‘Goede’ timing

donderdag 23 december 2010
timer 3 min
Hoewel het woord goed wat misplaatst is in de context, was BuitenSpelen in het derde nummer van 2010 wel erg actueel. Het verhaal ‘Pedo’s op de playground’ ging over het voorkomen van ontucht in de speeltuin. Sinds de zedenaffaire in Amsterdam is het probleem actueler dan ooit.
‘Goede’ timing


En het was al actueel na Benno L., een Nijmeegse gymleraar en de kruisiging van de katholieke kerk over wat er in het verleden op kostscholen gebeurde. Ondanks deze hausse aan publiciteit, worden de incidenten vaak nog altijd om diverse redenen onder het tapijt geveegd. Veel cijfermateriaal is er niet beschikbaar over wat er in de speeltuinen zich (ongewenst) afspeelt. Wel is duidelijk, zo blijkt uit onderzoek, dat drie op de tweeduizend mannen en tien op de tweeduizend vrouwen onder de zestien jaar op een of andere manier met sexueel overschrijdend gedrag te maken hebben gehad. En dat is hoe dan ook veel te veel. Het verhaal in nummer 3 van BuitenSpelen ging vooral over hoe je ontucht kunt voorkomen. Hoe weet je dat een vrijwilliger van goed gedrag is? Hoe weet je dat een nieuweling geen bijbedoelingen heeft? Momenteel wordt gewerkt aan een zwarte lijst waar mensen op komen die vrijwilligerswerk willen doen maar op een of andere manier eerder tegen de lamp zijn gelopen. Dat is vast een stap in de goede richting. En gezien de ontwikkelingen bij Het Knuffelparadijs en het Hofnarretje helaas ook bittere noodzaak. De toolkit in Veilige Handen is een ander instrument om u te weren tegen ongewenste zaken.

Dat de timing van BuitenSpelen goed was, is misschien qua thema niet iets om trots op te zijn, wel iets om trots op te zijn is dat de redactie kennelijk in staat is om voor u relevante onderwerpen te selecteren. Onderwerpen waar u in de dagelijkse praktijk als speeltuinmedewerker mee te maken krijgt. Dat doen we graag voor u en bevelen een abonnement op BuitenSpelen dan ook van harte aan. Ook al is de aanleiding voor deze aanbeveling misschien niet prettig, maar ook dat hoort bij groot worden. Deze site en de redactie van BuitenSpelen helpen er graag bij om het kind en de begeleider van het kind te ondersteunen in dat proces. Deze site zal daar ook zeker aan gaan bijdragen.

En mocht u het verhaal in nummer 3 gemist hebben; hierbij in pdf alsnog de kopy:


Download hier de PDF ‘Pedo’s op de playground’



Hoofdredactie BuitenSpelen

Geert Dijkstra, Ronald Buitenhuis

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
‘Goede’ timing