale sportakkoorden is meer aandacht voor sport en preventie aangebracht. Ook de thema's…
Lees verder »
flash_onNieuws

Advies NLsportraad: 'Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend'

2 feb om 09:25 uur
De Nederlandse Sportraad adviseert om bewegen integraal op te nemen in het dagelijks leven. Zowel op scholen,…
Lees verder »