Wie wint de Rotterdamse Kinderrechten Award 2022?

vrijdag 18 november 2022

Op 20 november – aan het einde van de Week tegen Kindermishandeling – wordt de Rotterdamse Kinderrechten Award voor de zesde keer uitgereikt. Dit gebeurt op het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark, georganiseerd door het Sportbedrijf en UNICEF in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Tijdens dit evenement ontvangt een drietal Rotterdammers en Rotterdamse organisaties die iets goeds doen voor Rotterdamse kinderen een geldbedrag. De persoon en organisatie op de eerste plaats ontvangt het hoogste bedrag en de Award. Met het geldbedrag kunnen de winnaars weer mooie projecten voor kinderen opzetten. Kinderombudsman Stans Goudsmit en Kinderburgemeester Louey Zerourou helpen mee met het uitreiken van de Awards.
Met het uitreiken zet de gemeente Rotterdam graag organisaties én individuen in het zonnetje, die met hun
initiatieven bijdragen aan het gezond en veilig opgroeien van Rotterdamse kinderen van 0 tot en met 18 jaar. Hierbij kun je denken aan een plan om online pesten tegen te gaan of buurtbewoners die kinderen een veilige plek bieden.

Het Kinderrechtenfestival in Plaswijckpark

De uitreiking van de Rotterdamse Kinderrechten Award vindt plaats tijdens het Kinderrechtenfestival in het Plaswijckpark. Wethouder Enes Yigit (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) is aanwezig op het Kinderrechtenfestival. Bezoekers aan het park kunnen deelnemen aan verschillende leuke activiteiten rondom het thema kinderrechten.

Voor ongeveer duizend kinderen die te maken hebben met de gevolgen van armoede, is het mogelijk gemaakt het Plaswijckpark te bezoeken op die zondag. Rotterdamse welzijnsorganisaties die activiteiten organiseren voor de jeugd, nodigden de kinderen en hun ouders gericht uit. Vervoer in de vorm van een RET-kaartje en een lunchbox in het Plaswijckpark maken ook onderdeel uit van die uitnodiging.

Meer activiteiten rondom kinderrechten in Rotterdam

In aanloop naar het kinderrechtenweekend verzorgen vrijwilligers van UNICEF op meerdere scholen in Rotterdam gastlessen over kinderrechten. Ook wordt op 18, 19 en 20 november een stadswandeling georganiseerd, in samenwerking met Stadswandeling 010. Naast Rotterdam doen ook Utrecht, Den Haag en Amsterdam hieraan mee. De stadswandeling is toegankelijk voor iedereen, en zal in iets meer dan 5 kilometer de mooiste plekjes in het centrum aan doen. Aanmelden kan via de website van Stadswandeling 010 (stadswandeling010.nl). De helft van het inschrijfgeld komt ten goede aan UNICEF.

Wie zijn de top 3 genomineerde Rotterdammers en organisaties?

Voorafgaand aan de uitreiking is er genomineerd. Een jury heeft alle nominaties bekeken en per categorie een top 3 geselecteerd. De jury kiest uit deze top 3 de winnende Rotterdammer en Rotterdamse organisatie. Op zondag 20 november wordt bekend gemaakt wie dan de winnaars zijn.

Top 3 genomineerde Rotterdammers

Ishmail Ke Pen Kamara
In 2012 kwam Ishmail naar Nederland. Hij ontdekte Rotterdam als muze en inspiratiebron. Hij publiceerde eerder twee Engelstalige poëzieboeken. Hij treedt regelmatig op door het hele land en biedt poëzieworkshops op middelbare scholen aan en poëzietours door Rotterdam.

Door de workshops te geven op diverse scholen maakt Ishmail contact met kinderen in alle leeftijden en uit alle culturen. Hierbij gaat hij uit van het unieke van ieder individu en stimuleert en motiveert hen om zichzelf te zijn. Diverse leerlingen vertellen hem regelmatig dat ze door zijn lessen anders tegen dingen zijn gaan aankijken. Dit bijzondere initiatief omschrijft de jury als zeer inspirerend.

Fred Pijl
Fred zet zich samen met zijn vrouw Thea in voor kinderen in de wijk Rotterdam-Prinsenland. In de koffiehuiskamer in een van de Sterflats organiseren Fred en Thea allerlei evenementen voor kinderen. Bij dit echtpaar staan de kinderen centraal. Zij zorgen voor een plek waar ze fijn met elkaar om kunnen gaan en waar plezier gemaakt kan worden. Eens in de week wordt hiervoor een Kidsclub georganiseerd. De gedrevenheid van Fred voor het creëren van een veilige plek voor kinderen laat de jury zien dat hij zich zeer betrokken voelt bij de wijk.

Corrie Hoogenboom
Corrie is al 16 jaar vrijwillig beheerder van het Dierenlandje in de Rotterdamse wijk Middelland. Ze organiseert het hele jaar door gratis activiteiten voor kinderen. Dit doet zij omdat veel gezinnen niet de financiële middelen hebben om op vakantie te gaan of om leuke activiteiten te ondernemen met het gezin. De kinderen kunnen er meedoen aan waterfeesten, in de zomervakantie kamperen en er worden verschillende sportactiviteiten georganiseerd. Deze onuitputtelijke inzet voor de kinderen in de wijk omschrijft de jury als bevlogen Rotterdammer met een hart van goud.

