Grootste skatepark van Europa in hartje Rotterdam

dinsdag 3 februari 2015
timer 3 min
Begin februari wordt gestart met het vernieuwen van het skatepark aan de Westblaak in Rotterdam. De elementen in het huidige skatepark zijn na vijftien jaar intensief gebruik toe aan vervanging. De roestvrijstalen elementen zijn niet veilig meer om goed te kunnen gebruiken. Het nieuwe skatepark wordt een betonnen skatelandschap van 1200 m2. De gebruikers van het skatepark zijn nauw betrokken bij het nieuwe ontwerp.


De ontwerper is de Fin Janne Saario, een in skaterskringen bekende skateparkarchitect. Saario was vroeger zelf professioneel skateboarder en weet als geen ander waar een skatepark aan moet voldoen. Inmiddels heeft hij een bureau voor landschapsontwerp en internationale (skate)parken. Het ontwerp voor het nieuwe skatepark is bedoeld voor zoveel mogelijk disciplines: skateboarders, inliners, bmx-ers en steppers. Het nieuwe skatelandschap beslaat voorlopig het deel van de Westblaak waar nu ook de skate- elementen staan.


Transformer

De uitstraling van het nieuwe skatepark wordt stoer en Rotterdams, met verwijzingen naar de haven en de ‘Transformer’, het beeld dat aan de rand van het skatepark staat. Hier heeft Janne Saario zich door laten inspireren in zijn ontwerp: “Skaters ‘transformeren’ eigenlijk ook in andere mensen of figuren zodra zij zich op hun wielen gaan voortbewegen.” In samenwerking met één of meerdere scheepswerven in de haven van Rotterdam en samen met enkele skaters wordt oud (scheeps)materiaal zoals stalen balken of beplating in het skatelandschap verwerkt.

Het nieuwe skatepark zorgt voor een mooie invulling van de middenberm van de Westblaak. Ook voor het resterende deel van de middenberm, tussen het huidige skatepark en het Eendrachtsplein, is een nieuw inrichtingsplan gemaakt. Dit gedeelte wordt als een groene parkstrook ingericht waardoor de middenstrook ook voor niet-skaters een prettige locatie wordt om doorheen te lopen of even op een bankje te gaan zitten. In dit deel komen enkele elementen die voor streetskaters interessant zijn, zoals plantenbakken die geschikt zijn om langs de randen te skaten.


De ‘vert’ - de verlengde en grote ‘halfpipe’ - komt in het nieuwe plan niet terug. Hiervoor wordt een nieuwe plek gezocht op een andere locatie in Rotterdam. De vert wordt voorlopig opgeslagen tot deze een nieuwe locatie heeft. Inmiddels hebben diverse gebieden en wijken zich gemeld als gegadigde voor deze vert.
 

De werkzaamheden

Het skatepark wordt 9 februari afgesloten. Eerst worden de huidige skate elementen weggehaald. Vervolgens wordt de groeiplaats van de bomen die om het skatepark heen staan verbeterd door ze nieuwe bomengrond te geven.
In het voorjaar wordt de asfaltverharding van het skatepark weggebroken, zodat er ruimte is om een nieuwe fundering aan te brengen. Voor het betonnen skatelandschap is het van groot belang dat dit niet gaat scheuren of barsten, want dat heeft grote gevolgen voor de bruikbaarheid van het park. Daarom moet er eerst een fundering op heipalen worden aangebracht. Vanwege de nabijheid van de ondergrondse metrobuis is dit een secuur werk.

Als de ondergrond gereed is, kan de bouw van het skatepark zelf beginnen. Dit bestaat uit het aanbrengen van grote EPS- (een soort piepschuim) blokken, die in model worden gesneden en op een betonnen plaat worden aangebracht. Vervolgens wordt het EPS met de hand voorzien van beton en ontstaat het skatelandschap. Het aanbrengen van het beton is specialistenwerk. De aansluitingen en overgangen moeten goed en glad zijn om goed bruikbaar te zijn. De aannemer die dit werk gaat doen moet hier aantoonbare ervaring mee hebben. Meestal zijn de werknemers ook (ex)skaters. Naar verwachting kan het nieuwe skatepark in oktober 2015 in gebruik genomen worden.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.

Meer artikelen met dit thema

fffff
flash_onNieuws

De week van de rechtvaardige straat: de straat is voor iedereen

10 apr om 09:48 uur
Van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht voor om de…
Lees verder »
flash_onNieuws

Hoe krijg je kinderen tijdens de schooldag aan het bewegen?

9 apr om 09:09 uur

Hoewel er tijdens een schooldag voldoende mogelijkheden zijn om kinderen te laten bewegen, is het voor scholen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Jantje Beton slaat alarm

3 apr om 13:08 uur

Jantje Beton is op 3 april jl. de campagne Het Buitenspeelalarm gestart. Ze wil hiermee een krachtig signaal…

Lees verder »
flash_onNieuws

Buitenspelen met 'oude troep' pedagogisch verantwoord

26 mrt om 09:06 uur

Een rommelspeeltuin: een speeltuin waar niet alleen speeltoestellen staan, maar ook 'oude troep' zoals tonnen…

Lees verder »
flash_onNieuws

Natuur voor elkaar organiseert online informatiebijeenkomst groene schoolpleinen

13 mrt om 08:55 uur

Basisscholen die bezig zijn met het vergroenen van hun schoolplein, of die dit juist al gedaan hebben maar nog…

Lees verder »
flash_onNieuws

Toolbox helpt gemeenten bij monitoren en evaluatie buitenspeelbeleid

16 feb om 12:34 uur

Om inzicht te krijgen in de voortgang van beleidsdoelstellingen is monitoring en evaluatie van dat beleid van…

Lees verder »
rrr
flash_onNieuws

Ondersteuningsaanbod voor gemeenten moet buiten spelen stimuleren

14 feb om 14:08 uur
De ambitie van het demissionaire kabinet is dat in 2024 75 procent van de Nederlanders voldoet aan de…
Lees verder »
gezonde leefomgeving
descriptionArtikel

Hoe kunnen vuistregels de gezonde leefomgeving bevorderen?

14 feb om 09:12 uur
Neem je deel aan het inrichten van de openbare ruimte en heb je interesse in het integreren van…
Lees verder »