Zucht

donderdag 20 januari 2011
timer 4 min
En daar is de VWA weer. 'Speeltuinen onveilig'.  Laat duidelijk zijn, niemand zit te wachten op gewonde kinderen, maar wegen de voordelen van het feit dat kinderen überhaupt kunnen spelen niet op tegen de nadelen van misschien eventuele onveiligheid?
Zucht


'Speeltuinen zijn onveilig' kopt Spits op basis van onderzoek van de VWA. Citaat: ‘Bij bijna de helft van de naar schatting duizend speeltuinen in ons land zijn in 2009 technische tekortkomingen aan de speelapparaten gevonden. Dat staat in een recent verschenen rapport van de nieuwe Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). Daarmee is de situatie in vergelijking met 2008 nauwelijks verbeterd. Toen werden bij 48 procent van de speeltuinen mankementen gevonden aan de apparatuur tegenover 44 procent een jaar later.’

Los van de vraag of die gegevens niet wat eerder hadden kunnen komen, het is inmiddels 2011!!!!!, is er reden genoeg om te vinden dat het wel weer erg zwaar aangezet is. Laat duidelijk zijn, niemand zit te wachten op gewonde kinderen, maar de ervaring leert dat speeltuinen in grote lijnen enorm veilig zijn en de vraag gerechtvaardigd is: wegen de voordelen van het feit dat kinderen überhaupt kunnen spelen niet op tegen de nadelen van misschien eventuele onveiligheid. Want let wel: iets kan onveilig zijn, dan hoeven er nog geen ongelukken te gebeuren. De kans is minstens zo groot dat er ongelukken gebeuren op toestellen die volstrekt veilig zijn. Het lijkt wel of alles in dit land tot drie cijfers achter de komma afgegrendeld moet zijn. Er mag niets meer gebeuren. Reacties op de Spits-site zeggen alles. Ouders, jongeren, vinden het onderzoek ook vooral gezeur. Een bloemlezing:

“We verwachten tegenwoordig blijkbaar dat de speeltuin veiliger is dan thuis...”

“Kinderen moet je ook niet buiten laten spelen. Veel te gevaarlijk. Kinderen moet je gewoon ‘s ochtends een adhd-pilletje geven en dan achter de tv zetten. Natuurlijk alleen educatieve programma’s zoals klokhuis en dergelijke. Op schooldagen natuurlijk netjes met een veilige auto, inclusief dito kinderstoelen wegbrengen. Veiligheid voor alles....”

“Met de ouders van tegenwoordig?? Die zijn veel te druk met andere zaken en weten negen van de tien keer niet eens waar hun kinderen zijn.”

“Ik kwam ook wel eens thuis met een spijker in mijn voet. Splinters van het klimtoestel of een schaaf van betontegels onder de glijbaan.”

“Alles wordt tegenwoordig zo betutteld. Ze zeggen niet voor niets dat je pas wat leert als je bent gevallen.”

“Inderdaad, wat worden we toch een stelletje mietjes in dit land! Ik scheurde vroeger met mijn fietsje zo hard mogelijk over de ruwe asfaltstraat om vervolgens rot op mijn smoel te gaan met mijn korte broekje aan en dan lekker met de knietjes over het schuurpapier asfalt te glijden. Dan zat je tien minuten later jankend op de keukentafel bij mama met twee enorme pleisters, een halve liter sterilon erbij en een lolly in je mik.”

“Hmm en pas was het nog dat kinderen zelfs valtraining moesten hebben, omdat ze tegenwoordig te weinig valervaring zouden hebben...”

“Elke speeltuin is onveilig. Je kunt de schommel tegen de kop krijgen, met je nek onder de wipwap terechtkomen of van de klimtoren lazeren. Dat hoort erbij.”

“Toen ouwe Jim een Jimmetje was zeurde er nooit iemand als je thuis kwam met een tand uit je mond of je arm in de kreukels, dat kon gebeuren. Hele dagen waren we spoorloos, we hadden geen gsm bij ons en we hoefden niet te vertellen waar we heengingen. We beleefden avonturen en als het fout ging moest je maar zien hoe je thuis kwam. Voor we tien waren hadden we al op de harde manier geleerd dat je verantwoordelijk was voor je eigen daden en dat stommiteit consequenties had. Nu mag een schommel niet eens meer van hout zijn omdat er weleens een splinter aan kan zitten...... Een volk van pussies zijn we geworden.

“Mijn hele lichaam zit vol met littekens uit mijn kindertijd, net zoals bij iedereen van die generatie en de generaties daarvoor. Wie zich herkent in bovenstaande moet blij zijn dat-ie het mee heeft gemaakt..... Zo’n zorgeloze tijd maken de kinderen nu niet meer mee.”

Geen enkele reactie van mensen die vinden dat het een schande is dat speeltuinen kennelijk zo slecht onderhouden worden. Rest my case.

Ronald Buitenhuis

Hoofdredacteur Buiten Spelen

 

Lees hier het bericht: Inspectieresultaten speeltoestellen 2009

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.
Zucht