Top 3 genomineerde Rotterdamse organisaties

Stichting Vakantieweken
Niet ieder basisschoolkind woont in een gezin dat op vakantie kan. Stichting Vakantieweken regelt daarom voor hen een fijne week in het kamphuis in het bos. De kinderen kunnen hier buiten spelen, zwemmen en andere leuke activiteiten doen. Zo hebben ook deze kinderen, net als hun klasgenootjes, mooie herinneringen en leuke verhalen als zij na de zomervakantie weer terug op school komen. De stichting doet dit al vele jaren voor kinderen uit de wijken van het Oude Noorden en Crooswijk. De kinderen die vroeger mee op kamp gingen, gaan nu zelf mee als leiding op het kamp. Zo leveren deze jongeren weer een positieve bijdrage aan de Rotterdamse samenleving. Dit wordt toegejuicht door de jury! Zie ook: www.stichtingvakantieweken.nl

Normal Difference
Stichting Normal Difference wil de geestelijke gezondheid van voornamelijk kinderen optimaal bevorderen. Dit doen zij door middel van sport, kunst, belangenbehartiging, educatieve programma’s en community empowerment projecten. Zo biedt Normal Difference educatieve, sportieve, creatieve en mindfulness activiteiten aan kinderen van 4 t/m 12 jaar. De thema’s van de activiteiten zijn: dans, theater, acrobatiek, muziek, techniek, kunst, yoga, koken, huiswerkbegeleiding en nog veel meer. Kinderen ontdekken zo onder begeleiding hun eigen talent. Hun visie is gemeenschappen creëren waarin mensen geestelijk gezond zijn en in een stigma-vrije gemeenschap leven. De jury waardeert dat zij pleiten dat elk individu wordt gewaardeerd voor wie het is en wil zijn. Zie ook: www.normal-difference.org

De Katrol
Een betere toekomst door leren leuker te maken. Dat doet De Katrol voor kinderen op Rotterdam Zuid. De Katrol biedt op spelenderwijze leer- en gezinsondersteuning bij de kinderen thuis. Met studenten van de maatschappelijke studies van de Hogeschool Rotterdam en InHolland en welzijnswerkers krijgt leren een betere plek in het gezin waardoor kansen van het hele gezin worden vergroot. Zo zorgen zij ervoor dat de kinderen niet met een achterstand aan hun schooljaar beginnen. De jury is onder de indruk van de impact van de Katrol op kinderen en het gezin waarvan ze deel uitmaken. Zie ook: www.dekatrol.nl

Meer informatie

Meer informatie over de Rotterdamse Kinderrechten Award is te vinden op www.rotterdam.nl/kinderrechtenaward.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
kinderrechten award 2022

Meer artikelen met dit thema

speeltuinbouwer
descriptionArtikel

Wat is er nodig voor een toekomstbestendige ruimte waar kinderen graag spelen?

16 nov om 10:07 uur

Circa honderd geïnteresseerden kwamen…

Lees verder »
dave ensberg
descriptionArtikel

‘Kinderparticipatie wordt in te veel gemeenten onvoldoende serieus genomen’

20 okt om 11:06 uur

De Omgevingswet zit eraan te komen. Invoering van deze integrale wet die de kwaliteit van de leefomgeving borgt…

Lees verder »
gym basisschool
descriptionArtikel

Actieve schooldag prioriteit bij vakleerkrachten bewegingsonderwijs

17 okt om 09:22 uur

Voor de meeste vakleerkrachten staat de implementatie van een actieve schooldag hoog op de planning. Ze denken…

Lees verder »
erer
descriptionArtikel

De stads als speeltuin

14 okt om 09:14 uur

Om ons (mentale) welzijn te behouden in steeds vollere steden schreven Jenny Roe en Layla McCay ‘Restorative…

Lees verder »
erer
descriptionArtikel

Meerderheid gemeenten heeft beleid voor buitenspelen

27 sep om 09:11 uur

65 procent van de gemeenten heeft beleid voor buitenspelen: 40 procent specifiek op dit onderwerp en 25 procent…

Lees verder »
rolstoelbasketbal
descriptionArtikel

Investeren in sport en bewegen voor mensen met een verstandelijke beperking loont

5 sep om 11:57 uur

Iedereen voelt aan dat sport of bewegen van waarde kan zijn voor mensen met een verstandelijke beperking. Maar…

Lees verder »
duurzaamheidscheck
descriptionArtikel

Circulair versus leuk? Duurzaamheidscheck je speelplek!

4 jul om 09:11 uur

Natuurlijke, circulaire, speelplekken…

Lees verder »
onderscheiding froukje
descriptionArtikel

Froukje Hajer koninklijk onderscheiden voor haar inzet voor het spelende kind

13 jun om 13:13 uur
Froukje Hajer is op 8 juni 2022 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor haar onvermoeibare inzet voor…
Lees verder »